Egyre kevesebben kérik az influenza elleni oltást

2016. október 20. 20:33

Európa-szerte megfigyelhető, hogy egyre kevesebben adatják be az influenza elleni védőoltást. Mi lehet a jelenség oka?

2016. október 20. 20:33

Az influenza vírusa évről évre kissé változik, ezért a védőoltást is minden évben újra kell alkotni. Az oltás beadatása emiatt minden évben szükséges: az előző évi injekció nem véd az új vírusok ellen.

Hazánkban néhány éve még körülbelül egymillióan kérték a térítésmentes oltást, tavaly már csak 752 ezren. Ingyenesen jogosult az oltásra az, aki krónikus betegségben szenved, egészségügyi vagy szociális intézményben dolgozik, valamint a kismamák és a 60 éven felüliek. Rajtuk kívül körülbelül 2500-4000 forintos áron bárki beszerezheti a vakcinát, melynek beadásáért az orvos nem kérhet pénzt. Önköltségen körülbelül negyedmillióan oltatják magukat.

Az orvosok szerint már októberben el kell kezdeni a felkészülést a várható járványra, melynek érkezése januárban valószínű. A hónap végére országszerte elérhető lesz az ingyenes oltóanyag, és novemberben már a patikákban is kapható lesz a vakcina.

Sokan attól tartanak, hogy éppen az oltástól lesznek betegek, ám ez a feltételezés téves. Az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust, és csak igen ritkán lépnek fel az oltást követően nem kívánt mellékhatások, például láz vagy fejfájás. 100 páciensből 20-nál jelentkezik bőrpír, duzzanat a szúrás helyén, de ezek 1-2 napon belül elmúlnak.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!