Fontos a támogató, segítő közeg – a ritka betegségek komoly kihívások elé állítják a családokat, de nincs lehetetlen

2024. március 02. 13:29

Február 29-én volt a ritka betegségek világnapja, amelyet a közösségért munkálkodók azért hívtak életre, hogy felhívják a figyelmet az érintettekre és családjaikra. Ezek egyike a Prader-Willi-szindróma, amelynek érintettjeit idehaza már egyesület is segíti. Baloghné Liplin Tündét, az egyesület elnökét kérdeztük. Összeállításunk.

2024. március 02. 13:29
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Február 29-e volt a ritka betegségek világnapja, amelyet a közösségért munkálkodók azért hívtak életre, hogy felhívják a figyelmet az érintettekre és családjaikra. Ennek részeként számos középület – a Duna Aréna, a Halászbástya, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a soproni Tűztorony, illetve a Magyar Közút kezelésében lévő Megyeri híd – is különleges díszvilágítást kapott ezen a napon.

Pillanatkép Magyar Prader-Willi Szindróma Egyesület családi napjáról. Fotó: Facebook

A ritka betegségek sorába tartozik a Prader-Willi-szindróma (PWS) is, amelyről csak keveset tudnak Magyarországon. Azonban 2019 óta a Magyar Prader–Willi Szindróma Egyesület azon munkálkodik, hogy segítséget nyújtson a betegeknek és a családjaiknak; megismertesse mindennapjaikat és küzdelmeiket a társadalom minél szélesebb rétegével. Baloghné Liplin Tündét, az egyesület elnökét kérdeztük. Összeállításunk.

***

„A Prader–Willi-szindrómát először egy svájci orvoscsoport tagjai, Prader, Labhart és Willi írták le az 1950-es években. A tanulmányok azt mutatják, hogy 

a betegség előfordulása 1:15 000, ami azt jelenti, hogy a világon megközelítőleg 200 ezer érintett van” 

– mondta el a Mandinernek Baloghné Liplin Tünde, a Magyar Prader–Willi-szindróma Egyesület elnöke, akinek a kisfia érintett a betegségben.

A Rirosz közleménye szerint ritka betegségnek azokat a kórképeket nevezik, amelyek kétezer lakosból kevesebb mint egy főt érintenek. Általában súlyos, az életet és az életkilátásokat nagyban befolyásoló, 50 százalékban gyerekeket, többnyire csecsemőket érintő betegségek. Hét-nyolcezer ilyen betegség van összesen, melyeket nagyon nehezen és csak sokára ismernek fel. Az ilyen betegségben szenvedők esélyeinek javítására hívta életre a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége a világnapi eseménysorozatot. Mára már több mint száz országban láthatóak a négy színnel kivilágított középületek.

„A Prader–Willi-szindróma egy ritka betegség hátterében komplex okok húzódnak. Akkor jelentkezik, amikor az apai ági 15-ös kromoszómájának valamely régiójában hiány mutatkozik. A szindróma már a várandósság ideje alatt kimutatható, de nincs a top szűrt betegségek között. Külön kell kérni. A Down-kórhoz hasonlóan nem örökletes, se az anya, se az apa nem hordozza, és nincs olyan külső ok, ami esetleg a kialakulását növelné” – folytatta. 

Baloghné Liplin Tünde arról is beszélt, hogy az egyesületük azért dolgozik, hogy a betegeknél minél korábban legyen diagnózis. „De 

egyértelműen behatárolható az a tünetegyüttes, melynek megléte esetén a gyermekorvosnak vagy a neorológusnak fel kell merüljön az, hogy Prader-Willivel áll szemben.

 Egyre több olyan család kerül a látóterünkbe, akik most már korábban kapnak diagnózist, viszont még mindig akadhatnak olyan gyermekek és fiatal felnőttek, akik még nem kapták meg a diagnózist”.

