Mit tegyek, ha koronavírusos lettem? – itt a Mandiner járványügyi kisokosa

2020. szeptember 18. 08:50

Mit csináljak, ha koronavírusra jellemző tüneteket észlelek magamon? Mikor kérhetek ingyen PCR-tesztelést a háziorvostól? Mi van akkor, ha találkoztam diagnosztizált covidossal: ebben az esetben fizetnem kell a tesztért, vagy állja a társadalombiztosítás? Mikor követ el az ember bűncselekményt, és milyen esetben büntethetik meg akár ötmillió forintra? Összefoglaltuk a tapasztalatokat és tudnivalókat!

2020. szeptember 18. 08:50
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Feltartóztathatatlanul terjed itthon is a koronavírus, péntek reggeli adatok szerint 941 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a kórt, ezzel 16 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 

Ám ez az adat csupán töredéke annak, amennyien eddig elkaphatták, sokan ugyanis semmilyen tünetet nem mutatnak, észre sem veszik, hogy fertőzöttek, nem is teszteltetik magukat, így a statisztikákba sem kerülnek be. A Mandinernek nyilatkozó Rusvai Miklós virológus szerint a fertőzöttek tényleges száma akár tízszerese is lehet a diagnosztizáltaknak. Ráadásul a koronavírus igen gyorsan terjed:

egy fertőzött átlagosan két és fél kontaktnak adhatja át a kórt rövid időn belül.

Amíg tavasszal a koronavírus inkább valami távoli rém volt – sokan még covid-19-ben szenvedőt sem ismertünk –, addig szeptemberre nemcsak, hogy ismerünk a környezetünkben beteget, de van, aki akár saját magán is kénytelen volt már megtapasztalni az alig háromnegyed éve felfedezett SARS-CoV-2 kórokozót.

Alábbi cikkünkben végigkalauzoljuk az olvasót, mit tegyen, ha tüneteket tapasztal magán, vagy ha kontaktként szorult karanténba. 

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, kérjen PCR-tesztet!

Amennyiben olyan légúti tüneteket, mint nátha (az allergiás jellegűtől a durvább megfázáskor tapasztaltig), köhögés (száraztól a hurutosig), légszomj vagy nehézlégzés, torokfájás vagy orrdugulás észlel magán, jó eséllyel fertőzött. A lázra mint biztos tünetre nem érdemes várni, ugyanis – bár a WHO adatai szerint a fertőzöttek kilencven százalékának szökik fel a testhője – vannak olyan esetek, akiknél ez a betegség teljes lefolyása alatt sem jelentkezik. Biztos tünet lehet még a szag- és ízérzékelés elvesztése, de erre sem érdemes várni, hiszen ez a tünet sokszor nem a betegség elején jelentkezik. 

Ha a fenti tünetekben szenved, maradjon otthon, hívja fel a háziorvosát, és kérje meg, rendeljen önnek PCR-tesztet. Ennél a pontnál nagyon kell figyelni, ugyanis nem elég a fent vázolt tüneteket észlelni magunkon, ha nem voltunk a tüneteink kezdetét megelőző két hétben szoros kapcsolatban diagnosztizált koronavírusos vagy valószínűsítetten fertőzött személlyel, vagy nem tartózkodtunk ugyanebben az időszakban új koronavírus fertőzéssel érintett országban, a háziorvos a jelenlegi eljárásrend szerint mondhatja azt, hogy nem indokolt a PCR-teszt. Ne hagyjuk magunkat, mondjuk azt: nem tudjuk kizárni, hogy nem találkoztunk covid-19 esettel.

Ebben az esetben ugyanis a társadalombiztosítás fizeti a tesztelést.

