Bod Péter Ákos: Hiábavaló az igyekezetünk a bérfelzárkózásra

2019. augusztus 29. 9:00

Írta: Rádi Balázs
Hazánkban nincs bérfelzárkózás és nem is nagyon lehetséges – állítja Bod Péter Ákos közgazdász, aki szerint hiábavaló minden igyekezet, ugyanis a külső körülmények zátonyra sodorják a bérfelzárkózásunkat. A robotok elveszik a munkahelyeinket, ezért a magyar bérszint nem fog felzárkózni a következő húsz évben, ahhoz egy „csodaszerű fordulat” kell – mondta „A bérfelzárkózás okai és következményei” címmel rendezett nyári bérkonferencián.
Magyarországon nőtt a leggyorsabban az aktivitási ráta az unióban – olvassa el tudósításunk előző részét is!


Égszakadás, földindulás

„Bajban vagyok a címmel, mert nem lesz bérfelzárkózás” – kezdte előadását a közgazdász. Szerinte hiába jött ki számos kormányzati és nemzetközi szervezet számításaiból, hogy a gazdasági növekedés folytatódni fog, ugyanis túl optimistán három százalék körüli inflációval számoltak, és nem vették figyelembe a „veszélyes” külső környezetet (azóta kiderült, hogy a magyar gazdaság a második negyedévben is uniós rekorder a gazdasági növekedést tekintve – a szerk.).

Korunk egyik leghíresebb twitterezőjét, Donald Trumpot idézte, aki szerint egy gazdasági háború jó és könnyen megnyerhető, majd rögtön éles kritikával illette az elnököt: „A kereskedelmi háborút a legnehezebb megnyerni, mivel a két fél függ egymástól”.

 

A közgazdász szerint Magyarország rendkívül nyitott, ezért a gazdaság sikeres működéséhez roppant fontos a kereskedelmi béke. Nyitottságunkat jelzi, hogy rácsatlakoztunk a nemzetközi értékláncokra Csehországgal és Szlovákiával együtt.

Nyugatias szelek uralkodnak a hazai gazdaság felett

Kiemelte, hogy a magyar gazdaság kettőssége extrém méretű;

nálunk járulnak hozzá legnagyobb arányban külföldi cégek a nemzeti jövedelemhez az unión belül.

A nem pénzügyi szektorban, tehát az iparban és a kereskedelemben 52 százalék a külföldiek aránya, ez a külföldi túlerő pedig kiszolgáltatottá teszi hazánkat. Ezt szemlélteti a lenti ábra, amit a közgazdász vetített a hallgatóságnak.

Bod megismételte, hogy hazánkban nincs bérfelzárkózás és nem is nagyon lehetséges. Ennek bizonyítására egy OECD ábrát vetítette fel. Az ábra azt mutatja, hogy a magyar bérek egy időben meghaladták a közép- és kelet európai régió átlagát (zöld vonal), majd elmaradtak attól.

Elismerte, hogy 2017 óta újra gyors bérnövekedést láthatunk, ami a mai napig tart. Azonban a közgazdász szerint ez egyfajta késleltetett felívelés, mivel a külföldi cégek bevonzásához a kormányzat szándékosan alacsonyan tartotta a béreket, és szerinte ennek a korrekcióját tapasztalhatjuk most a gyors bérnövekedésben.

Jó hírként azonban mégis közölte, hogy

Az elmúlt évek béremelései az alacsony munkabéren alapuló versenyképesség korszakának végét jelenthetik,

aminek a közgazdász szerint „már épp itt volt az ideje”.

A változás szele

„Amíg a német GDP nyolc százalékát teszi ki az autóipar, addig a németeknek bedolgozó szlovákoknál ugyanez a szám 11 százalék, nálunk pedig tíz százalék, tehát ha van ország amelyik függ az autóipartól az nem Németország, hanem a bedolgozói körébe tartozó országok” – mondta.

