Egyre fiatalabb korban támad a vesekő

2016. november 03. 11:09

Általános iskolások körében is jelentkezhet a vesekövesség. A betegség oka ebben a fiatal korban szinte mindig környezeti tényezőkre vezethető vissza.

2016. november 03. 11:09

A szakértők elmondása alapján Magyarországon évente körülbelül 100 gyermeket diagnosztizálnak vesekővel. A betegség gyakorisága a 18 éven aluliak között 10-15%-kal magasabb, mint két évtizeddel ezelőtt, összesen mintegy 1200 beteget tartanak nyilván.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika eddigi legfiatalabb veseköves betege mindössze 10 hónapos volt. Az ennyire fiatal korban megjelenő vesekő legtöbbször anyagcsere-betegség miatt alakul ki, míg az iskolásoknál, 10 éven felülieknél inkább a környezeti tényezőket kell górcső alá venni.

A helytelen életmód, ezen belül is különösen a túlsózott gyorséttermi ételek, nassolnivalók, a kevés mozgás és az ezzel járó alacsony folyadékbevitel, túl kevés víz fogyasztása mind-mind hozzájárul a vesekő kialakulásához. Egy 10 kg körüli testsúlyú gyermeknek napi 1 liter, 20 kg körül már napi másfél liter folyadékra van szüksége, úgy, hogy ennek java része nem cukrozott italok, hanem víz, levesek formájában kerüljön elfogyasztásra. Kevesen tudják, hogy a magas oxalát-tartalmú élelmiszerek, így például a kakaó is segítik a folyamatot.

Milyen tünetek jelezhetik a vesekő jelenlétét?

  • deréktáji, görcsös, erős fájdalom
  • fájdalmas, csípő érzetet adó vizelés
  • véres vizelet

A legtöbb esetben gyermekeknél is jól alkalmazható az ultrahangos kőzúzás módszere, műtétre szerencsére ritkán van szükség. Az életmód megváltoztatásával a betegség kiújulása megelőzhető.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!