Magánrendelőkben jelenleg ezért akár 40 ezer forintot is fizethetünk, a kormány szerdai döntésének értelmében azonban a jövőben, pontosan nem tudni, mikortól, a tesztek hatósági árát 19 500 forintban maximalizálják, ez azt jelenti, hogy semmi esetben és jogcímen nem lehet többet elkérni érte. Fontos, hogy ezek a magánrendelők nem is tesztelhetnek olyan személyt, aki már tünetekkel rendelkezik, ilyen esetben mindenképpen a háziorvoshoz kell fordulni. Ha a magánrendelők találnak tünetmentesen pozitív esetet, az is a hatósághoz kerül természetesen.

A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) mintavétel céljából, a mentők az értesítést követően nagyjából 48 óra alatt kiérnek az illető tartózkodási helyére, leveszik a mintát, majd átlagosan szintén 48 óra alatt megvan az eredmény, ami az Ügyfélkapuval rendelkezők számára elérhető az eeszt.gov.hu oldalon. Ha nincs Ügyfélkapuja, jó esetben a háziorvosa értesíti; ha nem tenné, keresse ön a háziorvost. Fontos, hogy amíg nem érkezik meg az eredmény, addig is maradjon otthon: ha nem így tesz, nagyon könnyen megfertőzhet másokat is. Amennyiben az eredmény negatív, szerencséje van, nincs további teendője ezzel kapcsolatosan.

Pozitív teszt, enyhe tünetek: hatósági karantén

Amennyiben a tesztje pozitív, ám a tünetei enyhék, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, nem igényel kórházi kezelést, ebben az esetben a beteg hatósági karanténba kerül. A kontaktuskutatás azt követően indul, miután a labor értesítette a hatóságot, hogy ön pozitív esetet. Telefonon fogja önt keresni a területileg illetékes kormányhivatal és a rendőrség is. Kikérdezik a személyes adatait, illetve arra kíváncsiak, kikkel találkozott a tünetei megjelenése előtt 48 órával 15 percen túl zárt térben, kivel él egy háztartásban, vagy kivel került közvetlen fizikai kontaktusba (például kézfogás útján) ugyanebben az időszakban.

Ezt követően kapni fog a kormányhivataltól egy határozatot az ön járványügyi elkülönítésről. Sajnos olyan esetek is előfordultak az elmúlt hetekben, hogy a járványügy több nappal a pozitív eredményt követően jelentkezett, ezért a határozat is csúszik. Ez esetben se mozduljon otthonról, ne veszélyeztessen másokat! Ha a határozat megjön, akkor különösen ne tegye ki a lábát a karanténból, mert aki járvány idején az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat, vagy ellenőrzés szabályait megszegi, bűncselekményt követ el, és elzárással büntetendő. Az, aki a határozatban előírtakat megsérti, közigazgatási szabályszegést követ el. Ez pedig a büntetőjogi felelősségen túl közigazgatási szankciót is megalapoz, az illetőre

akár ötmillió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

A karanténból pozitív esetként akkor szabadulhat, ha a tünetek kezdete után legalább tíz nap eltelt és a beteg legalább három napja láztalan, megszűnt vagy egyértelműen javuló légúti tünetekkel gyógyultnak nyilvánítandó. Ha ezeknek a kritériumoknak megfelel, értesítse a háziorvosát telefonon, ő jelenti be önt gyógyultnak a Nemzeti Népegészségügyi Központnál. Pozitív esetként tehát nincs szüksége a karanténból szabaduláshoz két negatív tesztre. Ám egyes információink szerint ez a rendelkezés eltérő lehet az országban, Veszprém megyében például két negatív tesztre van szüksége a pozitív esetnek ahhoz, hogy a karanténból szabaduljon. Tanácsos a területileg illetékes kormányhivatalt erről megkérdezni.

Pozitív teszt, súlyos tünetek: irány a kórház!