A közgazdász adatai szerint a magyar feldolgozóipar egyharmadát az autóipar teszi ki, ami még inkább növeli a külső kockázatot. „Annak külön örülünk, ha nem még egy autógyártó cég, vagy gumis akar betelepülni, hanem egy szolgáltatóipari cég, és azt látjuk, hogy ezen a területen is van már komoly dinamika”  értékelt.

A Bloomberg kutatását vetítette ki a közgazdász, mely a világ hatvan leginnovatívabb gazdaságát mutatja egy térképen, és az adatok alapján

Magyarország a világ 32. leginnovatívabb országa,

ha az országban működő cégek és intézmények innovációs képességét vesszük.

Hidegzuhany

„Viszont van egy adat ami rögtön lerontja, amit eddig pozitívan kiemeltem” – folytatta baljósan a közgazdász – „az utóbbi időben a magyar PISA-eredményekben nagymértékű romlás következett be”. Nemcsak az EU, hanem a V4-ek átlagához viszonyítva is a legtöbb kategóriában elmaradunk, jelzik az adatok.

A PISA teszt eredményei.
Akinek ilyen mértékű szövegértési gondjai vannak, abból aligha lesz termelékeny és versenyképes dolgozó

– vélte a közgazdász.

 A PISA-eredményekért szerinte nem az iskolák és nem is az oktatók a felelősek, hanem a magyar oktatás „sanyarú” helyzete. „Az országban egyfajta súrlódás figyelhető meg; vannak gimnáziumok, ahol a svéd és finn szintet is megüti minden mutató, de vannak közép- és általános iskolák, ahol pedig nagyon gyengék az eredmények”. Figyelmeztetett, hogy az ország lakossága csökken, tehát fokozottan fontos a munkaerő minősége – ha nem képzünk a munkapiac igényeinek megfelelő dolgozókat,

hamarosan robotok vehetik át a munkahelyeinket.

Gyűlnek a viharfelhők

Rámutatott, hogy a robotok száma azokban az országokban terjed gyorsan, ahol erőteljes az autóipar, például Németországban és Japánban. Azonban a közgazdász szerint a fejlődő országok sincsenek biztonságban az emberi munkát helyettesítő robotoktól, ugyanis a fejlett országok kiterjesztik a technológiájukat a külföldi leányvállalataikra is. Ez pedig a bérszint növekedése ellen szól, mivel a robotok lazítani fognak a munkapiac feszességén, ezzel gyengítve a munkavállalók alkupozícióját a bértárgyalásokon. Ebből arra következtet Bod, hogy

a magyar bérszint nem fog felzárkózni a következő húsz évben, ahhoz egy „csodaszerű fordulat”  kell.

Aggodalmak

Végezetül a közgazdász összegezte aggodalmait, és a következő jóslatot tette:

2009 után mind a kamatszint, mind a cserearány, mind a világkereskedelmi dinamika hátszelet jelentett, és mind a három felsorolt tényezőben ezentúl viszont valószínűleg szembeszél lesz, mert a kamatszint már nem tud lejjebb menni, fel fog menni. A cserearányok alakulása nem tudjuk milyen lesz, de még egyszer olyan szintű olajár csökkenés nem lesz, mint amikor 120 dollárról 45 dollárra csökkent az olaj hordónkénti ára. És ami aggasztó még és nagy kockázat, az a szabadpiaci rendszernek a recsegése-ropogása, ami megnehezíti, hogy ki merjük vetíteni az elmúlt néhány évnek az örömteli folyamatait.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Továbbra sem tudom összeegyeztetni a modern közgazdaság "axiómáit", ha úgy tetszik. Ha fogy, és öregszik a népesség, és kevesebben lesznek az aktívak, akkor miért baj a robotizáció?

