Kasper bíboros tagadja az afrikaiakat lenéző interjút

2014. október 17. 15:10

Tagadja Walter Kasper bíboros, hogy interjút adott volna a Zenit hírügynökségnek kedd este, amelyben azt állította volna, hogy nem szabad az afrikai püspökökre hallgatni. Az újságíró azonban nyilvánosságra hozta a hangfelvételt.

2014. október 17. 15:10

Tagadja Walter Kasper bíboros, hogy interjút adott volna a Zenit hírügynökségnek. Mint a bíboros fogalmazott: „Meg vagyok döbbenve. Sosem beszéltem így az afrikaiakról, és sosem beszélnék.”

 
A Walter Kasperrel készült interjút szerdán hozta le a Zenit hírügynökség (mi itt írtunk róla), a bíboros tiltakozására viszont levették, így jelenleg teljes terjedelmében a Rorate Caeli blogon olvasható. Eszerint Kasper azt nyilatkozta:
 
„A végső cél egy általános egyházi irányvonal volna a kérdésben, egy általános kritérium, de Afrika problémáit nem oldhatjuk meg. Kell teret hagyni a helyi püspöki konferenciáknak is, hogy megoldhassák a problémáikat, ugyanakkor azt mondanám, Afrika problémáit mi nem tudjuk megoldani. De nem nekik kéne nekünk megmondani, hogy mit kell tennünk.”
 
Az interjút készítő Edward Pentin a bíboros tiltakozása után nyilvánosságra hozta a hangfelvételt, amelyből kiderül, hogy Kasper mégis adott interjút, és azt mondta, amit korábban a Zenit közölt.
 
Mint Penin hozzátette: mivel több lapnak is dolgozik, az amerikai National Catholic Reporter munkatársaként mutatkozott be, de végül a Zenit hírügynökségen hozta le a beszélgetést, amelyet a szinódusi teremből távozó Kasper adott kedden este negyed nyolckor, egyszerre több újságíróval, rajta kívül még egy brittel és egy franciával beszélve. Pentin hozzátette: mindenki újságíróként mutatkozott be, ő jelezte, hogy felveszi a beszélgetést, Kasper pedig úgy tűnt, örül, hogy kérdezik. Az ilyen esetekben az alapállás az – tette hozzá Pentin -, hogy a kérdezett akkor jelez, ha nem akarja, hogy közzétegyék a szavait.
 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2014. október 26. 06:50
Látom , nagyon vissza akarna vágni a heremeneutikai tudatlanságát szóvá tevő bejegyzésemért . Javaslom : normalizálja az érzelmeit , s akkor lehet értelmesen beszélgetni , addig nincs értelme .
péterx
2014. október 25. 15:58
1. Látom , még mindig feldúlt a hermeneutika miatt ... 2.Nem a sikerért , az igazságért írok . 3.Önellentmondás egy kommunikációs közösségi felületen a másiknak hallgatást parancsolni . 4. Ráadásul . az egyetlen "bűnöm" , hogy Önnek nem tetszik néhány hozzászólásom ...Az Ön szubjektív nemtetszése kevés a tiltáshoz ...
Csomorkany
2014. október 25. 09:30
Én azt mondanám: tipikus német: Deutschland, Deutschland über alles...
péterx
2014. október 25. 07:55
1.Lehet , hogy néha nehéz gondolatok közlése is szükséges , mert másképp nem tisztázható megnyugtatóan a probléma . 2.Közérthetőségre törekszem mert enélkül értelmetlen lenne kommentálni , hiszen nem magamnak írok . Természetesen előfordulhat , hogy mégsem közérthető a közlés . 3. Különben maga a "közérthetőség" is kérdéses : nem könnyen dönthető el , mi "közérthető" / ami valakinek érthető , az másnak nem az... / . 4.Írás közben próbálom eldönteni , mi közérthető / az "átlagfelfogás" számára /, de semmi garancia nincs a "telitalálatra"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!