Sokkoló jelentést tett közzé Ukrajnáról az Egyesült Államok

2023. december 01. 15:03

Az ukrán mezőgazdasági alapanyagok és feldolgozott termékek jelentős része szennyezett lehet génmódosított összetevőkkel, beleértve az Európai Unió területére érkező szállítmányokat is. Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának friss, sokkoló jelentése szerint már egész Ukrajna GM-szennyezett lehet.

2023. december 01. 15:03
Nagy Kristóf

Génmódosított összetevőket (GM) tartalmazhat az Ukrajnában termesztett mezőgazdasági alapanyagok és az élelmiszerek jelentős része. A szennyezés mértékét pedig megbecsülni is képtelenség, mivel az ukrán törvények hiányosak, vagyis az állami hatóságok nem tudnak fellépni az illegális GMO-kereskedelemmel szemben. 

Az állami kontroll hiánya és a korábban működő minősítési rendszerek eltörlése miatt az exportra szánt élelmiszerek GMO-mentességét csak a piaci szereplők ellenőrzik, persze csak ha ez éppen az érdekükben áll 

– derül ki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) legfrissebb jelentéséből

Az Ukrajna GMO-helyzetéről szóló tanulmány hiánypótló, mivel ezidáig csak találgatni lehetett a géntechnológiák alkalmazásáról és a biotechnológiai kutatásokról.

Az amerikai jelentésből világosan kiderül, valóban komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot rejtenek az Európai Unióba korlátozás nélkül érkező ukrán gabonafélék, mezőgazdasági alapanyagok és feldolgozott élelmiszerek, ráadásul nagy a valószínűsége, hogy ezek legnagyobb része génmódosított összetevőkkel szennyezett.

Azt, hogy mennyire kritikussá és kontrollálatlanná vált a GMO-k terjedése Ukrajnában, jól mutatja, hogy jelenleg egyetlen génmódosított összetevő előállítása és kereskedelmi forgalmazása sem engedélyezett, noha a jogszabályok – a hatósági engedélyek megszerzését követően – lehetővé tennék a forgalmazóknak a törvényes termesztést.

Ukrajna belefullad az illegális GMO-bizniszbe?

Ukrajna – hasonlóan az Európai Unióhoz – alapvetően tiltja a génmódosított termékek belföldi és nemzetközi forgalmazását, valamint ezek előállítását. A tilalom ugyanakkor nem általános. Ahhoz, hogy valaki Ukrajna területén génmódosított növényt termeszthessen, hatósági engedélyre van szüksége. A gyártó kezdeményezésére indított hatósági eljárás során mindenre kiterjedő vizsgálatnak vetik alá az érintett GM-terméket, beleértve a környezetre és az egészségre gyakorolt hatásokat, a címkézést és számos más szempontot. Ha minden rendben, Kijev öt évre szóló engedélyt ad ki az adott GMO előállítására és forgalmazására.

Jelenleg azonban semmilyen GM-összetevőt tartalmazó terméknek sincs engedélye Ukrajnában és engedélyeztetési eljárás sincs folyamatban, vagyis nem kellene, hogy az ország területén GMO-krízis legyen.

Ennek ellenére az Egyesült Államok becslése szerint már a háború előtt, vagyis 2021-ben is megdöbbentő méreteket öltött az illegális GMO-vetőmag kereskedelem: 

a tilalom ellenére 750 ezer dollár – mintegy 255 millió forint – értékű génmódosított növényvetőmag érkezett illegálisan az ukrán gazdákhoz.

Kijev lemondott a GMO feletti kontrollról

A GM-szennyezés mára gyakorlatilag a teljes ukrán mezőgazdaságot érintheti, egyedül a legnagyobb agrárvállalatoknak sikerült – üzleti érdekből, saját infrastruktúra működtetésével – fenntartaniuk az ellenőrzést saját területeiken és gyártó, valamint logisztikai létesítményeikben – teszi világossá a washingtoni jelentés.

