Újra ott a magyarokat sértő felirat egy kolozsvári szobron

2013. december 23. 16:08

Visszaállíttatta a kolozsvári önkormányzat a városban látható Baba Novac-szobor talapzatának magyarellenes feliratát – tájékoztatta a Krónikát a kolozsvári polgármesteri hivatal. A helyi román sajtó még arról számolt be, hogy ismeretlen tettesek helyezték vissza egy hete a szoborra a korábban eltávolított „unguri” szót.

2013. december 23. 16:08

A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást a Baba Novac-szobor feliratának „megcsonkítása” miatt. A magyarokat sértő feliratot, amelyet Gheorghe Funar, egykori, szélsőségesen magyarellenes polgármester 1998 szeptemberében, a városi tanács engedélye nélkül helyeztetett el a szobor talapzatán, október másodikán rongálták meg – írja a Krónika. A feliraton ez állt: „Baba Novac – Vitéz Mihály hadvezére, akit szörnyű kínok között öltek meg a magyarok 1601. február 5-én”.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezete egyébként két éve nyújtott be kérelmet a polgármesteri hivatalhoz, hogy távolítsák el a törvénytelenül és alkotmányellenesen kihelyezett, diszkriminatív feliratot, azonban azt a választ kapták, hogy az a szobor felállításának eredeti, 1975-ös terve alapján készült. Szász Péter, az EMNT Kolozs megyei elnöke korábban lapunknak elmondta, utánanéztek az eredeti terveknek a városháza archívumában, a polgármesteri hivatal által emlegetett ötoldalas mellékletből azonban csak négy oldalt találtak meg. „Érdekes módon épp az ötödik oldal hiányzott, amely a szobor eredeti műszaki tervét tartalmazza” – jegyezte meg Szász Péter a Krónika kérdésére.

Baba Novacot az erdélyi országgyűlés ítélte árulásért halálra. A hadvezért máglyán égették meg Kolozsvár főterén, majd holttestét a Szabók bástyája előtt karóba húzták. Egészalakos szobrát 1975-ben állították fel a karóba húzás helyszínén. A szerb származású katona Vitéz Mihálynak, a moldvai és erdélyi trónt is rövid időre birtokló havasalföldi vajdának volt a bizalmi embere. Vitéz Mihályt a román történelemtankönyvek a román fejedelemségek - Havasalföld, Moldva és Erdély - első egyesítőjeként mutatják be.

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. december 26. 07:34
„Baba Novac – Vitéz Mihály hadvezére, akit szörnyű kínok között öltek meg a magyarok 1601. február 5-én”. - miután török kézre akarta juttatni Erdélyt.
mantelman
2013. december 23. 22:40
Úgy tudom, Vitéz Mihály egy haramiavezér volt.
=nessuno=
2013. december 23. 18:44
Nem érzem ebben a sértést. Ha úgy volt, hát úgy volt. Sok rémtettet csináltunk mi is.
Akitlosz
2013. december 23. 17:44
Szerb származású volt? Akiknek Novac a nevük ők egészen biztosan cseh származásúak is, mivel a Novac a leggyakoribb cseh családnév. Amúgy ezt a Baba Novacot egy Girgio Basta nevű olasz gróf Habsburg tábornok végeztette ki. A kolozsvári magyar hatóságok szerepe az ügyben csupán formális volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!