Magyar ügyek Strasbourgban

2013. október 29. 14:14

Nyáron nyolc Magyarországot érintő döntést hozott az Emberi Jogok Európai Bírósága, ezek közül is a két legjelentősebb a 98%-os különadó és a kettős állampolgárság kapcsán hozott döntése volt.

2013. október 29. 14:14
Klemencsics Andrea

A 98%-os különadó kapcsán először 2013. május 14-én született ítélet, amelyet aztán a június 25-i és a július 2-i ítéletek megerősítettek. A Bíróság a különadót az Emberi Jogok Európai Egyezményének Első Kiegészítő Jegyzőkönyvébe, azaz a tulajdon védelmébe ütközőnek találta. (...)

A másik fontos magyar vonatkozású ügy, melynek szeptember végén újból fellángolt az aktualitása, a kettős állampolgárság ügyében hozott döntés volt. Két szlovákiai magyar fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, ugyanis miután felvették a magyar állampolgárságot a szlovák állampolgárságukat elvesztették. A kérelmezők azzal érveltek a Bíróság előtt, hogy a szlovák alkotmány ellenére fosztották meg őket az állampolgárságuktól, semmilyen jogorvoslati lehetőséget nem biztosítottak számukra, illetve a parlamenti választásokon sem szavazhattak és a társadalombiztosításnál is különféle nehézségeik támadtak.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy nincsen joghatósága megítélni, hogy sérti-e a szlovák alkotmányt az állampolgárságtól való megfosztás, ugyanis a strasbourgi intézmény csak az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján jár el, ami nem tartalmaz jogot az állampolgárság megtartásához vagy felvételéhez. A döntés elutasítását végül a Bíróság azzal indokolta, hogy szabad akaratukból olyan időpontban kérték a magyar állampolgárságot a kérelmezők, amikor a szlovák állampolgársági törvény következményeivel tisztában voltak.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figo
2013. november 20. 15:20
Egyre jobban bebizonyosodik, hogy ez az egész európai összefogósdi egy óriási, gusztustalan vicc. Szegény embereknek a sokd lopás, károkozás után jár a 100 milka, míg a felvidéki magyarokat nyugottan meg lehet fosztani az állampolgárságuktól, mert az belügy. Gusztustalanok vagytok, elvtársak.
figo
2013. október 30. 20:38
Ezt a szart mindenhova bemásoltad már, de tkp mi a fenét akarsz mondani?
Fülig Jimmy
2013. október 30. 20:38
mindazok a hazai és külföldi szervezetek, akár államok, amelyek részt vesznek a Fidesz holokausztbizniszében, hamis igazolást állítanak ki a tökéletesen amorális „kormánypárt” számára, s ezzel meggyalázzák az áldozatok emlékét, és cserbenhagyják mindazokat, akik mielőbb demokratikus országban, a megújult Magyar Köztársaságban szeretnének élni.
hátakkor
2013. október 29. 19:37
Meglátjuk a szlovák alkotmány alapján mit lép a szlovák AB..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!