Hatan meghaltak, 937-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020. szeptember 27. 07:37

A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsák, és ne hagyják, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentőségük. Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog – olvasható a kormányzati portálon.

2020. szeptember 27. 07:37
null

Elhunyt hat beteg, és újabb 937 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap. A kormányzati portálon azt írták: 24 014-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 736-ra emelkedett, 5141-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 18 137. Az aktív fertőzöttek 37 százaléka, az elhunytak 54 százaléka, a gyógyultak 39 százaléka budapesti. 620 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 38-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 24 538-an vannak, a mintavételek száma 690 408-ra nőtt. Kiemelték, ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsák, és ne hagyják, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentőségük. Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog – írták.

Kötelező a maszk használata!

Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Továbbá 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik mindenkitől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért – hangsúlyozták.

Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az operatív törzs eddig 28 óvodában és 8 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 187 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (9155) és Pest megyében (3165) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (1182), Fejér (1115), Csongrád-Csanád (1068), Szabolcs-Szatmár-Bereg (970) és Hajdú-Bihar megye (955). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (250).

A fertőzöttek száma 32,75 millió, a halálos áldozatoké 993 ezer a világon

A világon 32 749 934 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 992 991, a gyógyultaké pedig 22 615 767 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 7 078 039 fertőzött volt eddig a napig, 204 486-en haltak meg, és 2 750 459-en meggyógyultak.

Mint ismert, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

(MTI)

Címlapkép: koronavirus.gov.hu

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
viewty
2020. szeptember 27. 13:20
Szerintem Covid-ügyben a jobb- illetve baloldali elfogultság (mer' a kormány mindent jól csinál kontra semmit sem csinál jól) elég durva. Én nem mernék olyat feltételezni, hogy a kormány ne szeretné megállítani a terjedést, bár a komolyabb intézkedéseket hiányolom. Ha körbenézünk, minden állam ugyanolyan esetlen elefántként viselkedik a rögtönzött porcelánboltban. Senki sem tudja, mi volna a helyes megoldás. Egyik lezárja a határt, másik engedi a forgalmat. A tótok színezik az országon belüli régiókat. Most, hogy megugrott a hivatalosan regisztrált esetszám, van, ahol ezentúl tilos a templomi éneklés. Matovic a családlátogatást sem javasolja senkinek. Mindenki próbálkozik és mindenki tanácstalan. Kár azt hinni, hogy ha más kormányozna, jobban tudná... Nekünk, álompolgároknak az is a feladatunk, hogy betartjuk a szabályokat, nem lázadozunk mint majmok a ketrecben, hanem megpróbáljuk tudomásul venni, hogy éppen hol tart a tudomány és mit tehetünk meg mi magunkért/másokért. A kontaktkutatásról itt a mandin is csomó durva példát lehet olvasni, nem gondolnám mindet hazugságnak. Tény, hogy volna rajta mit javítani. Az iskolákkal szerintem előbb-utóbb kezdeni illene valamit. Az online-oktatás nem ördögtől való, felső tagozattól már pásztor sem kell a pulya mellé, egy normálisan nevelt 11-12 éves gyerek simán elvan egyedül napközben, főleg úgy, ha van feladat előtte. A kicsiknek pedig lenne elég hely, hogy ne egymás hegyén-hátán üljenek a padban. Napközis tanárok bevetésével lehet, hogy megoldható lenne, de ha van itt pedagógus, akkor legfeljebb kijavít. És lehet szépíteni, csak teljesen felesleges, hogy sokan tényleg kórházba szedik össze a vírust... A leszaromság sok ember sajátja és sajnos akad ilyen e.ügyi dolgozó is. (maszk- és alapvető higiéniás előírások/elvárások magas ívben letojása). A búza közül az ocsút ki kell(ene) vetni.
certus
2020. szeptember 27. 12:09
Hazugság, hogy nincs elegendő kapacitás. Hazugság hogy nem tesztelik azokat, akiket kell. A who és az ecdc protokollját alkalmazzák, mint körülöttünk máshol is. Pont.
Magnólia
2020. szeptember 27. 12:06
Kuncze népbiztosért Iványi párttársa imádkozik éppen, és nem a cián-kapszulát ajánlgatja neki, mint tette ő annak idején, a jóember.
lilla
2020. szeptember 27. 11:11
Heti uj fertozottek (Bp/videk+Pest megye): https://pasteboard.co/JsZOjUqc.png Illetve egymashoz viszonyitva: https://pasteboard.co/JsZOPta.png
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!