Kiderült: ezért veszteséges a SPAR

2024. március 22. 09:17

Az egyik legújabb elemzés szerint a vizsgált időszak alatt a SPAR bevételarányos nyereségessége folyamatosan romlott.

2024. március 22. 09:17

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

A SPAR a hibás üzleti döntései miatt veszteséges – olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb elemzésében, amelyről pénteken tájékoztatták az MTI-t. „A napokban nagy sajtónyilvánosságot kapott, hogy a SPAR tulajdonosai panaszt nyújtottak be Magyarország ellen a kormány által 2022-ben bevezetett különadó diszkriminatív mivolta miatt” – írták, hozzátéve, a Nézőpont Intézet gazdaságkutatói elvégezték a három legnagyobb kiskereskedelmi lánc gazdasági értékelését, „annak érdekében, hogy objektíven megítélhetővé váljon valóban kizárólag a különadónak köszönhető-e a SPAR nehéz helyzete”.

Az elemzés szerint a magyarországi élelmiszer-kiskereskedelemi üzletág három legnagyobb szereplője a Lidl, a Tesco és a SPAR.

Utóbbi 2018-ban még 523,4 milliárd forint árbevételt könyvelhetett el, 2022-re pedig már 766,2 milliárd forintra növelte árbevételét, amely öt év alatt 46 százalékos növekedésnek felel meg – tették hozzá.

Ugyanezen időszakban a legnagyobb hazai kiskereskedelmi üzletláncnak, a Lidlnek az árbevétele több mint kétszeresére növekedett: 445,1 milliárd forintról 973,5 milliárd forintra. A harmadik legnagyobb lánc, a Tesco árbevételének növekedési üteme (16 százalék) szintén messze elmarad a piacvezetőtől – írták.

„Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy az árbevétel növekedési üteme alapján nemcsak a SPAR, de a Tesco is alulmaradt a Lidllel szemben,

a piaci verseny elvesztését azonban csak a SPAR magyarázta a kormány gazdaságpolitikájával”

– fogalmaztak.

Úgy folytatták, hogy a SPAR ügyvezető igazgatójának, Heiszler Gabriellának a nyilatkozata szerint „az iparágban, a hozzánk hasonló kereskedőknél 2-3 százalék között van az elvárt bevételarányos nyereség”.

A vizsgált időszak alatt a SPAR bevételarányos nyereségessége folyamatosan romlott:

míg 2018-ban a 3,8 százalékos eredményükkel még a vállalat ügyvezető igazgatójának mércéjét is megugrották, addig 2022-ben -1,7 százalékos eredményükkel már saját elvárásaikat is messze alulteljesítették.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­ö­­g­­ö­­s­­­ ­­l­­á­n­­­y­­­o­k­ ­­v­­­á­­­r­­n­­­a­­­k­­­ ­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
Jancsipapa
2024. március 23. 12:25
Amennyiben nemjön be a tervezett nyereség ,csak valamennyvel kevesebb ,az még messze van a veszteségtől...
barn854
2024. március 22. 17:30
hmmm... nem derült ki. mint ahogy az sem, ki írja ezeket az ócska cikkeket.
contractor-2
2024. március 22. 17:25
"A SPAR a hibás üzleti döntései miatt veszteséges" Konkrétan, melyek voltak hibás döntései? Én nem látom. Ez így egy nulla cikk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!