Az USDA arra a következtetésre jutott, hogy a tarthatatlanná váló helyzetért elsősorban az ukrán GM-törvény végrehajtásának hiányosságai okolhatók. Ezek közül kiemelték az állami felügyelet hiányát: egy illegális GMO-kereskedő még a lebukása esetén sem vonható felelősségre, mert hiányoznak a fellépéshez szükséges részletszabályok.

Ukrajnában hivatalosan működnek államilag akkreditált laboratóriumok, ahol be lehet vizsgáltatni a termékeket, így kiderül többek közt az esetleges GM-érintettség is. Az amerikai jelentés ugyanakkor felhívja arra is a figyelmet, hogy ezeknek az állami laboratóriumoknak a gyakorlati működéséről nincsenek információk.

Nem csak a GMO-mentesség betartatása és a törvénysértések szankcionálása maradt ki a 2007 óta hatályos ukrajnai szabályozásból. Szintén problémát okoz, hogy az engedélyeztetési eljárás jó esetben is legalább egy évig tart, és közel tíz állami hatóság között oszlanak meg a feladatok. Az óriási állami bürokrácia következtében 2007-től napjainkig egyetlen GM-termék kapott engedélyt, amelynek érvényessége már 2018-ban lejárt.

A GMO-kontrollt tovább nehezíti, hogy Ukrajnában külön törvény vonatkozik a kereskedelmi – elsősorban mezőgazdasági és gyógyászati – célú és külön a tudományos célú GMO-kra. 

Ukrajna kizárólag magára gondol

Az egyetlen, valóban szigorúan kontrollált terület az import. Az Ukrajnába érkező vetőmagokat, az alapanyagokat és élelmiszereket is ellenőrzik a határokon. A hatóságok azt vizsgálják, a terméken feltüntetett összetevők megfelelnek-e a valóságnak.

Ukrajnában olyan méreteket öltött a GMO-k ellenőrizetlen terjedése, hogy még a hivatalosan GMO-mentes termékek is szennyezettek lehetnek Fotó: USDA

Azokon az élelmiszereken kötelező feltüntetni, hogy „GMO-t tartalmaz”, amelyekben az összetevők legalább 0,9 százaléka génmódosított.

Ellenőrizetlen szállítmányok özönlenek Európába

Az amerikai jelentés talán leginkább bicskanyitogató megállapítása, hogy 

Kijev gyakorlatilag megszüntette 2014-ben az ukrán agrártermékek kivitelének állami, hatósági felügyeletét azzal, hogy eltörölte a gabonafélék hatósági minősítési rendszerét és a minőséget garantáló tanúsítványokat.

Az exportszállítmányok GM-érintettségének vizsgálatára jelenleg semmilyen állami ellenőrző, vagy szankcionálási mechanizmus sem létezik.

Az agráróriások odafigyelnek, de csak ha prémiumtermékről van szó

Felmerül a kérdés, mi a garancia arra, hogy az Ukrajnából érkező termékek nem tartalmaznak GMO-t? Jelenleg csak a gyártók és forgalmazók termékleírása áll rendelkezésre, amelynek valódiságát senki sem ellenőrzi. Csak abban az esetben derülhet fény a valódi összetevőkre, ha a vevő saját költségén bevizsgáltatja a terméket, vagy a célország hatóságához fordul.

Ukrajnában ma kizárólag azok a multinacionális agrárvállalatok végeznek laboratóriumi vizsgálatokat, amelyek a vevők megtartása érdekében ellenőrzik az exportra szánt tételek valódi GMO-mentességét, ám legtöbbször csak akkor, ha prémium termékekről van szó. Ezeken a szúrópróbaszerű ellenőrzéseken szokott kiderülni, hogy valójában milyen óriási méretű a GMO-érintettség az országban.

Az agráróriások saját gabonatároló- és gabonaátrakó infrastruktúrához kapcsolódóan üzemeltetnek magánlaboratóriumokat, elsősorban a kutatás-fejlesztés miatt.

