A beoltottakat is veszélyeztetik az oltatlanok – vakcinaösszefoglaló

2021. június 04. 07:00

Az ország a társadalmi immunitás közelében van, de minél többen kérik a vakcinát, annál kisebb az esély a negyedik hullámra.

2021. június 04. 07:00
Konopás Noémi
Konopás Noémi

A járványügyi adatok azt mutatják, hogy valóban sikerült letörni a járvány harmadik hullámát: csütörtöki adatok szerint 315 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, életét vesztette 18, többségében idős, krónikus beteg. 805 302-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 29 792-re, a gyógyultaké 708 198-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 67 312. Kórházban 739 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 77-en vannak lélegeztetőgépen. Még jobb a tendencia jelenleg az Egyesült Királyságban, náluk már volt olyan nap, amikor nem követelt egyetlen áldozatot sem a vírus. Egyébként náluk az új esetek 70 százalékát az indiai variáns okozza.

A 21. héten az előző heti adatokhoz képest 42 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma, és továbbra is az aktív, munkaképes korú lakosság körében fertőződnek meg a legtöbben – ismertette Müller Cecília tisztifőorvos a héten. Arról is szólt, hogy Pest megyében azonosították a fertőzöttek 14 százalékát, Budapesten 12 százalékát, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 11 százalékát. A legkevesebb új eset Nógrád és Somogy megyében volt, az összes eset 2-2 százaléka.

Jó hír, hogy

határozottan csökken a vírus örökítőanyagának mennyisége

a szennyvízmintákban Békéscsabán, Budapest északi és központi szennyvíztisztítójában, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szombathelyen is.

Mit tudunk az indiai mutánsról?

A múlt heti összefoglalónkban beszámoltunk arról, hogy két betegnél diagnosztizálták az indiai mutánst Magyarországon. Müller Cecília tisztifőorvos ennek kapcsán a héten elmondta, hogy azóta az egyik beteg meggyógyult, a másik pedig rehabilitáción van. Ismertetése szerint egyik eset sem függ össze külföldi úttal, mindkét beteg környezetében járványügyi vizsgálatot végeznek. Az egyik helyszínen 23 mintavétel történt, ezek közül 22 negatív eredménnyel zárult, egyet még vizsgálnak. A másik egészségügyi szolgáltatónál 119 mintát vettek, ezek vizsgálata még tart. Azóta pedig nem találtak új, indiai mutánssal fertőzött beteget.

Az indiai vírusmutáció által okozott betegség nem zajlik súlyosabban, mint a brit mutáns vagy a vadvírus által előidézett megbetegedés a tisztifőorvos szerint. Müller elmondta, hogy az indiai mutáns egy dupla mutáció eredménye: a vírus tüskefehérjéjén keletkezik két mutációs pont, amely a vírus természetében történő változásokat okozza. Három típust azonosítottak az indiai mutáción belül: a nyomon követésre, az érdeklődésre, illetve az aggodalomra okot adó variánst; az utóbbi járványügyi szempontból súlyosabb betegséget okozhat és a brit variánshoz hasonlóan gyorsabban terjedhet. Jelenleg Magyarországon továbbra is jellemzően a brit vírusvariáns fertőz.

Hogy állunk az oltással?

Az adatok szerint 5 227 318 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 732 252-en már a második adag vakcinát is megkapták. Eddig összesen 5 millió 236 ezren regisztrált vakcinára, közülük 91 százalék megkapta a védőoltást, a 60 év felettiek 96, a 18-59 éves korosztály több mint 88 százalékát oltották be. A szomszédos Ausztria sajnos nem áll olyan jól, mint hazánk, náluk ugyanis lanyhult a koronavírus elleni oltási kampány. Osztrák szomszédainknál nem tűnik tarthatónak Sebastian Kurz kancellár áprilisi ígérete, miszerint június végéig mindenki, aki akarja, legalább az első oltást megkaphatja.

MTI/Komka Péter

Ennek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy fogalmazott, hogy „miután a magyar lakosság 54 százalékát sikerült beoltani,

Ehhez jönnek még azok, akik átestek a betegségen, így 60, de akár 65-70 százalék körül is lehet a védettek aránya”.   

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényesen regisztráltak pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az online időpontfoglalóban jelenleg Pfizer-, Sinopharm- és (korlátozott mennyiségben) Szputnyik, valamint bizonyos oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás érhető el. Annak kapcsán, hogy az AstraZeneca-oltás miért nem érhető el, Gulyás elmondta: azért szüntették meg az időpontfoglalás lehetőségét erre a vakcinára, mert „a regisztrációnál nem volt rá igény, ugyanakkor a választék az oltóanyagokból szélesebb, mint bárhol a világon”. „Színtiszta” orvosi kérdésnek nevezte, hogy lehetővé teszik-e, hogy az érintettek az első AstraZeneca-oltás után másodjára más nyugati vakcinát kapjanak. Mivel Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált, hazánk háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának – ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be.

Továbbra is oltásra buzdítanak a járványügyi szakértők, Rusvai Miklós virológus a héten azt mondta, hogy minél többen oltatják be magukat a koronavírus ellen, annál kisebb az esélye a negyedik hullám kialakulásának. Arra is rámutatott, hogy

akik nincsenek beoltva, veszélyeztetik a beoltottakat is azzal, hogy új mutánsokat hordozhatnak.

