Magyar fintech a valóságban: azonnali pénz a bankkártyánkra

2019. október 04. 13:40

Új, magyar fejlesztésű pénzküldő szolgáltatást mutattak be csütörtökön Budapesten. A Viber és a Mastercard pozitívan állt a Neopay fejlesztéséhez, így születhetett meg a Moneytou nevű szolgáltatás, aminek a neve nem véletlenül cseng ismerősen.

2019. október 04. 13:40
Jerez Julio

Nincs annál egyszerűbb, amikor csupán egy gombnyomással tudunk pénzt küldeni akár a családtagjainknak, akár barátainknak. Ez azonban sosem valósult meg – eddig: a Neopay ötletéből másfél év alatt valóság lett, a népszerű csetprogram, a Viber, valamint a világ vezető bankkártya-kibocsátója, a Mastercard közreműködésével. A nevét Manitou, az észak-amerikai indiánok hitvilágának főistensége ihlette.

Ami újdonság az eddigiekhez képest: a rendszer nem függ bankoktól, csak egy okostelefonra, egy (jobb esetben) Mastercard/Maestro-bankkártyára, valamint a megfelelő verziószámú Viber applikációra van szükség a tranzakció sikeréhez. Elhangzott, a magyar fintech fejlesztés elterjedésével világszerte sokkal többen élhetnek a pénzküldés univerzális lehetőségével.

Világcégek összefogása, magyar innováció

A Neopay vezetője, Benda Gergely elmondta: napokon belül elindul másfél év fejlesztése Magyarországon először, ez nagyon fontos volt nekik. Ez a szolgáltatás arra jó, hogy a magánszemélyek között azonnali pénzszolgáltatás létrejöjjön, például éttermi számla szétosztásánál vagy internetes vásárlásoknál. A Viber anyacége, a Rakuten globális pénzügyi vezetője, Cristina Constandache elmondta: örömmel álltak az innovatív fintech megoldást kínáló Neopay felé, két okból. Egyrészt küldetésük mindig is az volt, hogy értékes megoldásokat nyújtsanak ügyfeleinknek, másrészt azért, mert ez a régió az az egyik fő piacuk.

A Mastercard képviseletében felszólaló Gauder Milán elmondta: a kártyás fizetések után a személyek közötti pénzküldés lehetősége felé nyitottak, és remélik, hogy el fog terjedni az egész világon. Ezért sok kártyával használható, a pénzügyi és a szolgáltatási hátteret a Libra Internet Bank és a Wirecard biztosítja a Mastercard és a Visa rendszerén felül.

Meglévő technológiák új felhasználása

Nem kell új virtuális bankkártyát regisztrálni, és új walletet sem kell kialakítani, és a Mastercardon kívül a másik nagy kártyacég termékével is kompatibilis – hangzott el a bemutatón. Hozzátették: cél volt a fejlesztésnél, hogy a mindennapos használat során hétköznapi eszközökkel lehessen megvalósítani a tranzakciókat, akár hétvégén vagy késő este is. A pénzküldés azonban itt is pénzbe kerül: Benda Gergely elmondta, hétfőtől péntekig és vasárnap 79 forint, szombaton „a Moneytou-nap” miatt 49 forintos fix tranzakciós ár járul 3000 forintig. Efelett másfél százalékos az illeték.

Kiemelték a biztonságot, ezt a rendszerben a Mastercard és a másik bankkártyacég biztosítja, mégpedig az általuk meghatározott protokollok szerint (SMS-alapú 3DS-azonosítás – a szerk.). Egy kérdésre válaszul kiderült, hogy azért nem végtelen a pénzküldési lehetőség, ugyanis a havi pénzküldési limit 125 ezer forint, míg az éves 750 ezer forint. Elhangzott: jelenleg még az MKB, a K&H és a Cetelem Banknál nem működik az azonnali átutalás, de remélik, hogy ez ezeknél a bankoknál is meg fog történni hamarosan.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2019. október 06. 13:49
Vagy pedig mindenki kap egy elektronikus azonosítót, ami csak hozzá kötődik. Na ha azt ellopják akkor van igazán baj. Hagyni kéne ezt az elektronikus hülyeséget, játsszanak valük a bankok, és a bankkártya és okostelefon imádók.
brekker
2019. október 06. 13:29
A helyzet az, hogy megfelelő pénzküldő alkalmazást csak megfelelően nagy pénzügyi háttérrel lehet elndítani, mert az eltitkolt csalások benyelése nem kis összeg. A készpénz a király, ráadásul a szabadság záloga.
bunko_jobbos
2019. október 06. 11:47
A legnagyobb gond az összes pénzküldési szolgáltatással, hogy sehogyan sem lehet kihagyni belőle a monopolhelyzetű, külföldi kártyatársaságokat. Ha csak 1%-os átutalási sápot szednek, és ugye mostanában nagyon népszerűsítik az elektronikus fizetéseket, akkor a nemzetgazdaságban olyan költségek keletkeznek, mintha mondjuk 1%-kal nagyobb lenne az ÁFA! Ez iszonyatos összeg, ezt nem szabadna a zsebükbe tenni. Az MNB ezért akart kártyatársaságot létrehozni, csak rájöttek közben, hogy ebből sem lehet őket kihagyni. Most az azonnali átutalásban bíznak, de azt meg elcseszték rendesen https://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/2019/05/31/az_azonnali_fizetesi_rendszer_koruli_kretenkedes A vérszívók közül kinyírták a szemétcégeket, a közműcégeket, a kajautalványosokat, de a mobiltelefonosok és a kártyatársaságok még hátravannak (meg a kereskedelmi láncok). Remélem, hogy hosszabb átfutási idővel, de végül ezeket is kinyírjuk. Kell az a lóvé nekünk is!
Akitlosz
2019. október 04. 20:42
" tranzakciós ár járul 3000 forintig. Efelett másfél százalékos az illeték." Akkor kuka. Ez csak egy újabb sápszedő alkalmazás. Semmivel nem kerül nekik többe hárommillió forintot átutalni, mint háromezret mégis sokkal többet akasztanak rajta a semmiért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!