Szakpszichológus: igenis okozhat függőséget, nem a marihuána legalizálása most a legfontosabb kérdés

2024. március 12. 05:33

Mit eredményezne Magyarországon, ha orvosi szinten legalizálnák a marihuánát? Valóban el kell felejteni a kapudrog-elméletet? Mennyire nehéz leszokni ezekről a „könnyebbnek” titulált drogokról? Hal Melinda klinikai szakpszichológust, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatóját kérdeztük a témában.

2024. március 12. 05:33
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitó- és belső képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a német parlament már jó ideje fontolgatta, hogy feloldja a kannabisz tilalmát azzal a céllal, hogy az új szabályozás által az állam szerezze vissza a piacot a kábítószer-kereskedőktől, akik a becslések szerint 7 millió, rendszeresen kannabiszt használó embert látnak el Németországban.

Hosszas viták után a német törvényhozás február végén végül megszavazta a kannabisz ellenőrzött forgalomba hozatalát. 

Az új szabályozás értelmében 

áprilistól a felnőtteknek személyes használatra legalis lesz a kábítószer birtoklása és termesztése.

Azon német állampolgárok, akik 18 évesek vagy annál idősebbek, 

  • áprilistól legfeljebb 25 gramm marihuánát tarthatnak maguknál személyes használatra,
  • otthon legfeljebb 3 tő kendernövényt nevelhetnek,
  • illetve egy lakásban legfeljebb 50 grammot tárolhatnak személyes használatra összesen.

A jogszabály leszögezi: az iskolák és sportlétesítmények bejáratától számított 100 méteres körzetben tilos lesz nyilvános helyen a kábítószer használata.

Nyártól kezdve pedig engedélyezik a nem kereskedelmi, közösségi termesztést is. Ennek értelmében legfeljebb 500 felnőtt gyűlhet össze, és egymásnak szállíthatják a füvet, tagonként maximum havi 50 grammot. Karl Lauterbach, a szövetségi egészségügyi miniszter szerint a legalizáció után visszaszorul majd a feketepiac. 

Ezt is ajánljuk a témában

Zacher Gábor enyhítene Magyarországon is

A német döntés nemzetközi visszhangot váltott ki. Idehaza a témában az RTL Klub megszólaltatta Zacher Gábor toxikológust. A szakember kifejtette, hogy valamilyen enyhítésre szükség lenne nálunk is,

első lépésként orvosi szinten kellene legalizálni a marihuánát,

második lépésként pedig jó lenne elérni a marihuána dekriminalizálását. Majd felidézte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég aláírta a kannabisz orvosi célú használatát engedélyező törvényt, így ezentúl legálisan füvezhetnek a katonák is a fronton.

Ezt is ajánljuk a témában

Az addiktológus szerint

a kapudrog elméletet el kell felejteni. 

Senki sem lesz drogfüggő egyszeri kipróbálástól.”

A szakember emlékeztetett, a kannabisz magyarországi bevezetését még az előző kormányzati ciklusban „lesöpörték az asztalról”, de úgy véli, ennél sokkal komolyabb probléma, hogy egyre fiatalabbak nyúlnak veszélyes szerekhez, valamint egyre magasabb a befejezett öngyilkosságok száma a kiskorúak körében. 

Ezt is ajánljuk a témában

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Klinikai szakpszichológus: Téved, aki bármilyen drog legalizálásában társadalmi szintű megküzdést lát 

„Szögezzük le, hogy nincs könnyű és nehéz drog! Kizárólag pszichedelikum van, van amit jobban, van, amit kevésbé ismerünk” – mondta el a Mandinernek Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója.

„Hazánkban drognak azt a szert nevezzük, amely orvosi gyakorlatban nem elérhető, legálisan nem kapható a piacon. Összességében úgy látom, a gyógyászati gyakorlatban történő alkalmazása, ennek elterjedése és legalizálása 

inkább a szerhez való hozzáállásban okozna rendkívüli károkat.”

„A hozzáállás, vagy attitűd megváltozása pedig a szer veszélyeiről való megfeledkezést, az okozta zavarok elbagatellizálását és az egész drogügy problémakörének relativizálását vonhatja maga után” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A klinikai szakpszichológus megjegyezte, borzasztóan magas az aránya a magyar társadalomban a gyógyszer – nem a drog – túlhasználatának és a gyógyszeres abúzusnak. (Utóbbi esetben apáciens az eufóriát okozó hatás miatt használja például a depresszánst – szerk.).

„Igaz ez az általános fájdalomcsillapítóktól az erősebb, akár pszichiátriai szerekig. Ez a tendencia azt mutatja, hogy 

a magyar lakosság nincs felkészülve a marihuána legalizálására semmilyen szinten.” 

A szakértő szerint a felhívások nem érték el az elégséges célt sem, és a prevenció sem hozott kellő eredményeket sem elsődleges, sem másodlagos, sem harmadlagos szinten. „Tovább kell dolgoznunk a területen, hogy egyáltalán felmerülhessen valódi felvetés a változás tekintetében” – húzta alá Hal Melinda.

Zacher Gábor azon kijelentésére, hogy „a kapudrog elméletet el kell felejteni”, a szakpszichológus úgy reagált, „az elmélet ellen szólva és mellette is még mindig vannak adataink. Ugyanakkor

a marihuána esetén a legnagyobb problémát az, akár első fogyasztás során fellépő érzelmi- és idegrendszeri érintettség jelenti”. 

Majd azzal folytatta, „nem tudjuk, ki milyen fizikai és mentális állapotban, korban, fejlődési stádiumban fogyaszt. Lehetőségünk sincsen arra, hogy rizikócsoportok szerint felmérjük a teljes társadalmat, így tehát a biztonságos használat, a pszichológia szemszögéből illúzió csupán” – magyarázta.

