Előásták a multik a csatabárdot?

2024. március 27. 22:31

Többfrontos támadást indított Magyarország ellen a Spar: egyrészt panaszt tett az Európai Bizottságnál az ágazati különadó miatt, másrészt azzal vádolja a kormányt, hogy részesedést akar szerezni a boltláncból. A jelek szerint lesújtó eredményeit próbálja leplezni a vállalat.

2024. március 27. 22:31
null
Nagy Kristóf

Nyitókép: MTVA / Bizományosi: Róka László 

Ismét Brüsszelben támadják  a magyar kormányt a magyarországi érdekeltségű kiskereskedelmi üzletláncok: március közepén adott hírt az osztrák sajtó arról, hogy a Spar bepanaszolta a kabinetet az Európai Bizottságnál a 2020-ban újra bevezetett ágazati extraprofitadó miatt. A hollandiai központú cégcsoport osztrák divíziójának vezetője emellett azt állította, hogy a kormány részesedést akar szerezni az általuk tulajdonolt magyarországi vállalatból, s ezt egyenesen Orbán Viktor miniszterelnök üzente meg. Noha Hans Reisch bizonyítékkal nem támasztotta alá súlyos állítását, vagyonkimentésbe kezdett a magyarországi érdekeltségek átszervezésével. Azt mondja, attól tart, a kormányfőhöz közeli üzleti körök ki akarják sajátítani a hazai érdekeltségeket.

A Spar is elismerte: két év alatt 140 millió eurós veszteséget könyvelt el”

A brüsszeli panaszra és a kisajátítással kapcsolatos vádakra először a Nemzetgazdasági Minisztérium reagált, határozottan visszautasítva Hans Reisch állításait. A Nagy Márton vezette tárca azt is állította: az alaptalan támadások célja, hogy a Spar a kormányt tegye felelőssé veszteséges működéséért. A Világgazdaság hétfőn azt írta, a kormány pert is fontolgat,  rágalmazás miatt viheti bíróság elé a boltláncot. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. április 20. 20:08
Vicc ez a veszteséges mantra . Rinyálnak pedig mindig kibujnak az adózás alól . Nem kell semmivel sem több adót/ terhet fizetniük mint egy átlagos magyar cég . Na akkor lenne ajvékolás . De ha nem tetszik el lehet innen menni .
szabadabb
2024. március 28. 08:01
A spár 140 milliós vesztesége remélem felkelti a NAV érdeklődését! Elmennek a büdös milliárdos ----- ba. Ideje spórolni kicsit ha ekkorák a veszteségek! A legkissebb is számít csá spár!
Szuperszig
2024. március 28. 06:12
Extraprofit adót az fizet, akinek van olyanja. Ha a Spar vesztességes, akkor olyat nem fizet. Ha fizet, akkor pedig nem veszteséges.
Tara Verde
2024. március 28. 00:11
Tepernek az áldozati pózban, hogy magyarázzák a bizonyítványt a részvényesek előtt. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 5-10 perc autóútra elérhető számomra Spar, Lidl, Aldi, Teso, Auchan. A Spar van legközelebb, de a legritkábban vásárolok náluk, max. ha 1-2 tételre van szükség. Gyatra termékválaszték, kritikán aluli rozzant zöldség kínálat, hosszú sorok a 4/1-ben üzemeltetett pénztárnál, friss pékáru keverve a szikkadttal, a kasszánál rendszeres vita a kiírt árakkal szemben számlázott tételekkel, ja, és valami rejtélyes oknál fogva náluk a legszarosabb a tojás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!