György László: Azok követelnek „hatalmas pénzosztásokat”, akik megszorításokkal akartak válságokat megoldani

2020. április 17. 19:23
A magyar vállalatokban összerendezett tudás megőrzése különösen fontos, jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtöki online sajtótájékoztatóján a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

Az eseményen Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta, hogy a védekezés és a válságkezelés minden minisztérium költségvetését érinti, de a kormányzati intézményeknek, a pártoknak, az önkormányzatoknak, vagy akár a bankoknak is részt kell vállalniuk a terhekből.

Magyarország az elmúlt évtizedben megtanulhatta, hogy veszélyhelyzetben csak magára számíthat, az EU-tól pedig segítség helyett most is csak politikai támadásokat kap, jelentette ki. Hozzátette, a magyar gazdaság jó állapota szerencsére lehetővé teszi, hogy az ország kedvező helyzetből kezdje a válságkezelést, ám ezt a segélyek és az ingyenpénz osztogatása helyett a munkahelyekre és a képzésekre kell alapozni.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kiemelte, hogy a magyar vállalatokban összerendezett tudás megőrzése különösen fontos, ezért számos gazdaságvédelmi intézkedés segíti az érintetteket: így többek között a rövidített munkaidőben, valamint az innovációs munkakörben dolgozók bértámogatása, a szabad felhasználású egyszeri diákhitel, a diplomájukra várók mentesítése a nyelvvizsga alól, illetve képzések indítása az állástalanná válók számára.

György László a szakmai képviseletek visszajelzéseire hivatkozva közölte, hogy informatikai területen több tízezren helyezkedhetnének el, de más jellegű képzések is indulhatnak hamarosan. A kormány idén 50 milliárd forinttal támogatja a munkahelyeket megtartó és létesítő beruházásokat, jövő héten pedig csaknem 2500 milliárd forintnyi garancia- és hiteltermék meghirdetéséről dönthet.

Felhívta a figyelmet a vali.ifka.hu új vállalkozói információs portálra, amelyet már 23 ezer magyar cég keresett fel. Nem csak a vállalkozásoknak nyújt segítséget a portál, hanem a munkavállalók számára is, hiszen 800 képzést, ebből több mint 100 térítésmentes képzést is találhatnak az oldalon. Ez különösen fontos, hiszen hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalati működés hatékonyabbá, termelékenyebbé váljon, ami a gazdaság újraindulásakor versenyelőnyt jelent majd. Mint mondta, itt olyan képzésekről van szó, amelyeket „békeidőben”, akkor a saját költségükre, kevésbé kedvező feltételekkel már nagyon sokan elvégeztek, akik karriert kívántak váltani. 

Hangsúlyozta, hogy a válság nem csupán visszaeséssel jár, de lehetőséget is teremt a versenyképesség és a hatékonyság javítására. Akár nemzetközi szinten is versenyelőnyhöz juthat az a vállalkozás, amelyik ki tudja használni a kínálkozó alkalmakat, és jól hasznosítja a kiesés miatt felszabaduló időt, fogalmazott.

Az államtitkár a fegyelmezett költségvetési politika folytatását ígérte, és elítélte, hogy azok követelnek „hatalmas pénzosztásokat”, akik korábban megszorításokkal akartak válságokat megoldani. Megismételte a Makronómnak adott interjúban is elhangzott kijelentését, miszerint csak a munkára és tanulásra épülő gazdaság fenntartható.

Aláhúzta, hogy végre az Európai Bizottság is elfogadja azt a magyar megközelítést, hogy megvédjük a hazai tulajdont az ellenséges felvásárlásokkal szemben illetve annak fontosságát, hogy Magyarország is képes legyen létfontosságú rendszerelemeket, azaz a kritikus infrastruktúrák vállalatait fenntartani, megőrizni. Ezek a képességek szerinte vészhelyzetben értékelődnek fel igazán, ezért is tartotta fontosnak kiemelni, hogy Magyarország rövid idő alatt teljesen önellátóvá vált fertőtlenítőszerből, az alapanyagoktól a csomagolóanyagokig. Végre célba ért az üzenetünk, bár nagyon fájdalmasan – mondta, hozzátéve, hogy a neoliberális megközelítés szerint külföldről érdemes megvenni azt, amit kicsivel is drágább itthon előállítani, valójában azonban ez nem minden esetben érvényes, hiszen a hazai termékekből munkahely, fogyasztás, adó és biztonság lesz. Ezért kell megvédenünk a magyar tulajdont tőkeprogramokkal – tette hozzá.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közölte, hogy az innovációs munkakörben dolgozókat már most sokan keresik külföldi munkalehetőségekkel, a bértámogatásuk tehát nem késlekedhet. A kiírás szerdán meg is jelent, a munkáltatók a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaihoz nyújthatják be a pályázatokat. Az intézkedés a versenyszférában 33 ezer alkalmazottat érint, tette hozzá.

A rövidített munkaidőben dolgozók munkahelyvédelmi bértámogatása csütörtöktől igényelhető, azok után, akik minimum 4 órában, vagyis legalább a munkaidejük felében dolgoznak, és legfeljebb a minimálbér dupláját keresik. A kiesett munkaidő 70 százalékát finanszírozhatja az állam, havi 20 munkanap esetén ez 7 napot jelent. A kérelmeket a cégkapun keresztül lehet benyújtani, az érintettek 8 napon belül kapnak választ, mondta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva Bodó Sándor közölte, hogy a bértámogatási rendszer szükség esetén változhat, az egyeztetés folyamatos a vállalkozások képviselőivel.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mi támogatási rendszerünk túlságosan indirekt, meg kell fontolni azt, hogy valahogyan többet juttassanak a kirugott munkavállalóknak pl. hat hónapra növelni az álláskeresési támogatást, hogy biztonságban érezhessék magukat. A kkv-kre is jobban oda kell figyelni, mert ha a megrendelés hiány miatt lehuzzák a rolót, akkor az veszélyes lehet, mivel talán ők a legnagyobb foglalkoztatók. Minden környező ország ( de az USA és Kanada is) mindkét eszközt használja. A munkaalapú társadalommal teljesen egyetértek, de bizonyos ágazatokban a vírus miatt nincsen megrendelés, így munka sem.

Ismerjük a balos képletet: előbb osztogatás, azután fosztogatás / persze kamatostul /.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés