Londoni nagykövet: A Brexit után is fontos az együttműködés az illegális migrációval szemben

2020. október 28. 10:22

Meg akarjuk tartani a szabadkereskedelmet az Egyesült Királysággal – nyilatkozta a londoni magyar nagykövet a Sunday Expressnek.

2020. október 28. 10:22

Dr. Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete a Sunday Express-nek nyilatkozva egyértelművé tette, hogy Magyarországország azt is szeretné, ha az EU prioritásként kezelné Nagy-Britanniával a biztonsági és bevándorlási ellenőrzési megállapodást is. Korábban az EU stratégiája az volt, hogy a kereskedelmi megállapodás iránti igényét igyekezett jelentéktelennek mutatni, hogy bizonyítsa, Nagy-Britanniának jóval előnytelenebb a megállapodás nélküli, „no-deal” Brexit. Ezt az álláspontot képviselte a múlt héten Emmanuel Macron francia elnök is, aki azt állította, hogy az Egyesült Királyságnak „sokkal több vesztenivalója van a kereskedelmi megállapodás megkötésének elmulasztása miatt”.

Dr. Kumin megjegyzései ezzel szemben azt mutatják, hogy a tagállamok kezdenek félni a megállapodás kudarcának gazdasági következményeitől, amely gazdaságaikat a koronavírus-járvány miatt még tovább sújtaná” – mutat rá a brit lap. 

 – mondta a Sunday Expressnek Dr. Kumin Ferenc. 

A londoni magyar nagykövet azt is világossá tette, hogy Magyarország és a V4-ek, így Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia olyan biztonsági megállapodást akar, amely révén folytatódhat az együttműködés az illegális migráció elleni küzdelemben. A magyar nagykövet tárgyalásokat folytatott magas rangú konzervatív képviselőkkel, köztük Sir John Hayes volt biztonsági miniszterrel, a befolyásos Common Sense csoport elnökével, aki szigorúbb intézkedéseket szorgalmaz az illegális migráció elleni küzdelemben.

Dr. Kuminnak el kellett halasztania látogatását azokba a létesítményekbe, melyek a Franciaországból a La Manche csatornán keresztül áramló illegális migránsokkal foglalkoznak, de rámutatott, hogy a probléma gyakran saját országa határán kezdődik.

„Az Egyesült Királyságra, mint Magyarország és egész Európa nélkülözhetetlen nemzetközi biztonsági és védelmi partnerére tekintünk, így a migrációs áramlások szigorú ellenőrzésében is, amelyek gyakran szolgálnak aljas bűncselekmények és az emberkereskedelem melegágyának” – mondta. Hozzátette: „Biztosak vagyunk abban, hogy a kétoldalú párbeszéd erős marad, sőt talán erősödik is, amint az Egyesült Királyság kilép az EU-ból. Sok szempontból mi magunk is a frontvonalban vagyunk ebben a kérdésben, így nagyra értékeljük az ország politikáját és tudását”.

A migráció támogatása az embercsempészetet és a szervezett bűnözést erősíti

Arra is figyelmeztetett, hogy miután az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t az illegális migráció körüli megosztottság a szervezett bűnözés fellendülését is eredményezheti. „Az európai politikában, nagyjából bal-jobb oldali megosztottság tapasztalható. A probléma az, hogy ha valaki bármely értelemben támogatja, vagy akárhogyan meghívást címez az illegális migráció számára, azzal azonnal az embercsempészek tevékenységét élénkíti.

Szerinte Nagy-Britanniának nem szabad olyan helyzetbe kerülnie, hogy a Franciaországba érkező embereknek menedéket kelljen adnia. Azt állította, hogy egyes jótékonysági és nem kormányzati szervezetek (NGO-k) embercsempészekkel működhetnek együtt az illegális migránsok bejuttatásának elősegítésében. Az Európai Bíróság arra kényszerítette Magyarországot, hogy számolja fel a tranzitzónákat az „illegális migránsok fogvatartása miatt”, ami kulcsfontosságú intézkedés volt Európa schengeni térségének védelmében. Megjegyezte, hogy ez egyúttal jelentős biztonságpolitkai kérdés, hiszen a terroristák is az illegális migrációs útvonalakat használják.

„A biztonsági kérdés mindig jelen volt. Vegyük példának azt a tényt, hogy a párizsi merénylet után sikerült beazonosítani, hogy a terrortámadás két elkövetője illegálisan érkezett Magyarországra. Ez volt az oka annak, hogy a magyar kormány mindvégig azt mondta, vessünk már egy pillantást a biztonságra, hisz ez az állam alapvető feladata. Az emberkereskedelem egy hatalmas, hatalmas iparág. Egyetlen ország sem támogathatja a szervezett bűnözést semmilyen formában” – tette hozzá a magyar nagykövet. 

Sir John Hayes, korábbi biztonsági miniszter is a határok biztosítása mellett érvelt

„Találkoztunk az új nagykövettel, és reméljük, hogy szervezünk még egy találkozót. Igaza van abban, hogy vannak olyan fontos kérdések, mint amilyen az illegális bevándorlás kezelése is, amelyeken szorosan együtt kell működnünk” – nyilatkozta Sir John Hayes, a Common Sense csoport elnöke. „A szabad mozgás sok országban okozott különbféle problémákat. 

Szükségünk van egy pontszerű felső határral rendelkező bevándorlási rendszerre, hogy ezáltal biztosítsuk a határok biztonságát minden fejlett gazdaság számára” – mondta a befolyásos brit konzervatív politikus. 

(Forrás: express.co.uk)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zakar ZoItán BéIa
2020. október 28. 12:50
Köszönjük meg Orbán Viktornak, hogy mindent megtett és megtesz a vírusgörbe ellaposításáért és a halottak számának csökkentéséért! Ja, nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!