Idén nem kell a lakásárak emelkedésére számítani

2021. január 20. 07:45

Nem lesz árfelhajtó hatású az új otthonteremtési program a lakáspiacon – nyilatkozta Balogh László a Magyar Nemzetnek.

2021. január 20. 07:45
null

„Sokan félnek attól, hogy az otthonteremtési támogatások hatására élénkülő kereslet ismét lakásdrágulást okozhat, de ne felejtsük el, hogy ezek a kedvezmények célzottak és a saját célra vásárló családoknak elérhetők. A koronavírus gazdasági utóhatásait is figyelembe véve nem lehet arra számítani, hogy mindenki eszeveszett költekezésbe kezd majd az ingatlanpiacon, ami a lakásárakat ismét tovább emelné. Az árak visszarendeződése, ha lassú ütemben is, de a szemünk előtt zajlik” – mondta a lapnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.    

Az új otthonteremtési program sem lesz árfelhajtó hatású, mert válság idején élénkít.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője azt emelte ki, hogy két ellentétes hatás érvényesül a lakáspiacon: a járványhelyzet és az otthonteremtési program. „Most a vírus még alaposan rányomja a bélyegét a lakáspiacra, de ha ez elmúlik, és az emberek újra jobban bíznak a jövőben, akkor sokkal inkább fognak tervezni, költözni, lakást vásárolni” – vélekedett.

Mint mondta, az otthonteremtési program új elemeinek bejelentése megtorpanást okozott az év végén, de a támogatások év eleji életbelépésével mintegy varázsütésre mozgásba lendült a lakáspiac. „A kedvezmények mindazonáltal szinte csak a gyermekeseknek, főleg a fiatalabb családoknak szólnak, ráadásul csak áttételesen hatnak a lakáspiacra, hiszen nem lakás-, hanem családtámogatásokról beszélünk” – mutatott rá Balla Ákos.    

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt mondta a lapnak, hogy „erőteljesen kezdődött az év, aminek oka nagyrészt a november-decemberben elhalasztott kereslet hirtelen aktivizálódása. Aki előrelátó volt, az év utolsó heteiben a piac felmérésével, ajánlatkérésekkel és -tétellel, hitelbírálattal, kalkulációkkal felkészült a támogatások mihamarabbi igénybevételére”.   

Kiemelte: mivel az árak változását elsősorban a kereslet mozgatja, az árszint akkor emelkedhet ismét, ha a forgalom is tartós növekedésbe kezd.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2021. január 20. 10:00
Fura kijelentés hogy nem emelkednek a a lakásárak! Senki nem tudja hogy az infláció mekkora lesz a valóságba,azaz a gazdasági környezet hogy alakul.Más részt a derék állambácsi a fentieket közölte a a lakás kalmárokkal akik teljes mértékbe uralják a lakáspiacot! Nos ők bisztosan keresztbe tesznek mert ők a nagy haszon érdekében teszik amit tesznek.Más részt én inkább bérlakásokat építenék mert nyugaton sem divat a melósnak saját tulajdonú lakást venni mert nem is tudja megfizetni és ez a trend itt isérvényesülni fog. A másik ok hogy 16000 lakás áll üresen jelenleg mert nincs fizetőképes kereslet.A kovi miatt ezek a lakások nem hasznosíthatók és ugyan ebből az okból el maradtak a nyugati és a Kínai vevők áttelepülők is.
aleb19
2021. január 20. 09:12
ha balogelvtars azt mondta akkor ugy lesz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!