Ötvenhatosok portréiból nyílt kiállítás New Yorkban

2016. október 23. 09:09

Tizenöt ötvenhatos emigráns portréjából és élettörténetéből nyílt kiállítás a New York-i Magyar Házban szombat délután.

2016. október 23. 09:09

New York-i és New York környéki, 1956-os szabadságharcosok és emigránsok portréiból és élettörténeteiből nyílt kiállítás október 22-én, szombat délután Manhattanben, a New York-i Magyar Házban a Ház és Bánhalmi Norbert fotográfus közös tárlataként, a New York-i főkonzulátus és a Hungary Initiatives Foundation támogatásával Mérföldkövek címmel. 

A kiállítás anyagát Nagy Ildikó szociológus, a Magyar Ház Igazgatója; Bánhalmi Norbert és Szilvay Gergely, a Mandiner újságírója állította össze, akik több hete járták a környéket, hogy felkeressék a még élő ötvenhatosokat, akik személyes, 1956-hoz kötődő tárgyaikat is kölcsönadták a projekthez; Farkas András például a biciklijét, amivel átjött a határon, és amivel pár nappal korábban még megnyerte a Bécs-Budapest maratont.

 

Nagy Ildikó arról beszélt: a Magyar Ház olyasvalamivel szerette volna ünnepelni a hatvanadik évfordulót, ami az amerikai, azon belül is a New York-i magyar közösségről szól. Így született meg az ötlet, hogy készítsenek kiállítást a régióban élő ötvenhatosokról, akik közül számosan mai napig a magyar közösségek aktív, szervező tagjai; másrészt az amerikai magyarság alapját jelentős részben az ötvenhatosok adják, így a közösség a saját gyökereit is felismerheti bennük. 

Kumin Ferenc nagykövet, főkonzul arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen fontos hőseink ismerete. Idézte a hivatalos szlogent: ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig születnek újak. Megjegyezte: a hősökre való emlékezést nem is olyan könnyű megtartani. 

Romsics Gergely, a New York-i Balassi Intézet vezetője a kommunikatív és a kulturális emlékezet közti különbségről és a köztük való váltásról beszélt, rámutatva, hogy ezek az interjúk még épp az utolsó pillanatban készültek ahhoz, hogy segítségükkel a kommunikatív emlékezet alakítsa a kulturálisat.

Papp László ötvenhatos, a Magyar Amerikai Emlékmű Bizottság elnöke hangsúlyozta: vasárnap délben tíz év munkájának gyümölcseként leleplezik az új New York-i ötvenhatos emlékművet. Somogyi Balázs, úgyszintén ötvenhatos, a Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület elnöke a közösség erejéről beszélt a mintegy 130 fős hallgatóságnak.

A kiállítás apropóján készült interjúkból, amelyekből várhatóan kötet és dokumentumfilm is készül, hármat már közreadtunk a Mandineren, amely a projekt médiapartnere, és továbbiakat is olvashatnak majd november 4-ig. A cikkek nem születhettek volna meg a Kőrösi Csoma Sándor program nélkül.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mekk Kelemen
2016. október 23. 13:23
Magyarul: 56-osok...
Mekk Kelemen
2016. október 23. 11:41
Itt szép lehetsz, de okos nem, mert kötelező a hit És ellenség lesz mindenki, aki kételkedik És erkölcsről papolnak álszent köpönyegforgatók Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok Lassan kihull a memóriákból az egyéni tapasztalat És átírja a központból kiküldött új adat S jönnek a minden rendszerhez alkalmazkodók Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok Ahogy mindig újra kezdődik a bálvány körül a tánc Megint befonja életünk egy láthatatlan lánc És jönnek a lelkes ostobák s a gyáván megalkuvók Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!