Amennyiben a tesztje pozitív, és a tünetei súlyosak és kórházi ellátást igényel, akkor az Országos Mentőszolgálatot kell hívni, a mentő a területileg illetékes kórházba szállítja. Kórházban ápolt, diagnosztizált covid-19 beteget akkor bocsátanak haza, ha a beteg meggyógyult (tünetmentessé vált), illetve ha legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek vagy egyértelműen javulóban vannak, és a radiológiai kép a tüdőgyulladás egyértelmű javulását mutatja, vagy nem mutat kóros eltérést.

Amennyiben a hazabocsátás a tünetek kezdetétől számított tíz napon belül történik, akkor otthonában a tizedik napig elkülönítése szükséges, a hazabocsátásról a járási hivatal népegészségügyi osztályát értesíteni kell. Emellett

a hazabocsátás előtt két, 48 óra különbséggel vett negatív PCR-vizsgálat is szükséges.

Mi a helyzet, ha nem fertőzött, ám találkozott olyannal, akinél diagnosztizálták már a kórt? 

Ha egy fertőzött személy a hatóságnál bejelentette önt mint kontaktot, akkor függetlenül attól, hogy vannak-e önnek tünetei, hatósági karanténba kerül, kapni fog erről egy határozatot. Ilyen esetben két hét a karantén ideje: vagy leüli ezt az időt otthon, vagy felmutat két negatív tesztet. Fontos azonban, hogy az első teszt legkorábban az utolsó kontaktust követő negyedik napon kérhető, és a két teszt között el kell telnie legalább 48 órának (de maximum 5 napnak). A szoros kontaktoknak – egy háztartásban él a már igazolt fertőzöttel vagy két méteren belüli távolságban eltöltött vele zárt térben tizenöt percnél hosszabb időt, vagy közvetlen fizikai kontaktusba került, például kézfogás útján –  

ezért a két tesztért nem kell fizetniük.

Ha itt pozitív lesz az eredménye, automatikusan a fent vázolt pozitív esetekre vonatkozó szabályozás lép életbe, vagyis a mintavétel napjától számítva ön minimum tíz, de akár tizenkét nap karanténra is számíthat. Vagyis az az egyik legrosszabb forgatókönyv, ha ön először kontaktként tölt el akár több napot is karanténban, majd eközben derül ki, hogy megfertőződött, és kap még tíz nap otthon letöltendőt.

Abban az esetben, ha a fertőzött személy nem jelentette be önt a hatóságnál, mint kontaktszemélyt, akkor nincs teendője, hacsak nem tart attól, hogy megfertőződött. Ez esetben, ha nincsenek tünetei, magánúton kérhet tesztet, amit sajnos nem finanszíroz a társadalombiztosítás. A legmegbízhatóbb teszt a PCR, ezért mindenképp ezt kérjen. A gyorstesztek sajnos nem egyszer mutatnak hamis eredményt, sokszor a szervezet nem termel még antitesteket a vírus ellen, így mivel ez az ellenőrzési mód erre épül, így nem is tudják kiszűrni a pozitív esetet. 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2020. szeptember 19. 13:12
Imádkozzál...
USsange
2020. szeptember 19. 11:18
Ki az a hülye, aki két hét hatósági karanténba akar kerülni egy légúti betegség miatt? :)
Weltumsegler Jonatán
2020. szeptember 19. 09:53
Közvélemény kutatást is végzek: várom azon kedves vírustagadó honfitársaim jelentkezését, akik már átestek a covid fertőzésen, vagy a tüneteket észlelik magukon. A jelentkezők között értékes 444.hu-t támogató sárgacsekkeket sorsolok ki.
zenebono
2020. szeptember 19. 08:27
"Abban az esetben, ha a fertőzött személy nem jelentette be önt a hatóságnál, mint kontaktszemélyt, akkor nincs teendője, hacsak nem tart attól, hogy megfertőződött. Ez esetben, ha nincsenek tünetei, magánúton kérhet tesztet, amit sajnos nem finanszíroz a társadalombiztosítás." Na, ezért nem lehet megállítani a járványt itthon. Súlyos árat fog ezért fizetni a kormány, sajnos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!