Elhangzott, hogy az egyik ilyen tünet az izomhipotónia. „Már magzati korban is megfigyelhető a Prader-Willi szindrómásoknál, hogy nem úgy mozognak az anyaméhben, mint egy normál fejlődésű gyermek. A születésük után is megmarad ez, és nagyon ritka az az eset, hogy a hagyományos táplálás megvalósul náluk. A gyenge izomzatuk miatt a szoptatás sem megoldható. Azoknál a babáknál pedig gyomorszondás táplálásra is szükség van, akik korábban érkeznek. Továbbá jellemző még az aluszékonyság is másfél éves korukig, valamint a család tagjánál jóval világosabb bőr, illetve befelé forduló, mandula vágású a szemük. A nemi szerveik pedig kisebbek mindkét nem esetében. Fiúknál van, hogy a herék nem szállnak le” – sorolta az egyesület elnöke a csecsemőkorban tapasztalható árulkodó jeleket.

Jelenleg nincs ismert gyógymód

Egyetlenegy kezelés van, ami körülbelül a gyermekek egyéves korától érhető el Magyarországon, ez a növekedésihormon-terápia, amely valamelyest segítheti, javítja az állapotukat. A PWS-betegek ugyanis alacsonyabb testalkatúak, mint a család többi tagja, és kisebb a kezük és a lábuk. Ez a növekedésihormon-elégtelenség kezeléssel korrigálható. Természetesen önmagában ez a gyógyszeres kezelés nem elég, nagyon fontos hogy minden egyéb szabályt és diétát betartsanak az érintettek, de valódi segítség nem létezik jelenleg. Fontos továbbá a támogató, segítő közeg, az intézmények, szakorvosok képzése is.

Folyamatos felügyeletet és kontrollt igényelnek

Majd kitért arra, hogy a Prader-Willire leginkább jellemző mohóság és fékezhetetlen falásroham megközelítőleg a gyermekek kétéves kora körül jön elő. 

A Prader–Willi-szindrómások szinte sosem érzik azt, hogy jóllaktak volna, így óriási mennyiségű ételt képesek egyszerre megenni, 

ami komoly veszélyeket hordoz, és idővel kóros elhízáshoz is vezethet. De amennyiben korán megtörténik a diagnózis ez is kontrollálható diétával és mozgásra való neveléssel. „Viszont épp emiatt igénylik a folyamatos felügyeletet. Mert ha ez elmarad, akkor idővel cukorbetegség vagy egyéb gasztroenterológiai társbetegség is kialakulhat náluk. De ortopédiai problémák is felmerülhetnek” – magyarázta az érintett édesanya.

Hozzáfűzte, „bármely más szindrómás beteghez hasonlóan széles spektrumon mozoghat a prader-willisek állapota és fejlettsége. Igaz, hogy értelmileg is érintettek lehetnek, de

 több olyan betegről is tudunk, aki több iskolát is elvégzett, és megváltozott munkaképességűként a munkaerőpiacon is helyt áll.” 

„Ugyanakkor komoly kihívást jelent mind a szülőknek, mind a testvéreknek, hogy a betegek viselkedés- és mentális zavarokkal küzdenek sokszor. A PWS egyes tüneteit sokan összekeverhetik az autizmussal. Van például egy tipikus prader-willis viselkedés, ami valóban nagyon hasonlíthat egy enyhébb autistaviselkedésre, ez a szorongásos tünetet. Sokáig beragadnak egy szituációba, illetve nagyon nehezen kezelik a változásokat. Ezért is 

fontos a szigorú napirend, ami biztonságot ad nekik.

 Jelenleg is zajlanak olyan vizsgálatok, amelyek a fenti problémákra igyekeznek megoldást találni” – jegyezte meg Baloghné Liplin Tünde. 

