Az EU ne csak sopánkodjon! – Deli Andor a Mandinernek

2020. február 17. 10:01

„Az EU sajnos az elmúlt években úgy viselkedett, mint egy magát kérető menyasszony, és szerintem ez volt az, ami egy kicsit lelombozta a nyugat-balkáni vezetőket” – mondja Deli Andor. A vajdasági származású EP-képviselővel Strasbourgban beszélgettünk a szerb és a délvidéki magyar reményekről.

2020. február 17. 10:01
Greczula Levente László

Deli Andor (1977) 2014 óta dolgozik képviselőként az Európai Parlamentben. A vajdasági Óbecsén született, jogi diplomáját Újvidéken szerezte 2000-ben. 2010-től 2012-ig a vajdasági autonóm kormány tagja, 2012-től 2014-ig annak alelnöke. Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának tagja, a Regionális Fejlesztési Bizottságban póttag. Nős, két leánygyermek édesapja. 

2014 óta dolgozik képviselőként az Európai Parlamentben. A vajdasági Óbecsén született, jogi diplomáját Újvidéken szerezte 2000-ben. 2010-től 2012-ig a vajdasági autonóm kormány tagja, 2012-től 2014-ig annak alelnöke. Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságának tagja, a Regionális Fejlesztési Bizottságban póttag. Nős, két leánygyermek édesapja. 

***

Akar Szerbia csatlakozni az Európai Unióhoz?

Természetesen igen.

Vučić azt mondta, hogy nem valami lelkesek.

Azért nem valami lelkesek, mert nem látják a lelkesedést az Unió részéről. Sokat emlegetik az uniós zsargonban a „nem egyirányú folyamatokat”, nos azt gondolom, hogy a bővítés sem az. Az EU sajnos az elmúlt években úgy viselkedett, mint egy magát kérető menyasszony, és szerintem ez volt az, ami egy kicsit lelombozta a nyugat-balkáni vezetőket. Az Uniónak is egyértelmű érdeke a Nyugat-Balkán bevonzása, bekapcsolása és az, hogy befoltozzuk ezt a tátongó lyukat Európa közepén. Ideje volt, hogy az EU is egy kicsit megrázza magát, és ráébredjen arra, hogy

a bővítést nem csak elszenvedni lehet, hanem abból hasznot is lehet húzni.

Szerbia szempontjából mik ezek a hasznok?

A legfontosabb dolog a Nyugat-Balkánon és így Szerbia esetében is az, hogy meglegyen a helye az országnak, hogy milyen irányba szeretne mozogni. A '90-es években Szerbia kóborolt, csatangolt és kereste önmagát. Abban az időben ezek az önkeresések tragikus eseményekhez vezettek.

De Belgrád azóta Moszkva felé is szimatol.

Ezért fontos, hogy meglegyen a helye az országnak. A dolgok mostani fázisában egyértelmű, hogy van lehetősége egy szuverén országnak, ami még évekre van az uniós tagságtól, hogy megválogassa, merrefelé szimatol. Egy országnak van egy normális mozgástere. A politikában nincsenek vákuumok, ha az egyik szereplő visszavonul, akkor egyértelmű, hogy oda egy másik szereplő fog bejönni, és ez az, amire az EU-nak nagyon oda kell figyelnie.

Nem csak sopánkodni kell azon, hogy nagy az orosz, a török, a kínai befolyás a Balkánon,

hanem tenni kell azért, hogy az EU befolyása is növekedjen.

Ön lelkesnek tűnik a Várhelyi Olivér bővítési biztos által bejelentett új paradigma iránt, de úgy tűnik, a belgrádi eredmények ehhez képest elég lelombozóak, ha hinni lehet a híreknek, amik Dačić szerb külügyminiszter és Várhelyi találkozójáról kiszivárogtak.

Szerintem ez nem minősíti a belgrádi tárgyalásokat, és nem hiszem, hogy lényegében befolyásolta volna ezek minőségét vagy kimenetelét.

Azért csak jelent valamit, ha az első találkozón így kifakad egy külügyminiszter.

A biztos úr tökéletesen ura volt a helyzetnek és helyre tette a dolgokat. Nem hiszem, hogy úgy tért vissza Belgrádból, hogy ez volt az útjának az egyetlen hozadéka. Tudomásom szerint a megbeszélések mind a szerb elnökkel, mind a szerb miniszterelnök asszonnyal másként néztek ki.

Mit lehet várni az új paradigmától? Várható, hogy az EU feladja a Balkánon a stabilitokráciákat, és nem támogat tovább olyan csoportokat, akik egyébként túszul ejtették az államot? Előrébb juthatnak ezek az országok?

Érdekes, hogy a 2007-es román-bolgár bővítésnél nem merültek fel ezek a kételyek. Meg merném kockáztatni, hogy Románia és Bulgária sem volt sokkal jobb állapotban a felvételük pillanatában, nem rendelkezett sokkal jobb kapacitásokkal, amit a mai napig is életben lévő monitoring mechanizmusok is igazolnak.

Ha az ember partneri, bizalmi viszonyt próbál kiépíteni egy régióval, akkor nem szabad így beskatulyázni őket.

Mi az, amit egy esetleges szerb csatlakozás jelenthet azoknak a vajdasági magyaroknak, akik eddig még nem éltek a honosítással, és a hasonló magyar nemzetpolitikai intézkedések által biztosított lehetőségekkel?

Az az igazság, hogy rengeteg vajdasági magyar élt ezzel a lehetőséggel. Azt hiszem, hogy a magyar közösségnek a túlnyomó többsége közjogi szempontból uniós állampolgár. A szerb csatlakozás orvosolhatná azt a helyzetet, hogy uniós állampolgárként az Unión kívül élnek. Láttuk a felvidéki nemzettestvérek csatlakozását, az erdélyiekét, és mi is várjuk, hogy csatlakozhassunk.

A közösségnek bizonyára sokat jelent, hogy van egy képviselő az Európai Parlamentben, aki értük is dolgozik. De mit tud ön innen tenni értük?

Képviselni tudom álláspontjukat, megoldást próbálok találni gondjaikra, problémáikra, legyen szó kisebbségi kérdésekről, bővítési témákról. Ez egy olyan plusz, amit nem lehet másként megvalósítani, csak a fizikai jelenléttel. Az, hogy itt vagyunk a döntéshozatal központjában, lépéselőnyt biztosít közösségünk számára.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. február 17. 16:57
Ha a Vajdaság a nyugat-Balkán, akkor na vajon hol van Észak-Balkán?
amaurote
2020. február 17. 14:08
Az a baj, hogy Orbán folyton csak nyafizik mint egy kislány. :))
Pelso j.
2020. február 17. 14:07
"mert nem látják a lelkesedést az Unió részéről" , ami egy kicsit lelombozta a nyugat-balkáni vezetőket" hülye "A '90-es években Szerbia kóborolt, csatangolt és kereste önmagát. Abban az időben ezek az önkeresések tragikus eseményekhez vezettek." Ja, csatangolt. Az önkeresés meg háborúhoz és népírtáshoz vezet, mi? Remélem, az áldozatok hozzátartozói leköpnek ezért.
Arimaspa
2020. február 17. 13:54
Felmérés: Aki szerint Szerbia a közeljövőben az EU tagja lesz az adjon egy like-ot. Aki szerint nem, az adjon egy dislike-ot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!