A mai közgazdaságtan ezen a makrószinten egész egyszerűen nem jó semmire, mert feloldhatatlan ellentmondásokat szajkózik évtizedek óta. Senkiháziak kezében van a popszakma, évek óta látszik.

BPÁ Pisa tesztje

1989-ben részt vett az 1990-es választásokon győztes Magyar Demokrata Fórum (MDF) gazdasági programjának kialakításában és képviselte a pártot a Nemzeti Kerekasztal munkájában.

Az Antall József vezette kormányban 1990 áprilisától 1991 decemberéig ipari és kereskedelmi miniszter volt.

1991-ben kinevezték az MNB elnökévé, amelyről 1994 végén lemondott.

1996-ban az Antall-kormány több tagjával együtt átlépett a Magyar Demokrata Néppártba, amelyből 2001-ben kilépett.

Értékelés: Fotel ;-) közgazdász.

Válaszok:
Agnieszka | 2019. augusztus 29. 11:16

Ha már így számbavetted a kiválóságokat, a felsorolásban Vértes András Dr.-t feltétlen meg kell említeni.

2019 második negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházásoknak a tavalyi év egészét jellemző dinamikus bővülése, a fejlesztések volumene 19%-kal haladta meg a 2018. azonos időszaki bázist - jelentette a KSH. A hivatal megállapítja, hogy az uniós forrásokból származó - nagyobb részt a kormányzati szerveknél megjelenő - fejlesztések szerepe mérséklődött, miközben a - főként feldolgozóipari - vállalkozások beruházásai dinamikusan bővültek.

Ráadásul BPÁ református.

"1994 végén lemondott." Lemondott???
Gyáván megfutamodott.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. augusztus 29. 11:19

Unortodox német gazdaságpolitika?

"A német kormány 25%-ban maximálná a vállalatok társasági adókulcsát, amivel elsősorban az ország kisebb cégeinek nyújtana segítséget - derül ki Peter Altmaier gazdasági miniszter javaslatából. Ez lehet az ország kormányának első válasza a recessziós félelmekre, részben a vállalatok adóterhelésének csökkentésével élénkítenék a gazdaságot."
https://www.portfolio.hu/gazda..

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy ez milyen hatással jár a költségvetésükre. Főleg annak figyelembevételével, hogy folyamatosan nő a munkanélküliségi ráta.
https://www.portfolio.hu/gazda..

:-)
PC-sen fogalmaztam. Elnézést.

Már nem tud. Még mindig abból él, amit húsz éves korában tanult és elmentek mellette a változások. Idejétmúlt, avítt a közgazdaságtan, amiben hisz.

Akkor kezdenék el aggódni, ha ezek az urak elkezdenék dicsérni a kormányzást.

Azért basszus, ha jól emlékszem, azokban az években, amikor eldőlt, hogy mekkora lesz a magyar gazdaságban a külföldi tulajdonú vállalkozások aránya, a magyar kormány gazdasági miniszterét Bod Péter Ákosnak hívták, s mintha akkor nem azért aggódott volna, hogy "a külföldi túlerő .. kiszolgáltatottá teszi hazánkat". Sőt.

Vajon mikor jött rá erre a tisztelt tanár úr? Jobb későn, mint soha, de talán egy önkritikus félmondatot megért volna a dolog.

"Mi lenne, ha a robotok alkalmazását megadóztatnák - mondjuk."

A robot hátrányai az állam szempontjából:
1. nem iszik
2. nem dohányzik
3. nem eszik
4. nem utazik
5. nem szórakozik
6. nem kap munkabért
7. nem fizet járulékokat

Ez jövedelem adó, jövedéki adó, ÁFA bevétel kiesést jelenti az állam számára.

Van előnye is. Nem kell neki sem eü ellátást sem nyugdíjat biztosítani.

Ez a "közgazdász" csak kritizál, és nem mondja meg, hogy mi lenne a megoldás. Amikor arra lehetősége volt akkor nem tudott nagyot alkotni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés