Magdolna-mosodák – kereszténység, szex, bűn

2014. június 13. 10:12

A szexualitás lenézése, utálata valójában teljesen távol áll a Biblia szellemiségétől.

2014. június 13. 10:12
Kölnei Lívia

„Az eltúlzott prüdéria, a keresztény test-ellenesség történetének rövid ismertetése is meghaladná e cikk kereteit. A mai kutatók többnyire megegyeznek abban, hogy ez a szellemi áramlat a Biblia passzusait eltúlozva, gnosztikus hatásra alakult ki, és szerezte meg a szellemi uralmat az elkövetkező hosszú századokra. Hatására az eredendő bűnt gyakran szexuális bűnként értelmezték, nem hivatalosan, hanem a közbeszéd részeként. A szexualitás lenézése, utálata valójában teljesen távol áll a Biblia szellemiségétől. A Szentírás a szexuális ösztön megélésének helyes és gyümölcsöző kereteit fogalmazza meg. A nők megítélése is végletekbe hajlott emiatt: egyrészt ők voltak a »bűnre csábító szexuális ösztön« megtestesülései, másrészt társadalmi elvárásként lebegett előttük a szűzi, szeplőtelen példakép, Mária, akihez asszonyként is hasonulniuk kellett volna. A szűzies lány és a derék, jámbor, szűzies asszony képe a katolikus és a protestáns közösségekben egyaránt a szexualitás elnyomását, sőt megvetését feltételezte. Ez generációkon átívelő prüdériát, frusztráltságot, házastársi örömtelenséget és szeretetlenséget, a férfiak részéről viszont az »örömök« nyilvánosházakban keresését eredményezte.


Máig visszhangzanak a fülemben nyolcvanas évei elején járó nőismerősöm szomorú szavai az élettörténetéről: a II. világháború után apját kitelepítették, anyját málenkij robotra hurcolták, így árva lett. A vidéki kisvárosban apácák fogadták be lánykollégiumukba. »Az éhhaláltól megmentettek, ezért örökké hálás leszek nekik. De a későbbi házasságomat tönkretették. Ott náluk jött meg először a menstruációm, és ők ettől kezdve a nőiségem olyan fokú utálatára tanítottak, amit azóta se hevert ki se a testem, se a lelkem.«

A 20. század közepéig a szerzetesnők zöme nem kapott olyan magas színvonalú képzést a katolikus egyházban, mint a férfi szerzetesek vagy a papok. Ez a korabeli társadalom női-férfi képzési egyenlőtlenségének megfelelően történt. Sokan közülük nem szabad akaratukból, a bibliai tanács útmutatása szerint vállalták az önmegtartóztatást, lehet tehát, hogy a testiség gyűlöletével tették elviselhetőbbé a maguk számára ezt az életállapotot. Nem lehet azonban a lányok szexualitás-ellenes nevelését csak az őket tanító szerzetesnők tudatlanságára visszavezetni, hiszen a protestáns közösségeket is jellemezte. A probléma gyökere mélyebben van, életeket tett tönkre, a sebek lassan gyógyulnak.”

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vértes László
2018. augusztus 02. 23:02
@Nyugati Magyar @Anti Komcsi Platón szerint mindent gondoljunk végig, mielőtt hitelt adunk neki. Az angol hírszerkesztés szabályai szerint keressük a választ a ki, hol, mikor, mit, hogyan és miért kérdésekre. Ha ezt a két egyszerű dolgot megteszitek a Magdolna-mosodákkal kapcsolatban, meg fogtok lepődni. Aki tényekre is támaszkodhat, miért követné az indulatait?
Kiscsillag
2018. augusztus 02. 23:00
Nem kell hangulatot kelteni, hazudozni, letagadni. Itt van fehéren-feketén a katolikus borzalom: "Ireland finally says sorry to the 10,000 'Magdalene Sister slaves' of its Catholic workhouses who were locked up and brutalised by nuns 10,000 young Irish girls were sent to the laundries between 1922 and 1996 Taoiseach Enda Kenny expresses sympathy for survivors and their families Survivors reject apology and demand full admission from state and church It follows a 10 year campaign for an apology and compensation scheme" http://www.dailymail.co.uk/news/article-2273961/Ireland-says-sorry-10-000-women-slaves-Catholic-workhouses-locked-brutalised-nuns.html
Kiscsillag
2018. augusztus 02. 23:00
Nem érdemes tagadni: brutálisan szadista katolikus apácák kegyetlenkedéseiért maga az ír Miniszterelnök kért bocsánatot. “Women who had their childhoods ‘stolen away’, locked up in Catholic-run workhouses received a qualified apology from the Irish government yesterday. Over a period of 70 years, an estimated 10,000 were sent to the ‘Magdalene laundries’ to carry out unpaid manual labour under the supervision of nuns. Some were sent because they were the children of unmarried mothers, others for crimes as minor as not paying a train ticket. Incredibly the last of the ten laundries, which washed clothes and linen for major hotel groups, the Irish armed forces and even the brewer Guinness, was in operation until 1996. They were established in 1922. Irish prime minister Enda Kenny apologised for the stigma and conditions saying they were a product of a ‘harsh and uncompromising Ireland’. The taoiseach expressed his sympathies with survivors and the families of those who died but stopped short of a formal apology. His words drew scorn from victims’ groups, who insisted the institutions were worse than prison and demanded a much stronger statement. The move follows an 18-month inquiry chaired by senator Martin McAleese which found one in four of the women sent to the laundries had been sent by the state. Mr Kenny said: ‘To those residents who went into the Magdalene laundries from a variety of ways, 26 per cent from state involvement, I’m sorry for those people that they lived in that kind of environment.’ http://www.dailymail.co.uk/news/article-2273961/Ireland-says-sorry-10-000-women-slaves-Catholic-workhouses-locked-brutalised-nuns.html#ixzz34k6KPm9l
Csomorkany
2014. július 26. 01:59
Ja, ebben az esetben meg ráadásul bibliai alapjai is vannak. Lásd a Templomba járó jeruzsálemi őskeresztényeket, vagy a Timóteust körülmetéltető Szent Pált. Az Újszövetség korának keresztényeire szemlátomást nem volt jellemző az a protestáns fafejűség, hogy aki megtartja a Törvényt, az a tettek által akar üdvözülni. Ahogy látom, az Újszövetségnek szava sincs a személyesen komolyan vett zsidó vallásgyakorlat folytatása ellen, ami ellen tiltakozik, az az, ha a zsidó vallásgyakorlatot másoknak, főleg a zsidó szokásrendszert nem ismerőknek akarja valaki előírni. De azért pl. a vérivás tilalmát előírják az összes pogánynak, ami kb. hasonló nívójú tiltás, mint a pénteki hústilalom. Amúgy a vérivással kapcsolatos eredeti tilalom egy olyasfajta mágiára vonatkozhatott, amikor valaki eleven állat vérét itta meg valamiféle életerő elnyerésének a reményében. De ezt a fajta történetkritikai egzegézist szemlátomást nem végezték el a jeruzsálemi apostoli zsinat atyái, hanem mindenfajta vérivást megtiltottak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!