A GMO-mentesség megőrzése rendkívül fontos, mivel a géntechnológiával módosított növényi és állati termékek csak jóval olcsóbban értékesíthetők, ráadásul ahol mesterségesen létrehozott növénykultúrát termesztenek, ott a hagyományos termesztésre többé nem lesz lehetőség.

Egy-egy vizsgálatból derül ki, örökre vége Ukrajna GMO-mentességének

Eddig nem készült átfogó tanulmány az ukrán GMO-helyzetről, így arról sem volt igazán információ, mennyire enged teret a Volodomir Zelenszkij vezette kormány a GMO-lobbinak. 

Ukrajnában találhatók a világ legjobb adottságú termőterületei. Ezeket az óriási földbirtokokat a nyugati tőkések uralják a nemzetközi érdekeltségű agrár óriásvállalatokon keresztül. Ezeknek az oligarcháknak az érdeke ellentétes a GMO-lobbi érdekeivel, ezért – ahogy az USDA is megállapítja – a géntechnológiával készített termékek feketekereskedelme és megállíthatatlan terjedése tartós, hosszútávú hátrányhoz vezethet, ha a szabályozás továbbra sem lesz megengedő és nem támogatja kifejezetten az innovatív biotechnológiai projekteket.

A hatóságok tehetetlensége ugyanakkor azt eredményezte, hogy egy-egy terménytárolóba, vagy feldolgozóüzembe úgy kerülhetett génmódosított összetevő, hogy erről senkinek sem volt tudomása. Ez a legnagyobb veszély, mivel GMO-k elszállítása után – fertőtlenítés híján – a következő szállítmányok is szennyeződnek, amit csak laboratóriumi vizsgálattal lehetne megállapítani. A valóságban viszont szinte sosem derül ki a GM-érintettség, ezért a szennyezett összetevőkből is készülhet olyan termék, amelynek a címkéjén az áll, „GMO-t nem tartalmaz”.

Az tehát, hogy az Ukrajnában gyártott élelmiszerek éppen szennyeződtek-e géntechnológiával előállított összetevővel, a legtöbb esetben sosem derül ki.

Az igazi ukrán gazdák között megy a GMO-biznisz

Az USDA rámutatott, hogy az illegális GMO-ügyletek nem a nagyvállalatoknál, hanem a kis- és közepes gazdaságokban terjedtek el az orosz invázió következményeként.

Noha az orosz-ukrán háború elején a vezető nyugati politikusok az ukrán gazdák megsegítésére hivatkozva nyitották meg az Európai Unió határait az ukrán szárazföldi szállítmányok előtt az úgynevezett szolidaritási folyosókon, gyorsan kiderült, hogy nem az ukrán kistermelőkről van szó, hanem a nyugati érdekeltségű agrárvállalatok profitja került volna veszélybe.

Ezt is ajánljuk a témában

Közben az igazi ukrán kisgazdák, a középvállalkozások, valamint a családi gazdaságok gyakorlatilag semmilyen támogatásban sem részesülnek. Az érintettek a túlélésért küzdenek, mivel a termelési költségek az egekbe szöktek, miközben a harcok, vagy a kötelező katonai szolgálat miatt a terményt sokan be sem tudják takarítani. Ha mégis, akkor is nyomott áron tudják értékesíteni, mivel az agráróriások leuralják a teljes belföldi és külföldi piacot.

A kisebb gazdaságok a túlélést látják a génmódosított vetőmagokban. Az amerikai jelentés szerint hektáronként akár 70 dollárral is csökkenteni tudják önköltségüket, ha GMO-t vetnek. A kockázat ráadásul minimális, pontosan azért, mert nem kell tartaniuk állami ellenőrzésektől és bármilyen büntetéstől.

Az ukrán kis- és közepes gazdaságok terményeit pedig szinte kivétel nélkül az országban működő agráróriások vásárolják fel, amelyek célja, hogy minél inkább leszorítsák a felvásárlási árat. 

Így kerül az ukrán eredetű, hivatalosan GMO-mentes alapanyagokba és késztermékekbe GM-szennyezett összetevő, amely ellenőrzés híján a világ bármely pontjára eljut úgy, hogy erről gyakorlatilag senki sem tud.