Gyerekek oltása

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a 12-15 évesek oltását, egyelőre vizsgálják, hogy Magyarországon alkalmazzák-e a védőoltást ebben a korosztályban, és ha igen, mikor. Erről az operatív törzs dönt. Franciaországban június 15-től kiterjesztik az oltást a 12 és 18 év közöttiekre a Pfizer által gyártott vakcinával.

MTI/Komka Péter

Járványügyi intézkedések

A veszélyhelyzet egyelőre marad, ahogy a maszkhasználat is azokban a zárt terekben, ahol védettek és nem védettek találkozhatnak, így a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben is. A kulturális rendezvényeket, a sportrendezvényeket és a szabadban tartott nagyobb (500-nál több résztvevős) rendezvényeket csak a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb rendezvényeken (500-nál kevesebb résztvevő) bárki jelen lehet. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés-táncos rendezvények, amelyeken életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek vehetnek részt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva indokolt felvetésnek nevezte, hogy a 16 éven aluliak is látogathassanak zenés-táncos rendezvényeket védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek kíséretében. Közölte: az ehhez szükséges rendeletmódosítást el fogja fogadni a kormány.

Továbbra is szükség lesz a védettségi igazolványra

A fertőzöttség mértékén múlik az, hogy mikor vezetik ki egyes szolgáltatások igénybevételének védettségi igazolványhoz kötését – ezt Gulyás Gergely jelentette be a héten a Kormányinfón. Arról is szólt, hogy a magyar igazolvány digitális változata – az uniós szabályokkal összhangban –

tartalmazni fogja az oltás típusát és a két oltás dátumát is.

Ezt az igazolványt jelenleg 11 ország fogadja el.

Az Európai Bizottság a héten közölte, hogy megkezdődött a koronavírus elleni beoltottságot tanúsító közös uniós igazolványok ellenőrzését biztosító rendszer alkalmazása, a rendszer technikai alapját képező portál hét országban már egy hónappal a július 1-jei határidő előtt működésbe lépett. Eddig hét tagállam, Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország döntött úgy, hogy csatlakozik a portálhoz és megkezdi az első uniós igazolványok kiállítását.

Magyar oltóanyagot gyárt majd a debreceni vakcinagyár

Megállapodás született arról, hogy a Magyarországon jelenleg építés alatt álló Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a koronavírus elleni kínai vakcina előállítására is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten arról tájékoztatott, hogy Magyarországon átveszik majd a Sinopharm teljes gyártási technológiáját. Ezzel kapcsolatosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezték, mégpedig arról, hogy a debreceni vakcinagyár miért éppen Sinopharm-oltást fog gyártani, miért nem magyar fejlesztésű mRNS-alapú oltást. Gulyás azt mondta: a gyár magyar oltóanyagot fog gyártani, de vállal majd bérgyártást is, akár nyugatit, akár keletit, amerikait vagy kínait, de a fő profil a magyar oltóanyag lesz.

A hét fontos híre, hogy megkezdődtek a tárgyalások az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és a magyar nemzeti oltóanyagközpont közötti együttműködésről is. Elvi megállapodás született arról, hogy az orosz fél technológiailag lehetővé teszi a Szputnyik V vagy a többi orosz oltóanyag gyártását, ha sikerül lezárni a stratégiai együttműködésről szóló tárgyalásokat, amelyek után a technológiai kérdések következnek. „Mind orosz, mind magyar oldalról nyitottság és készség van arra, hogy a nemzeti oltóanyaggyárunk orosz licenc alapján is gyárthasson majd oltóanyagot” – mondta Szijjártó Péter.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. június 05. 20:23
"akár 65-70 százalék körül is lehet a védettek aránya" Mitől és kitől védettek a védettek? Az oltatlantól elkaphatják a vírust, ami azt jelenti, hogy nem védettek, és lehet, hogy már elis kapták, tehát már nem védettek. Magyarán, az eddig beoltottakat az új mutánsok ellen nem védi semmi. Azt hiszem, hogy más betegségben többen halnak meg, és többen vannak lélegeztető gépen, mint a divatos Covid vírus áldozatai.
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. június 04. 12:26
Azért nem kéne túlzásba vinni a hergelést, főleg ész nélkül. "akik nincsenek beoltva, veszélyeztetik a beoltottakat is azzal, hogy új mutánsokat hordozhatnak." Ha oltás mellett elkapom az új variánst, és komoly bajom lesz tőle, akkor kibaszottul mindegy, hogy egy oltatlan vagy egy másik oltott fertőzött le. Az lenne az oltás lényege, hogy elsősorban a szövődményektől védjenek.
zara
2021. június 04. 10:49
'A beoltottakat is veszélyeztetik az oltatlanok' 1. és mi történt az oltás szinte 100%ban megvéd propagandával? 2. kisérleti fázisban levő vakcina arra való h azt az 1% ot akire veszélyes a virus beoltsák, nem mindenkit...aki ezt nem udja felfogni annak sok esze van... https://www.fda.gov/media/144414/download
Devian
2021. június 04. 09:23
Remélem a nép egyszer felébred és felhúzza az ilyen Rusvai féléket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!