Egyedülálló felfedezés Szegeden

2011. november 28. 11:21

Új levéldarázsfajt fedeztek fel Szegeden; a Xyela nigroabscondita balkáni eredetű, és a város egy ligetében találtak rá.

2011. november 28. 11:21

Egy eddig még nem ismert levéldarázsfajt fedeztek fel Szegeden, az újszegedi ligetben a szegedma.hu portál szerint. Gyurkovics Henrik genetikus 2009 márciusában fényképezte le először a rovart, amelyet a szegedi Erzsébet ligetben, egy feketefenyő alatt talált meg. Az élőlényt akkor nem sikerült azonosítania, 2010-ben pedig nem talált egy példányt sem.

Miután ez év márciusában újra lehetősége volt lefotózni három nőstény és két hím darazsat a fajból, Gyurkovics Henrik kapcsolatba lépett Haris Attila biológussal. A szakértő ezután megállapította, hogy a szegedi levéldarázs egy francia fajnak, a xyela lugdunensisnek a rokona, melyből 100 év alatt csupán hármat találtak.

Az öt szegedi példányból három a budapesti természeti múzeumba került, a másik kettő a kaposvári múzeumban van. A rovar a Xyela nigroabscondita nevet kapta, hiszen mivel szinte biztos, hogy nem Szegeden őshonos, nem nyerhette el a szegediensis nevet. A faj balkáni, délről jött a fekete fenyők után, ahogy a klíma engedte.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!