Seszták: A kormány elkötelezte magát a vasút mellett

2014. szeptember 03. 20:42

Magyarország versenyképessége nem fokozható a vasút nélkül, ezért a kormány kulcsszerepet szán neki – jelentette ki Seszták Miklós. A nemzetgazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy megújítják a hazai vasútikocsi-gyártást.

2014. szeptember 03. 20:42

A kormány kulcsszerepet szán a vasútnak – jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter szerdán Debrecenben. Magyarország versenyképessége nem fokozható a vasút nélkül – tette hozzá Seszták Miklós a XVI. Pályafenntartási Konferencia nyitónapján tartott előadásában.

A tárcavezető szerint Magyarország kormánya 2010-ben elkötelezte magát a vasút újjászervezése mellett, s négy év alatt 760 milliárd forint forrást biztosított a MÁV Zrt. fejlesztésére. Seszták Miklós emlékeztetett rá, hogy 2010-ben csődközeli állapotban volt a MÁV 300 milliárd forintos adóssággal, amit négy év alatt 220 milliárdra sikerült csökkenteni.

A fejlesztési miniszter nagy kihívásnak nevezte a vasúti kocsiállomány korszerűsítését. Közölte: a MÁV 42, a GYSEV 6 új villamos elővárosi motorvonatot helyezhet üzembe európai uniós forrásból, 700 darab vasúti kocsit pedig állami forrásból újítanak fel. Bejelentette azt is, hogy megújítják a nagymúltú hazai vasútikocsi-gyártást, ami az újraiparosítás fontos lépése lehet.

Seszták Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi közlekedésnek elsősorban az utasok igényeinek kell megfelelnie. Hozzátette: míg az európai uniós átlag 12-15 százalék, addig Magyarországon ennél lényegesen magasabb, 22-25 százalék a közlekedésben a közösségi közlekedés részaránya. A fejlesztéshez elengedhetetlen a jó minőségű infrastruktúra – jegyezte meg a miniszter, s felidézte, hogy a kormány a múlt héten fogadta el a 2030-ig szóló, de 2050-ig kitekintő Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégiát. Hazánkban először készült összközlekedési forgalmi modell, amelynek szerves részét képezik a vasút fejlesztési, karbantartási és pályafenntartási kérdései – mondta.

Seszták Miklós szerint a vasúti infrastruktúra korszerűsítése és fejlesztése komoly feladatot jelent az ágazat szereplőinek, amiben jelentős segítség a közlekedési stratégia. A pályafenntartási konferencia pénteken fejeződik be a debreceni Kölcsey Központban.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2014. szeptember 04. 11:06
Hajrá közösségi közlekedés!!!
liberálzöld.
2014. szeptember 04. 10:24
Így már érthető, hogy miért zárnak be újabb és újabb vonalakat. "Magyarország versenyképessége nem fokozható a vasút nélkül"
csuka
2014. szeptember 04. 09:29
Régi-új kommunista-FIDESZ jelszó: Arccal a vasút felé.
gudmen
2014. szeptember 04. 00:17
de évi 9 millio dollárért a kanadaiakhoz kuncsorgunk...leégetve magunkat mert tudjuk fizetni a vadászpiloták képzését.. annyira balkánicigányok vagyunk..és mi kérjük ki magunknak ha összekevernek az indiai bevándorlokkal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!