Demkó Attila: Európa rosszul teszi, ha csak magára koncentrál!

2023. május 14. 20:59

A Dél problémái a mi problémáink is: ha nem lenne a Földközi-tenger és Törökország, a forrongó Dél még közelebb lenne hozzánk. Demkó Attila írása.

2023. május 14. 20:59
null
Demkó Attila
Demkó Attila

A szerző az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője

 

Afrikában vagy Ázsiában járva sokkal kisebbnek tűnnek a mi problémáink északon. Az ukrajnai háború ugyan változtatott ezen, hiszen egy esetleges eszkaláció globális hatású lenne. Mégis,

az orosz agresszió csak egy probléma a sok közül, ha az ember nem Európából nézi a világot.

Kontinensünk rosszul teszi, ha csak magára koncentrál.

Az EU-t tűz határolja keletről, ezt tudjuk, mindennap látjuk a képernyőn. De parázs és tűz van délen is. Szudán polgárháborúja könnyen továbbterjedhet, hiszen Etiópia, Eritrea, Egyiptom és Líbia is érdekelt a konfliktusban. Etiópia és Szudán között a gyarmati idők „ajándékaként” határkonfliktus van, s Eritrea, akárcsak Egyiptom, egyre élesebben szemben áll Etiópiával. A szétesett-szétvert Líbia keleti részét uraló Halifa Haftár tábornok a szudáni lázadók szövetségese. Ha Szudán szétesik, nemcsak újabb menekülthullám destabilizálhatja tovább Egyiptomot, hanem megnyílhat az út az etióp menekültek előtt is.

A végcél pedig előbb vagy utóbb Európa lesz.

Az, amit instabil Délnek nevezhetünk, gyakorlatilag egész Afrikát, a Közel-Keletet és Dél-Ázsia egy jó részét magában foglalja. Leegyszerűsítve a zóna nagyjából Nigériától Pakisztánig tart, hiszen India és a tőle keletre fekvő országok már jóval stabilabbak.

A térség összlakossága 2023-ra megközelítette a 2,5 milliárd főt.

Afrika népességnövekedése évente 2,5 százalék, azaz 32 millió fő, Pakisztáné nem sokkal marad el az 5 millió főtől. Irak, Szíria és Irán együttes népességnövekedése évi 2,5 millió fő. 

A hatalmas térség óriási lakossága egyszerre szembesül problémák egész halmazával. Elsivatagosodáshoz vezet a klímaváltozás, de legalább annyira a túllegeltetés, a vízkészletek túlzott terhelése, a gátépítés.

A legismertebb példa a Nagy Etióp Újjászületés gátja (GERD), amely súlyosan érinti Egyiptomot, s a török gátak az Eufráteszen szintén megdöbbentő hatással vannak Szíriára és Irakra. Az Eufrátesz és a Tigris vízhozama négy évtized alatt 40 százalékkal csökkent – „nincs megoldás”, ahogy a volt iraki miniszter­elnök, Haider al-Abadi mondta. Az ukrajnai orosz agresszió, az ukrán és orosz gabonaexport jelentős csökkenése egy másik csapás. 2022-ben még nem hozott katasztrófát a Dél államaiban, de sok állam megfeszült az import csökkenése és drágulása miatt.

Az éhség, az elégedetlenség nő, ami gyújtópontja lehet újabb és újabb polgárháborúknak.

Szudán tragédiáját ugyan alapvetően nem a gazdasági helyzet okozta, a fellángoló erőszakhoz nagyon is köze van a romló életkörülményeknek olyan országokban, mint Tunézia, Burkina Faso, Mozambik, Mali – és még hosszú a sor. Afganisztán a tálib hatalomátvétel után állva maradt, de tántorog, Jemenben és Etiópiában bár lecsendesültek a polgárháborúk, meg nem szűntek.

Kimondhatjuk, hogy 2023-ra ebben a térségben alig maradtak valóban prosperáló, hosszabb távon önmaguk fenntartására képes államok, és azok is általában vagy olajmonarchiák, vagy kis szigetországok, általában nem jelentős lakossággal. A nagy többség bukott, bukdácsoló vagy polgárháborúban égő államokban él.

S ezek az országok sokkal közelebb vannak hozzánk, mint gondoljuk: Budapesttől Damaszkusz 2122 kilométer, Lisszabon 2469; Kartúm 3762 kilométerre van, Tenerife pedig 3700-ra. Pedig Szudán mennyire egzotikusnak hangzik, a Kanári-szigetek meg mennyire közeli – a fejünkben. A mai világban minden mindennel össze van kötve, s

ha nem lenne a Földközi-tenger és Törökország, a forrongó, elégedetlen, robbanó vagy robbanni készülő dél még közelebb volna.

Európának és a világ többi gazdasági centrumának mindent meg kellene tennie, hogy segítsen a régión. De elmerültünk a háborúban Oroszországgal és a konfliktusban Kínával. Bár a Dél problémái a mi problémáink, nem vagyunk képesek foglalkozni velük, és ennek ára van – és még nagyobb ára lehet a jövőben. 

 

Nyitófotó: Mandiner archív

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Catherine80
2023. május 14. 23:49
A hajdani gyarmatosító országokat kellene kártérítésre kötelezni, amiből újraszerveznék az oktatást és s gazdaságot. Beleértve a fogamzásgátlást is. A fekete rassz a legtermékenyebb, itt a legmagasabb az ikerszülés aránya (és nem csak kettes- hanem többesikrek!). Legritkább az ikerszülés az ázsiai rassznál, így a kaukázusi/európai a közepes gyakoriságú.
Igazszó
2023. május 14. 22:07
Hamis dilemma. A niggerek gondja a niggereké, ahogy a magyarok gondja se másé. Le kell szarni őket, alaposan elszigetelve. Ha kell fegyverrel is.
kiss.istvan770
2023. május 14. 20:16
A segítséget oda kell vinni ahol szükség van rá! Nem szabad idehozni a segítségre szorulókat, mert abba tönkre megy Európa. Például az EU tartsa be az ígéretét és villámgyorsan továbbítsa tőlünk Afrikába az ukrán gabonát!
Robert69
2023. május 14. 20:08
Európa nagyon jól tenné ha csak magára koncentrálna ahogyan teszi ezt az USA, GB, Kína, India, Oroszország és Ukrajna is. Egyedül Európa a béna kacsa aki képtelen a saját érdekeit nézni ki akarja szolgálni a többit ettől remél valamit de csak leszorult a nemzetközi sakktábla szélére és már lassan csak egy gyalog ........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!