A marihuánafogyasztás is elérheti a függőség kritériumait

A szakember kijelentette, a kémiai és viselkedéses függőségek korát éljük. „Sajnos világszintű, óriási, virágzó piacról beszélünk, ami minden nap tömegesen követeli az emberéleteket! Nem kevés fiatalkorú, akár gyermek életét! Hozzáteszem, 

a személyiség problémák és torzulások szoros összefüggést mutatnak devianciákkal”.

„A klinikumban szerzett tapasztalataim alapján a marihuánafogyasztás elérheti a függőség kritériumait. Ehhez hasonló állapotokban egyéb tevékenységektől veszi el az időt és energiát, általában romlik a kognitív teljesítmény, a szociális kapcsolatok minőségére szintén negatívan hat. Az általános alapproblémát ugyanakkor nem szünteti meg, sőt, akár fokozhatja a szorongást, ami ellen általában használni kezdik az emberek. Ezekkel a későbbiekben éveket kell dolgoznunk a klinikumban, és 

nincs garancia a felépülésre” 

– jelentette ki.

Hozzáfűzte, a rendszeres használat egyfajta „szokás” és „megküzdési stratégia”. „Minden függőségnél nehéz és hosszú folyamat a leszokás. Sok esetben fájdalmas is lehet, mind fizikailag, mint lelkileg és érzelmileg. 

Kezelni nehezebb a függőségeket, mint megelőzni,

 ezért mindenkit inkább az utóbbira bíztatnék”.

„Az a szakmai véleményem, hogy a másodlagos és harmadlagos megelőzés, prevenció területén bio-pszicho-szociális és spirituális 

rehabilitációs központokra van szükségünk. 

Ez az egyetlen út, hogy visszaintegráljuk a korábbi fogyasztókat a társadalomba” – fogalmazta meg javaslatait.

Még mindig hiányosak edukációs és prevenciós eredmények

Hal Melinda arról is beszélt, hogy az önkárosító magatartás, bár lehetséges, hogy jogilag az egyén szuverén döntése, mégis az egész családra, a közösségekre és végső soron a társadalomra hat ki. „Így kellő edukációs és prevenciós eredmények hiányában 2024-ben nem a marihuána bármilyen formájú legalizálása a megfelelő kérdés, amelyet fel kell tennünk” – hangzott el.

Valamint megcáfolta a német a szövetségi egészségügyi minisztert is. Az MCC vezető kutatója szerint „a közhiedelemmel ellentétben azon országok és tartományok esetén, ahol a marihuána legalizálása elindult, 

nem szorította vissza a feketezóna piacát.

 Sőt, a szürke zóna tágulását eredményezte. A fekete ellentéte viszont egyértelműen a fehér és a szürke zóna a legnehezebben kontrollálható terület” – jegyezte meg a klinikai szakpszichológus.

A prevenció megerősítése a megoldás, nem a legalizáció

Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója is reagált korábban a toxikológus szavaira. 

A szakértő szerint a prevenció megerősítése a megoldás, nem a legalizáció. Hozzátette, az egyetemisták körében már így is elterjedtek az olyan erős, kizárólag orvosi utasításra kapható gyógyszerek, amelyeket ADHD-s betegeknek fejlesztettek ki, a fiatalok viszont előszeretettel használják azokat a vizsgaidőszakban.

Téglásy Kristóf szerint súlyos következményekkel járhat, ha például stresszkezelésre felírhatják majd a marihuánát, hiszen mivel a rendszeres fogyasztók 15 százaléka fizikai drogfüggővé válik, elviselhetetlen teher szabadulna az egészségügyi rendszerre.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­­A­ ­d­ö­g­­­ö­­s­­ ­­­l­­­á­n­­y­­­o­­k­­ ­­­v­­­á­r­­­n­­­a­­­k­­ ­r­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
Mindenhova
2024. március 12. 12:45
Nem mond hülyeséget, csak pont olyan marhaságot, mint Zacher fordítva. Az intelligens ember megérti, h. mi az ami káros, függőséget okoz. Tehát intelligens társadalmat kellene nevelni, gyerekeinkre elég időt szentelni, ezt nem csak hagyni, segíteni. Törvények garmadája sem kellene hozzá. Tiszteld embertársadat! Ez az egy "törvény" is elegendő lenne, az összes többit lehetne törölni. Ezt, az emberi faj soha nem fogja elérni. Genetikailag képtelen rá.
Spiritmonger
2024. március 12. 09:59
NEM KÖTELEZŐ DROGOZNI. Hal Melinda hülyeségeket beszél, akárcsak Téglásy Kristóf. Senkinek nem lesz semmi baja attól, ha időnként elcsattint egy spamglit, de attól se, ha ő maga nem fogyaszt drogot, de a szomszédja igen. Én soha nem drogoztam, nem is fogok már, fel se ismerném, ha elém tennék, de az élni és élni hagyni elvének megfelelően nem izgatom magam azon, hogy másoknak a marijuana a rekreációhoz kell. Aztán az is van, hogy a legalizáció irgalmatlan adóbevételt és költségcsökkentést hozna az országnak. És a legalizációval továbbra sem lenne kötelező a drogozás.
Chardonnay99
2024. március 12. 09:45
Nagy pénz van a drogliberalizációban, ezért nyomatják. Az meg mese, hogy illegális kereskedelem visszaszorul, inkább az lesz, ezek a szervezetek uralják a legális piacot. Továbbá a marihuána igenis kapudrog, függőséget okoz (ezt több agykutató is kimutatta), továbbá az elmúlt 40 évben a hatóanyag tartalom több mint a tízszeresére nőtt. Arról nem is beszélve, hogy füves cigi háromszor annyi rákkeltő anyagot tartalmaz, mint "normális".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!