Újabb történelmi helyet építenek újjá Visegrádon, úgy fog kinézni, mint Mátyás idején

2024. március 11. 12:49

Egy mindeddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a visegrádi királyi vár szomszédságában.

2024. március 11. 12:49
null

Nyitókép: Pixabay.

***

A Budavári Palotanegyed és a Citadella újjáépítése mellett újabb nagy fába vágja fejszéjét a Várkapitányság: a szakemberek márciusban látnak hozzá a fellegvár, áprilisban a völgyzáró fal és az alsóvár, valamint a ferences kolostor részletes feltárásához – tájékoztatta a Ripostot a Várkapitányság. 

A munka egyik legígéretesebb részének a királyi palota szomszédságában, a föld alatt rejtőző egykori ferences kolostor romjainak feltárása ígérkezik, hiszen a területet még sohasem bolygatták.

A régészek azt remélik, hogy rátalálnak egy Károly Róberthez köthető szakrális tér maradványaira is, amely a legrégibb magyarországi alapítású világi Szent György lovagrend házi kápolnája lehetett” – tudta meg a lap Búzás Gergely múzeumigazgatótól.

A kolostor újjáépítése nem csupán egy épület helyreállítása, hanem egy korszak újjáéledése a közösség és a turisták számára is

– mondta a szakember.

Ezt is ajánljuk a témában

Teljesen felújítják a visegrádi várat 2035-ig

Újjászületik a visegrádi vár és környezete a most induló és 2035-ig tartó "Visegrád 700" kiemelt kormányzati beruházási programban – közölte a programért is felelős kormánybiztos hétfőn a Pest megyei városban.

 

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­­ö­­g­­­ö­s­­ ­­­l­­­á­­­n­­­y­­­o­­­k­ ­­v­á­­­r­­n­a­k­ ­­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­𝗡
polárüveg
2024. március 12. 06:35
Nagyon jó, hogy indul a feltárás Visegrádon. Mátyás király korában azt írta a pápai követ: "kelt levelem a földi paradicsomból, Mátyás király visegrádi palotájából". Mátyásnak 365 szobás a budavári és visegrádi palotája, legnagyobb Európában. Ami faragást, márványt, díszt a török nem szerelt le és vitt el pl. a híres Top-kapi felépítéséhez, azt a török kiűzése után egy osztrák utász ezred másfél évig robbantgatta. Oláh Miklós érsek, H. Mária titkára írta, "hogy Párizsban egész nap kerestünk olyan termet, ahol egész kíséretünk elfér. Pedig otthon csak Visegrádban száznál több ilyen található." Indokolt a múlt jobb feltárása, mert sok ismeretünket változtathatja. Pl. Esztergom méretesebb volt a mainál, 38 templom állt benne. A visegrádi, esztergomi várakhoz különleges berendezésekkel Duna-vizet nyomtak fel, melyet majd 100 év múlva bírtak nyugaton megvalósítani. A Zsigmond kori budavári szobortemető szobrainak arcábrázolása akkor Európában egyedülálló volt. Budai Duna-hajózáró lánc.
Agybeteg Fideszes
2024. március 12. 01:55
Ha olyan lesz mint a diósgyőri vár felújítva jobb, ha neki sem kezdenek, mert az egy történelmileg elfogadhatatlan katyvaz lett!
rugbista
2024. március 11. 19:39
A helye nem volt tán ismert, a forrásokban bőven szerepel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!