Fontos transzkritikus könyvet cenzúrázott az Amazon

2021. február 24. 11:22

Előzetes értesítés és válasz nélkül törölte az Amazon a transzkritikus könyvet, de az arra írt válaszkönyv továbbra is elérhető.

2021. február 24. 11:22
null

Törölte kínálatából Ryan T. Anderson When Harry Became Sally: Responding to the Transgender Moment (Mikor Harryből Sally lett: válasz a transznemű pillanatra) című könyvét az Amazon, miközben az arra válaszoló kötet továbbra is elérhető az online könyvforgalmazó kínálatában.

Anderson hírlevelében megjegyzi: az Amazon nem jelezte neki, hogy törli a könyvet a kínálatból, és az ő megkeresésére sem válaszolt. A könyv továbbra is megvásárolható a kiadó, az Encounter Books honlapján.

Ryan T. Anderson a washigtoni Ethics and Public Policy Center intézet elnöke, korábban a Heritage Institution kutatója, illetve a Princeton Egyetem mellett működő Whiterspoon Institute lapjának, a Public Discourse-nak az alapítója. Anderson politikai filozófiát tanult az egyetemen.

Ő az egyik szerzője a 2012-es What Is Marriage? Man and Woman: A Defense (Mi a házasság? Egy nő és egy férfi: védelem) című kötetnek, melyet az egyik legtekintélyesebb kortárs jogfilozófussal, Robert P. George-gal és Sheriff Girgis-szel együtt írt. Úgyszintén társszerzője a vallásszabadság és diszkrimináció különféle megközelítéseit vitató párbeszéd-könyvnek, a Debating Religious Liberty and Discrimination-nek. 

2018-ban jelent meg When Harry Became Sally: Responding to the Transgender Moment című kötete, melyben a transzneműség kérdéskörét járja körül, tárgyalva annak tudományos, orvosi, jogi és filozófiai aspektusait is, megszólítva számos érintettet is. Anderson kötetében rámutat: nem lehetséges az, hogy valakinek a neme ellentétes legyen teste nemével. Emellett számos olyan személyiséget mutat be, akik megbánták az (amúgy valójában nem lehetséges) „nemváltást”.

Az Amazon 2021. február 21-én törölte a kötetet kínálatából, miközben továbbra is kapható ott a transzaktivista Kelly R. Novaknak az Anderson kötetére reagáló, még a címére is hajazó válaszkönyve, az úgyszintén 2018-as, egyoldalú és elfogult Let Harry Become Sally: Responding to the Anti-Transgender Moment (Had legyen Harry Sally: válasz a transznemű-ellenes pillanatra). Érdekes mód Anderson többi kötete (még) elérhető az Amazon kínálatában. 

Marco Rubio volt elnökjelölt a Wall Street Journalban és a Twitteren a technovállalatok cenzúrájáról írt az ügy kapcsán. 

Még elérhető Abigail Shriernek, a Wall Street Journal újságírójának a 2020-ban megjelent Irreversible Damage című kötete az Amazonon, amely arról szól, milyen visszafordíthatatlan károkat okoz, hogy a tinilányok körében tömegesen divat lett a transzneműség, és miként erodálja mindez a női jogokat és a feministák eredményeit. A kötetet hamarosan recenzáljuk, de annak tükrében, hogy az Amazon Anderson kötetét eltávolította a kínálatából, kérdéses, hogy ez a kötet elérhető marad-e ott. 

Anderson könyve elérhető és megvásárolható a kiadó kínálatában.

Az Amazon 2019-ben Joseph Nicolosi klinikai pszichológusnak, a reintegratív terápiák atyjának könyveit cenzúrázta kínálatából, mivel azt a „melegterápiával” azonosították. 
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. február 24. 15:40
A nemi viselkedés összefügg egy adott közösség hagyományaival. Ha a közösségeket keverik, a hagyományok ütköznek, és az emberek megzavarodnak, valóban úgy érezhetik, hogy ők nem képesek elég "férfiasak" vagy elég "nőiesek" lenni, és innentől könnyű becsapni őket azzal, hogy rossz testbe születtek. Pedig leginkább csak kulturális sokkról van szó. Pl a zsidó férfiak az európai férfiakhoz képest valószínűleg sok esetben nem tudtak elég férfiasan viselkedni, ugyanakkor pl fekete nők a fehér nőkhöz képest nem elég nőiesek, és ebből elég sok zavar származhat, aminek a legfőbb oka a féktelenné vált keveredés, a globalizáció, a "nyílt társadalom", ami nem képes megbirkózni az eltérő kulturális mintákkal, és azokra hajmeresztően ostoba, rossz, hamis válaszokat ad.
istvanpeter
2021. február 24. 15:23
Még jó, hogy dúl a szabadság, a demokrácia és pluralizmus, de csak úgy jakobinus módra.
Aerion
2021. február 24. 14:08
Az Egyesült Államok az új Szovjetunió. Korrupció, hazugság, a szabad sajtó elhallgattatása, választási csalás, terror, gyilkosság, cenzúra. Gratulálok, szép munka, demokraták!
Szuverén maffiaállam
2021. február 24. 14:03
"melyet az egyik legtekintélyesebb kortárs jogfilozófussal, Robert P. George-gal és Sheriff Girgis-szel együtt írt." Szarhabarók társasága. Dolgozni ki fog?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!