Sulyok Tamás: Magyarország Európa része, de nem olvad bele, hanem összeforr vele

2024. március 10. 14:24

A történelmi egyházak áldása után az államfő is beszédet mond.

2024. március 10. 14:24
SULYOK Tamás

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Elkezdődött Sulyok Tamás köztársasági elnök hivatalos beiktatási ünnepsége a budai Várban. Az új államfő már meg is érkezett a Szent György térre, ahol jelen vannak a közjogi méltóságok, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is. 

Ezt is ajánljuk a témában

A ceremónia a díszzászlóalj és a gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály katonai tiszteletadásával kezdődik, majd a történelmi zászlók bevonulása és a történelmi egyházak áldása után 

Sulyok Tamás köztársasági elnök ünnepi beszédével zárul. 

Kacsó Hanga népdalénekes énekelte el a Himnuszt, Kubik Anna pedig elszavalta Gyurkovics Tibor Nemzet című versét.

Az M1 és a Duna Televízió élőben követi az eseményt. A köztelevízióban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Kossuth rádióban pedig Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója értékelte a fontos eseményt. Az élő adás után 15 órától mindkét stúdióbeszélgetés folytatódik.

Ezt is ajánljuk a témában

Sulyok Tamást a február 26-án kezdődött tavaszi ülésszak alkalmával választotta meg az Országgyűlés, miután Novák Katalin lemondott. Az új köztársasági elnök első lépéseként hivatalba lépése napján, március 5-én aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról hozott parlamenti döntést.

Ezt is ajánljuk a témában

Sulyok Tamás beszéde elején elmondta, váratlanul érte, hogy egyik napról a másikra egy olyan megtisztelő felkérésben lehetett része, hogy Magyarországot köztársasági elnökként szolgálhatja. Kiemelte, hogy jogászként továbbra is azokat a megközelítéseket fogja alkalmazni munkája során, amelyekkel eddig is operált, kiemelte, hogy az Alaptörvény és a törvények és legjobb tudásának megfelelően fogja szolgálni az országot. A jó példákat követni fogja, de igyekszik hozzátenni a maga utcaköveit. Sulyok Tamás aláhúzta, hogy egész életének iránytűje a jog. 

 Jogász voltam, jogász vagyok”

 – fogalmazott. Hozzátette: Magyarország egy ezeréves államisággal rendelkező, a népszuverenitás alapján működő ország. A jogállamot manapság sokszor használják politikai értelemben, azonban a jogállam fogalmát úgy használom, hogy az állam működésének az egésze a jognak van alávetve. Minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető.

A hazát, a nemzetet szolgálni a legnagyobb megtiszteltetésnek tartom. Elnökként mindig a magyar emberek méltóságának a védelmezője akarok lenni – jelentette ki Sulyok Tamás, és méltatta elődeit, akik kikövezték az utat, amin haladhat.

Kitért beszédében nemzeti kulturánk legfontosabb értékeire is, amelyekhez szerinte kötelesség igazodni, ilyen a család és a gyermek. Kiemelte, hogy az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásában foglalt értékeket munkája során irányadónak tartja. Sulyok szerint az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb, és legfontosabb eredménye, hogy Magyarország köztársasági elnöke nem csak lelki értelemben, hanem közjogi értelemben is felelős határon inneni és túli magyarokért is. Leszögezte, hogy munkája során kiemelt figyelmet fog fordítani a határon túli magyar honfitársainkra.

Elmondta, hogy feleségével mindig azok mellett fognak állni, akiknek a legangyobb szükségük van rájuk, hozzátette: az elsettek számára mindig ott lesznek. Kiemelte, hogy

 hazánk egyértelműen a Nyugat része, szerinte a magyar nem csak földrajzi, hanem szellemi értelemben is európai,

 „de a magyar nem olvad bele, hanem összeforr vele”.

 

***

 

 

Összesen 307 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Genusnextgen
2024. március 10. 20:32
august 2024. március 10. 20:02 "nem olvad bele, hanem összeforr vele" Az egyik a beolvadásról szól, a másik a szoros nemzetállami kapcsolatokról. Komolyan kérdezem, nem érteni magyart. Buksika, mielőtt nagyon lefosod a bokádat a szuverén erölködésben, lássuk mit mond az értelmező szótár, az ige főbb jelentéseiről, ha már "nem érteni magyar" Buksikám. Összeforr tárgyatlan ige 1. <Ember, állat v. növény testének megsérült v. eltörött része> újra begyógyul, összenő. Az eltörött csont újra összeforr. Összeforrt a seb. 2. (ritka) Összeforrad. A két fémrúd a hegesztő keze alatt hamar összeforrt. Vagyis az összeforr, az összetartozik, eggyé válik, az véletlenül sem jelent "szoros" "szuverén" nemzetállami kapcsolatot, már csak azért sem, mert az összeforr és szuverén szavak ugyanabban a kontextusban ellenkező értelemmel bírnak mélymagyar Buksika.
Genusnextgen
2024. március 10. 20:24
Sulyokról meg annyit, hogy már hivatalba lépése előtt hazudott, mit várhatnak a magyarok egy ilyen utolsó fideszkorcstól Buksikáim?
Genusnextgen
2024. március 10. 20:22
andorra-77 2024. március 10. 19:00 "Szíve joga, hogy küzdjön az igazáért." Arra megvolt az esélye a bíróságon Buksika, csakját elbukott a nagy igyekezetben, ráadásul most újra ugyanabba a bűnbe kíván esni, magyarul egy volt tanút akar hamis tanúzásra bírni. Úgy néz ki a pedofilszopkodó börtönéletét kár volt megszakítani, a nevelő munka nem érte el célját. A fidkány református Endre bácsi nem nyugszik a bőrében, amíg valaki végre le nem csapja ezt a pedofilszopkodó fidkány patkányt Buksika.
galancza-2
2024. március 10. 20:08
S. olyan, amilyen. Nem hibátlan, az sajnos holtbiztos. De a nyugati politikusoknál, m.o.-i ellenzéki patkányoknál, továbbá göncös árpi patkánynál, solyminger patkánynál így is megfogalmazhatatlanul tisztességesebb ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!