A fogyasztói társadalmat ostorozta a pápa

2016. július 31. 10:17

A „kanapéboldogság” és a virtuális valóság ellen beszélt Ferenc pápa a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón. Arra figyelmeztetett, hogy Jézus nem a kényelem ura és a keresztényeknek követniük kell Istenük „őrültségét”, oda kell fordulniuk a szenvedők felé és Jézust kell látniuk például az éhezőkben, a szenvedőkben és a menekültekben is.

2016. július 31. 10:17

Az Ifjúsági Világtalálkozó résztvevői a világ különféle részeiből származnak – mutatott rá Ferenc pápa szombat este, a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) imavirrasztásán –, van aki konfliktusok, sőt háború sújtotta országból érkezett, mások számára „a világban zajló sok fájdalmas dolog” csak a sajtóhírek töredékét jelenti. A krakkói találkozás révén viszont a sokak által megélt szenvedés többé nem valami névtelen jelenség, nem csupán egy sajtóhír, hanem „konkrét neve, arca, története” van – szögezte le.

Kifejtette: a szenvedés, az ettől való félelem zárkózottságot válthat ki, megbéníthatja az embert, megfoszthatja életörömétől. Figyelmeztette a fiatalokat a kényelem és a virtuális valóság okozta megbénulás veszélyére is, melyet „kanapéboldogságnak” nevezett.

„A kényelmet választva, a boldogságot és a fogyasztást összetévesztve igenis magas árat fizetünk: elveszítjük szabadságunkat” – intette a fiatalokat a pápa, hozzátéve: "sokak számára biztosan könnyebb és előnyösebb lenne, ha a fiatalok megbutulnának, elkábulnának." „A történelem ma megköveteli, hogy megvédjük méltóságunkat, és ne engedjük, hogy a jövőnkről mások döntsenek” – hangsúlyozta.

Jézust kell keresni a menekültben is

Mint mondta, Jézus nem a kényelem Ura, hanem „azé a kockázaté, mely az önmagából való kilépéssel jár” – mondta a pápa, majd arra hívta fel a fiatalokat, hogy kövessék „Istenünk »őrültségét«”, és keressék Jézust „az éhezőkben, a szomjazókban, a ruhátlanokban, a betegekben, a lesüllyedő testvérükben, a fogolyban, a menekültben, a magányos felebarátban.”

„Nekünk, felnőtteknek, ma arra van szükségünk, hogy tanítsatok bennünket együtt élni a különbözőségben, a párbeszédben, a multikulturalitás olyan megélésében, mely nem fenyegetést, hanem esélyt jelent” – mondta az egyházfő, arra kérve a fiatalokat, hogy „legyen bátorságuk arra tanítani bennünket, hogy a hídépítés könnyebb a falak emelésénél.”

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. február 15. 20:51
Amennyit tudunk nélkülözni segítsük a migránsokat otthon, de ne itt Európában!
aprosolyom
2016. augusztus 06. 12:48
Bezzeg a keresztény üldözésről nem beszél, ami megy Törökországban. Vagy miért nem beszél a nyugati társadalom problémáiról, ami miatt nagyon sokan élő zombiként élnek (valaki azért mert anyagilag kilátástalan életet él, valaki meg azért, mert rohadt gazdag, de a lelke már hallott a propaganda agymosástól és a mainstream media/szórakoztató ipar miatt). Valójában lövése sincsen róla, csak az aktuális propaganda alakja ez az ember is.
zsoka1951
2016. augusztus 06. 12:42
mondja az akinek nincs értékrendje ( a hozzászólásai alapján)
Bicska Maxi
2016. augusztus 06. 12:31
megszólalt a hamis próféta aki több 100 milliárd dollárt birtokol a megtévesztő egyházával együtt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!