Korunk két legfontosabb kérdése:

2017. december 29. 14:34

1. Miért én, miért nem más? 2. Miért nem más, miért én?

2017. december 29. 14:34
Günter Maschke

Napi maxima – Szalai Zoltán rovata

„Korunk két legfontosabb kérdése:

1. Miért én, miért nem más?

2. Miért nem más, miért én?”

Günther Maschke (idézve Armin Mohler: Gegen die Liberalen nyomán)

 

Günther Maschke (1943-) német filozófus, újságíró, szerkesztő, politikai aktivista, gerillaharcos. A 68-as diáklázadás egyik német vezéralakja, szellemi vezetője. A katonai szolgálat megtagadása után börtönbüntetése elől Ausztriába menekült, ahol a bécsi Kommune Wien baloldali csoport tagja lett. Egy vietnami háború elleni tüntetés után letartóztatták, de a közvélemény nyomására elengedték, ezután 1968 elején Kubába emigrált, ahol politikai menedékjogot kapott. A kommunista szigetországban a rezsim hazugságait megismerve, a véres diktatúrát átélve két év után – több vezető politikai posztot visszautasítva – visszatért Németországba, ahol 1970-ben leülte dezertálásért kapott börtönbüntetését, ezután a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a neves Suhrkamp kiadó munkatársa lett. Teljes politikai fordulaton esett át. A perui La Punta tengerészakadémián docensként gerillaharc elleni katonai stratégiát oktatott. 1985-ben Jürgen Habermas filozófussal folytatott publicisztikai pengeváltása után felmondott az FAZ-nál és az új jobboldal orgánumainál (Junge Freihet, Criticón) kezdett tevékenykedni. Napjainkig – politikailag teljesen marginalizálódva – Juan Donoso Cortés és Carl Schmitt életművének feldolgozásával foglalkozik.

 

-------------

Az Ön maximája is megjelenhet a Mandineren. Ehhez nem kell mást tennie, mint a [email protected] címre elküldi kedvenc maximáját, annak pontos fellelhetőségi helyét és egy rövid leírást a maxima szerzőjéről. A maxima közléséről és a végleges kísérőszövegről a rovat vezetője Szalai Zoltán dönt, a beküldő nevét a szöveg végén minden esetben feltüntetjük.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. december 29. 20:27
Remélem, hogy ez a napi maxima sorozat nem fogaja azért elérni a napi Béndek színvonalát!
Akitlosz
2017. december 29. 18:40
Az ilyen hétköznapi duma már elegendő ahhoz, hogy valaki napi maximás filózófus lehessen? A filozófiánál feleslegesebb és haszontalanabb dolog kevés van.
illiberator
2017. december 29. 16:05
Miért mi? Miért nem ők? Miért ők? Miért nem mi?
C.Dömötör
2017. december 29. 15:47
Néha, észhez térnek az emberek, gyakrabban mint gondolnánk. Jürgen Habermas szerint Maschke az egyetlen renegát a 68-sok közül. Ha ez így van, akkor ez azt mutatja, hogy a 68-sok egy hihetetlenül ostoba bagázs volt. Azt, hogy milyen lelketlenek ez időben tapasztaljuk, hiszen jó néhányan pozícióba kerültek. Az egyik ilyen díszpéldány Joschka Fischer, a frankfurti mészárosból lett minden megalkuvásra képes miniszter.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!