„Nincs »kis« választás, Szepezd ma az ország”

2019. december 07. 09:03

„Ahogy minden magyar ember, úgy minden magyar község és a közösség minden egyes ecsetvonása az ország képmása. Különösen áll ez a festői Szepezdre.” Vasárnap polgármestert választ Balatonszepezd: a kis északi parti település egyik jelöltjével, Szász Péterrel beszélgettünk a helyi politikáról és a világnézeti küzdelmekről.

2019. december 07. 09:03

Balatonszepezd az elmúlt hetekben az országos sajtó érdeklődését is felkeltette, mivel októberben jelöltek híján elmaradt a polgármester-választás, a megismételt, december 8-án tartandó időközire viszont több mint tucatnyi aspiráns gyűjtötte össze az induláshoz szükséges ajánlásokat. Az egyik jelölttel, Szász Péterrel beszélgettünk, aki önmagát nemzetiként és függetlenként ajánlja a választópolgárok figyelmébe, és a hagyományt, a családot és a tulajdont helyezte programja középpontjába.

Trombitás Kristóf interjúja.

***

Szász Péter

Mik voltak a fő okok, amelyek miatt úgy döntött, belevág a kampányba és megméretteti magát?

Egyrészt a Balaton, és kifejezetten Balatonszepeszd szeretete. Azé a helységé, ahol annak idején a két kezemmel segédkeztem házat építeni. Másrészt hosszú éveken keresztül vezettem egy alapítványt, a Magyar Alapítvány a Keresztény Civilizációért nevű civil szervezetet, amit alapítói a keresztény értékrend védelmében, annak terjesztése okán, az életvédelem és a hagyományos családmodell melletti kiállás végett hoztak létre. Úgy gondolom, hogy mint sikeres alapítványi vezető kellő tapasztalatra tettem szert a keresztény értékek, köztük az élet- és családvédelem érdekképviseletében, és az ehhez kapcsolódó közösségszervezésben, ezt a tapasztalatomat pedig egy másfajta emberi közösség, egy település szolgálatába is állíthatom.

Van valami sajátos az ön programjában?

A forradalmi baloldal által közvetlenül támadott három társadalmi alapérték, a hagyomány, a család és a tulajdon az a hármas jelszó, amit a politikai akcióm keretéül szolgáló polgármesterjelölti kampányom hármas jelszavává tettem. Ezek mellett az értékek mellett szeretnék kiállni politikai aktorként is. A településhez kapcsolódó és megoldandó kisebb és nagyobb problémák feltérképezése téren nincsen jelentős eltérés az egyes jelöltek között. Hogy megoldási szándéka is párosul-e ehhez a többi jelölt esetén, afelől vannak kétségeim, de feleslegesnek tartom az ilyesfajta egymásra licitálgatást. Ami különös számomra, hogy

a sok-sok független jelölt egyike sem vállalt föl „nyílt sisakos” értékrendet, rajtam kívül.

Ha valaki picit megkapargatja a nyilatkozataikat, közösségi hálós bejegyzéseiket, persze rögtön kibújik a szög a zsákból, ezért a vasárnapi választás – ha tetszik, ha nem – értékrendek, mitöbb világnézetek közötti választás lesz.

Mit gondol arról, hogy ilyen jelentős számú jelölt szeretne Balatonszepezd első embere lenni?

Magyarországon ezt lehetővé teszi a választási törvény. Ebben a konkrét esetben maguk a szepezdiek adtak ennyi jelöltnek lehetőséget aláírásukkal arra, hogy polgármesterjelöltekké válhassanak. Többször elhangzott egyesek részéről, hogy sok „önjelölt” polgármesterjelölt van. Nos, a jelölés bizalmát kizárólag a helyi polgárok szavazták meg mindenkinek, „önjelöltekről” így nem beszélhetünk. Bízom abban, hogy a szepezdiek bölcs döntést hoznak majd.

Milyen esélyt lát a győzelemre?

Isten tudja, ez elég. December 8-án, Eketiltó Boldogasszony ünnepén majd kiderül. Ilyen kis lélekszámú közösség és ennyi jelölt esetén — ami mutatja a helyi lakosság erőteljes polarizáltságát is — nem lehet biztos prognózist adni.

Polgármesterként milyen intézkedésekkel indítana? Hosszú távon milyen fejlesztéseket tartana a kívánatosnak, mit szeretne a leginkább megváltoztatni a település életében?

A polgármesterség nem egy egyszemélyes vállalkozás. A bizalmat nyert képviselőtestülettel együtt, a helyiek meghallgatásával kell az adott kihívásokra hatékony és a község minden lakójának közjavát szolgáló irányokat kijelölni, valamint rövid-, s hosszútávú döntéseket hozni.

Az országos politika mennyiben befolyásolja egy ekkora falu mindennapjait?

Az országos politika az ország összes településén élő minden ember mindennapjait befolyásolja. Akik ezt letagadják vagy valamilyen látszólagos lokálpatriotizmus címén azt állítják, hogy „ne hozzuk be ide a nagypolitikát”, máris ellentmondtak önmaguknak ezzel a kijelentésükkel, csak épp álszemérmesen elfátyolozzák ezt.

Megosztott a falu, ahogy az ország is.

Hogy érzi, kellő mértékben fordít figyelmet a nagypolitika az ilyen, relatíve kis választásokra?

Nincs „kis” választás. Ahogy a miniszterelnök mondta: senkit sem hagyhatunk az út szélén, minden magyar ember számít. Nem lehet elég mértékű figyelmet fordítani egy választásra. Szepezd ma az ország. Az a patkószeg, amin az ország áll vagy bukik. Szepezd pedig nem jelentéktelen, hisz' ahogy minden magyar ember, úgy minden magyar község és a közösség minden egyes ecsetvonása az ország képmása. Különösen áll ez a festői Szepezdre. Úgy sűrűsödik a magyar történelem benne, mint a borából töltött pohárban a lankáiról látható magyar tenger. Három történelmi hitfelekezet szentegyháza áll egy ilyen kicsiny faluban. Szepezden élt a rovásírás egyik leghíresebb kutatója, Sebestyén Gyula néprajztudós. A középkori Szepezd a törökkori harcok során felégették, majd elnéptelenedett, de feltámadt jó háromszáz éve, ahogy az ország is. Gulyás Lajos, 1956 vértanúja itt kezdte lelkészi hivatását… Ha bárki a „nagypolitika” részéről jelentéktelennek minősít egy választást, az egész országot annak tartja. Szepezd története, jelene és jövője az ország tükre.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leskelődő
2019. december 09. 09:16
Bocskov Petrov Jordán lett a befutó. Meglátjuk.
egynick
2019. december 07. 18:20
Egy önkormányzati választás világnézeti alapokon? Ezt az embert tolja a mandiner? Itt már mindenkinek elment az esze?
dyn gwyn
2019. december 07. 12:21
Már a cím is hazugság! Talán Gyöngyöst kellett volna támogatni!
VakzKommondor
2019. december 07. 11:44
Ott is már minden az orbáné(mészáros) Vagy van valami még saját tulajdonban? Mert akkor még van min dolgozni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!