Zelenszkij kormánya inkább konzerválta a példátlan helyzetet

Az ukrán kormány idén augusztus végén fogadta el a 2007-es törvény helyébe lépő új szabályozást. Az új szabályozás már az Európai Unió irányelveivel van összehangolva, mivel Ukrajna szeretne mielőbb csatlakozni a közösséghez.

Éppen ezért is megdöbbentő, hogy a 2023 augusztusában elfogadott törvény csak 2026 szeptemberében lép életbe, addig marad a már jól bevált, ellenőrizhetetlen és beláthatatlan következményekkel járó törvényellenes gyakorlat.

Az ukrán lakosok GMO-ellenesek

A tengerentúlról arra is felhívták a figyelmet, hogy az ukrán lakosság egyértelműen elutasító a géntechnológiákkal szemben a mezőgazdaságban. Szerintük ennek oka, hogy sosem volt érdemi társadalmi párbeszéd és központilag szabályozott ismeretterjesztő kampányokra is szükség lenne ahhoz, hogy az ukránok véleménye változzon. Az is világossá vált az USDA számára, hogy az ukránok nincsenek tisztában még a GMO-k engedélyeztetésének lehetőségével sem.

Azzal pedig végképp nem számolnak, hogy a GMO-mentesség iránti vágy és a tilalmat támogató törvények ellenére Ukrajna a háború után minden bizonnyal a GMO-termesztés egyik fellegvára lesz, főleg ha a kijevi vezetés továbbra is az Egyesült Államok érdekeit szem előtt tartva hoz döntéseket.

Nyitókép: Bloomberg/Getty Images

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2023. december 02. 16:36
De ide aztán jöhet minden szemét. Az itthoni tiszta gabonának pedig nincs ára. Már arra leszek kíváncsi, hogy mikor fog sugározni a kenyér és a hús a csernobili atomkatasztrófa sugárzó szennyétől.
edusos
2023. december 02. 16:05
"az illegális GMO-ügyletek nem a nagyvállalatoknál, hanem a kis- és közepes gazdaságokban terjedtek el az orosz invázió következményeként" Elképzelem, ahogy az ukrán kisgazda fejére csap és jól kitalálja, majd közli a fiával: Te, Szása, holnaptól GMO-s búzát termesztünk, mert abból sokkal több terem, mint a hagyományosból! Mi, hogy mérgező? Dehogy is az, ha iszol elég vodkát, az majd közömbösíti. Teljesen valós. Ja, nem. Az, meg, hogy a Zusából jött, teljesen meglepő. Ja, ez sem. Az utóbbi hetven évben szinte minden xar onnan jön, vagy, ha nem (pl. Covid), akkor közük van hozzá. Most jól meglepődtem! Ja, nem.
EJP1
2023. december 02. 15:28
Nagy szükség lenne Ukrajna felvételére. . . Na nem az EU-ba, hanem az USÁ-ba!
Welszibard
2023. december 02. 10:33
Újsághírek: Jul 22, 2022 ... Várják a magyar malmok is az ukrán búzát. Feb 7, 2023 ... Óriási mennyiségű ukrán búza és kukorica érkezik Magyarországra. Ukrán búzát is őrölhetnek a magyar malmok. May 3, 2023 ...Tényleg szennyezett a Szlovákiába érkezett ukrán gabona - Infostart. Személyes tapasztalat: 2010-ben eredetiségi tanúsítvány levéllel kértünk BL55-ös magyar búzából őrölt magyar lisztet kenyérsütéshez egy 120 éves magyar malomtól. A gyönyörű pecsétes levelet megkaptuk a liszthez mellékelve. Egy év múlva a napi sajtó tele volt azzal a botránnyal, hogy a szóban forgó magyar malom 50% -a olcsóbban vette az ukrán búzát, így a magyar gazdák elestek a felvásárlástól. A GMO-ról nem is mertek írni, mert a haszon ma mindent felülír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!