Hidd el fiam, menni fog!

2021. július 30. 14:55

„A fiam, Lacika!” – mondta az utánozhatatlan, rekedtes hangján idősebb Cseh László, ha jól emlékszem a Komjádi uszoda alagsorában, miközben kezet nyújtott a gyereke.

2021. július 30. 14:55
null
Sal Endre

„A fiam, Lacika!” – mondta az utánozhatatlan, rekedtes hangján idősebb Cseh László, ha jól emlékszem a Komjádi uszoda alagsorában, miközben kezet nyújtott a gyereke. Kezet fogtunk. Én, a Nemzeti Sport újságírója és az akkor 13 éves Cseh László. Az édesapját mindenki ismerte az uszodákban. Kiváló hátúszó volt, az olimpiára is eljutott. Aztán megházasodott, s megszületett Lacika.

Nem volt kérdés, hogy úszni viszi. S az sem, mindent feláldoz, hogy a fiúból klasszis legyen.

Hajnalban a nagybani piacra ment áruért, de mellette bevitte a gyereket a Kőér utcai uszodába. Minden nap. Télen, nyáron, hőségben, hidegben. Minden reggel sötétben keltek. Álmosan ültek az autóban és Halásztelekről Kőbányáig autóztak. Idősebb Cseh László azzal sem foglalkozott, hogy a gyerekről kiderült, súlyos asztmája van, a tüdeje sosem fog olyan kapacitással működni, mint a többi versenyzőé. Aztán Lacika 2001 júniusában,

20 évvel ezelőtt megnyerte élete első felnőtt magyar bajnoki címét a Komjádi uszodában 100 méter háton.

Az édesapja pedig ott állt a medence szélén leizzadva, s látszott rajta, nincs nála büszkébb ember a Földön. A többit tudjuk. Lacikából László lett, s több mint százszor nyert magyar bajnokságot, mellette olimpiai ezüstöt, bronzot, világbajnoki aranyat, Európa-bajnoki címek sokaságát. Ma hajnalban pedig utoljára úszott a nagy küzdő. Egyvalaki hiányzott a káprázatos karrier utolsó felvonásáról. Idősebb Cseh László, aki tavaly augusztusban hunyt el.

Gyanítom, Laci az édesapjáért is úszott, s talán az utolsó métereken eszébe jutottak azok a sötét hajnalok,

amikor együtt autóztak álmosan a Kőér utca felé és az édesapja azt mondta: „hidd el fiam, menni fog!” Ő pedig csak annyit válaszolt mosolyogva: „tudom, apa!”

Száz év múlva is tudnia kell mindenkinek, hogy kik voltak ők!

 

A nyitóképen: Cseh László úszó, miután országos csúccsal aranyérmes lett a 200 méteres pillangóúszásban, édesapjával, idősebb Cseh Lászlóval a debreceni rövidpályás úszó Európa-bajnokságnak otthont adó uszoda folyosóján. Fotó: MTI Fotó/Oláh Tibor

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ildikó99
2021. július 31. 10:01
Gratulálok a Cseh Lászlóknak sok munka volt benne
DrPepper
2021. július 31. 08:51
Szép írás. Valahol azt sugallja, hogy Laci valahol apja kedvéért (is) küzdött eddig.
Pitypangocska
2021. július 31. 01:02
Köszönet mindkét Cseh Lászlónak. Az idősebb nyugodjon békében, a fiatalabb pedig sokáig éljen erőben, egészségben, boldogságban!
Kiscsillag
2021. július 30. 22:36
Megható írás, köszönjük. Mindkét Cseh László Isten ajándéka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!