Étrend-kiegészítők miatt szorultak szervátültetésre

2016. március 06. 07:00

A különféle étrend-kiegészítő készítmények rendszeres fogyasztóit általában egészségtudatos, magukra vigyázó embereknek tartjuk, joggal. Éppen ezért meghökkentő az a megállapítás, melyet az MTI közölt az ausztrál szervadományozásokat nyilvántartó hivatal jelentése alapján. E szerint Ausztráliában öt év alatt legalább hat olyan eset fordult elő, amikor kifejezetten étrend-kiegészítők szedése tett szükségessé szervátültetést.

2016. március 06. 07:00

A mutatók szerint 2011 óta legalább három vese– és három májtranszplantációt hajtottak végre olyan pácienseken, akik növényi eredetű étrend-kiegészítőktől lettek betegek. Nick Shackel májátültetési specialista szerint a növényi kivonatokat tartalmazó tabletták egy része veszélyesen nagy mennyiségben tartalmaz olyan összetevőket, amelyek túlzott fogyasztása komoly károkat okozhat.

   
A zöld teában vannak vegyületek, amelyek túlzott bevitele előre megjósolhatóan májkárosodáshoz vezet" – mondta a szakember. Shackel szerint a növényi eredetű étrend-kiegészítők miatti transzplantációk „elkerülhetőek" és figyelembe véve, hogy sokan szervhiány miatt nem esnek át a beavatkozáson, jó lenne, ha a rendelkezésre álló szervek olyanokhoz kerülnének, akiknél meg nem előzhető okai vannak a májkárosodásnak.
   
A szakember hangsúlyozta, hogy a fogyasztókat jobban fel kellene világosítani a növényi alapú étrend-kiegészítők kockázatairól. A gyógyászati készítmények szabályozásával foglalkozó hivatal (Therapeutic Goods Administration) közölte, hogy számításba fogja venni a jelentést a termékek figyelmeztető címkéinek széles körű felülvizsgálatakor. Ausztráliában jelenleg mintegy 1200-an várnak máj– vagy veseátültetésre.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!