A Magyar Prader-Willi -szindróma Egyesület 2019-ben alakult az érintett szindrómával élő gyerekek szüleinek összefogásával. Küldetésük, hogy tevékenységükkel széles körű segítséget és támogatást nyújtsanak a Prader-Willi szindrómával élő gyermekek, felnőttek és családjuk számára. Illetve minél szélesebb körben megismertessék ezt a betegséget.
Rendszeresen szerveznek közösségi programokat, családi napokat, nyári táborokat az érintetteknek és családjaiknak. Ezeken az eseményeken lehetőség nyílik a tapasztalatok cseréjére. Nagyon fontosnak tartják, hogy a prader-willis gyermekek és fiatalok társadalmi integrációját is elősegítsék. Májusban, a betegség hónapjában rendszeresen szerveznek tájékoztató kampányokat is. Fontos célkitűzésük, hogy létrehozzanak egy olyan lakóotthont, ahol a felnőtt szindrómás betegek a szüleik nélkül, megfelelő felügyelet mellett élhessenek. Ezeket a programokat az adó 1 százalékos felajánlásokból tudják megvalósítani, így tudnak hozzájárulni a családok táboroztatási költségeihez is és az ismeretterjesztéshez is.

Fejlődő orvostudomány, optimista kilátások

„A régebbi tanulmányok valamivel több mint húsz évre prognosztizálták a szindrómával születettek várható élettartalmát. De mivel az orvostudomány is folyamatosan fejlődik, – akárcsak a szülők tudása – a várható élettartam jócskán kitolódhat. 

Magyarországon ismerünk 40 pluszos prader-willist, de külföldön akadnak 70 pluszos betegek is. 

Korai diagnózissal, a családok kellő felkészítésével és a megfelelő orvosi ellátás biztosításával sokáig szép kort élhetnek meg. Az elmúlt időszakban a prader-willis családok több kutatásban is részt vettek, és folyamatosan zajlanak olyan gyógyszerkísérletek is, amelyek azzal kecsegtetnek, hogy általuk javíthatóvá válik majd a betegek életminősége” – tekintett a jövőbe Baloghné Liplin Tünde. 

 

Napokig színpompás arcát mutatta a Megyeri híd 

Február 29-ig alkonyattól hajnalig kék, zöld, rózsaszín és lila színekben pompázott a Megyeri híd. A Közutasok így fejezték ki támogatásukat A ritka betegségek magyarországi betegszervezete , a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége iránt, amely 

a ritka betegséggel élő emberek gyógyításáért dolgozik. 

A közösségi oldalukon több fotót is megosztottak a kivilágított hídról.

A vonatkozó bejegyzést alább tekintheti meg:

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay/orzalaga. Belsőkép: Magyar Prader-Willi Szindróma Egyesület Facebook-oldala

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­ö­­g­­ö­­­s­­­ ­l­á­­n­y­o­­­k­ ­­­v­á­­­r­­n­a­­k­­ ­­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­𝗡
törölt felhasználó
2024. március 02. 17:58
Na és az melyik ritka betegség, amit a pamutpólón keresztül a beteg kulcscsontjára szorított fonendoszkóppal lehet diagnosztizálni? .
rockercicc
2024. március 02. 15:08
A "ritka betegségek" genetikai defektek nagyrészt annak is köszönhetők, hogy manapság mindenkinek gyereket akarnak csinálni, akik amúgy képtelenek rá, és nem véletlenül (a természet kiszelektálja a genetikai defekteket).. A sok lombikból született gyerek nagy része hajlamosabb a súlyos defektekre, rákra, szívbetegségekre stb.. Inkább a minőségre kéne menni, mint a mennyiségre. Ami nem megy természetes úton, azt meg kurvára nem kéne erőltetni!
Menő manó
2024. március 02. 14:32 Szerkesztve
Mi lenne ha már egyszer az "állítólagos" népbetegségekkel is foglalkoznának, azzal hogy miért nincs még rájuk gyógymód, valódi, nem pedig tüneti kezelés? Miért kell világszinten millióknak még ilyen betegségekben szenvedniük? Ebben van az üzlet a gyógyszergyártóknak? Már a nevük is hamis, mert nem gyógyszereket készítenek, hanem mérgeket, amelyek különböző mértékben mérgeznek bennünket. Nem érdekelnek a ritka betegségek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!