Az első kanyarban már előztünk – György László a Mandinernek

2021. június 23. 12:25

Akár féléves előnyünk is lehet az újraindításban más országokhoz képest, ami a sajátos magyar válságkezelési megközelítésnek köszönhető – mondja az innovációs tárca államtitkára.

2021. június 23. 12:25
null

Oláh Dániel interjúja a Mandiner hetilapban.

Egyre közelebb kerül a gazdaság teljes újraindulása. Milyen esélyei vannak a magyar gazdaságnak?
A gazdaságvédelmi akciótervnek és a gyors oltási programnak köszönhetően legalább negyed-, de inkább féléves előnye van más európai országokhoz képest. A német cégek Magyar­országon már most több beruházást és foglalkoztatásbővítést terveznek, mint a régió átlagában. Azért hozott létre a kormány operatív törzset a gazdasági élet újraindítására, hogy ezt az előnyt Magyarország világgazdaságban betöltött pozícióinak erősítésére, a munkahelyek megőrzésére, új álláshelyekre és a bérek növekedésére váltsa.

Miért számított egyedülállónak a magyar válságkezelés?
A gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb sajátossága volt, hogy magasan tartottuk a beruházási rátát, így az 2020-ban az Európai Unióban a harmadik legmagasabb lett. Az előnyünk megmaradt az idei első negyedévben is. Megőriztük a 27,5 százalékos beruházási rátát, amely az unió átlagánál 5,5, a régiós átlagnál 7,5 százalékponttal magasabb. Márpedig a jelen beruházása a jövő növekedése.

A gyakorlati szakpolitikában miben előzünk más országokat?
Elsőként indítjuk el a vállalkozás-újraindítási programjainkat. Erről szól a GINOP Plusz, a 2021 és 2027 közötti időszak vállalkozásfejlesztési forrásainak gyorsított indulása és kifizetése is. Célunk, hogy annyi vállalkozásnak tudjunk segíteni másfél év alatt, mint amennyit eddig tizenöt évenként ért el a fejlesztéspolitika. Megközelítőleg húszezer vállalkozásról van szó. Most először tudunk majd tömegesen olyan cégeket elérni, amelyek eddig meg sem próbáltak pályázni, támogatásokat igényelni.

A munkapiac már talpra állt?
A válságkezelésünk további sajátossága, hogy védőernyővel a háttérben, de hagytuk alkalmazkodni a munkapiacot. A vállalást, hogy több munkahelyet hozunk létre, mint amennyit a koronavírus-járvány elpusztít, már májusban teljesítettük, hiszen most többen dolgoznak, mint a pandémia kitörése előtt. De itt nem állunk meg, az a célunk, hogy a korábbi foglalkoztatási csúcsnál 50–100 ezer fővel többen dolgozzanak. Az átrendeződésnek köszönhetően ma nagyobb számban dolgoznak a magasabb hozzáadott értéket előállító szektorokban. Az IT-szektorban például 33 ezer, a tudományos és műszaki területeken 32 ezer fővel többen a válság előttihez képest.

Fotó: Ficsor Márton
Fotó: Ficsor Márton

Állami programozóképzést is indítottak a cél érdekében.
Ez is magyar válságkezelési sajá­tosság: az unióban egyedülálló módon hirdettünk meg programozói képzéseket. A nyolchetes ingyenes programozói képzésre 60 ezren jelentkeztek, 40 ezren elvégezték, 8 ezren sikeresen levizsgáztak, és ezren végeznek a napokban. Volt, aki bolti árufeltöltőből képezte át magát informatikussá. El tudjuk képzelni, micsoda bátorság, elszántság, akaraterő kellett ehhez? Büszkévé tesz, hogy ha csak kicsit is, részese lehetek a sikertörténetének.

A vállalatoknak milyen lehetőségeket hozott a koronavírus-­járvány?
Változó lehetőségeket, ezért hoztunk létre egy általános pénzügyi védőhálót. Az volt fontos számunkra, hogy a hitelmoratóriummal és az államilag, valamint a Magyar Nemzeti Bank által támogatott kedvezményes hitelekkel mozgásban tartsuk a vállalkozásokat. Sikerrel jártunk, mivel az unióban hazánk azon országok közé tartozott, ahol a legnagyobb mértékben bővült a hitelállomány. Több mint 5600 milliárd forintnyi állami vagy jegybanki támogatott hitel- és hitelgarancia-igénylés érkezett, az igények 85 százalékának esetében már meg is kötötték a szerződést. Örülünk, hogy a cégeink nehéz helyzetben is hajlandók befektetni a jövőbe, mi ebben segíthetjük őket. Bár a Magyar Nemzeti Bank bejelentette a Növekedési hitelprogram hajrá! lezárását a keret kimerülésével, a kormány annak érdekében, hogy az újraindítás során is maximálisan segítse a vállalkozásokat, a Széchenyi-kártya-program gazdaságvédelmi hiteltermékeit megnövelt kamattámogatással, változatlan kamatokkal újra­indítási termékekké alakítja.

Volt még olyan intézkedés, amelyre máshol nem láthattunk példát?
A vállalkozásainkban összerendezett tudást is igyekeztünk megőrizni; a világon egyedülálló módon elindított és kétszer is meghirdetett, a kutatói, fejlesztői és innovatív munkakörben dolgozók bértámogatásával külön is segítettük, valamint törvényi védelmét is kialakítottuk.

A rendszerváltoztatás óta nem nőtt olyan gyorsan a magyar gazdaság, mint amire most esélyünk van”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!