Nem a pénznyomtatás okozta az inflációt!

2024. január 01. 22:17

A monetáris finanszírozás elleni neoliberális küzdelemnek egyébként hosszú története van.

2024. január 01. 22:17
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
Mérce

„A kormányzati és jegybanki keresletélénkítésnek ugyanis mindig vannak elosztási hatásai. A 2020-as stimuluscsekkek nyomán történt meg hosszú idő óta először, hogy az Egyesült Államokban csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek. Igaz, hogy csak egy pillanatra, hiszen nem sokkal később már a nagyvállalatok és az oligarchák megsegítése zajlott, illetve hatalmas eszközárbuborékot fújt a Fed, amely ismét csak a befektethető megtakarításokkal rendelkező felső osztályoknak kedvezett.

A monetáris finanszírozás elleni neoliberális küzdelemnek egyébként hosszú története van. Komikus példa erre, hogy amint az Európai Központi Bank Mario Draghi híres »kerül, amibe kerül« bejelentése után belekezdett a mennyiségi könnyítésekbe, az EKB antiinflációs héjái azonnal inflációt kiáltottak! Majd újra és újra és újra, minden egyes mennyiségi könnyítésnél, hiába maradt kifejezetten alacsony az infláció a teljes időszakban.

Negyedéves jelentéseiben az EKB hosszú éveken át, folyamatosan azt prognosztizálta, hogy most már aztán egészen biztosan eljön a pénzmennyiség bővítése nyomán az infláció. Egy jó humorú elemző csokorba szedte ezeket az előrejelzéseket, és egyetlen ábrára rakta őket.  Világosan látszik, hogy ezek a monetáris héják megjósolták az összes olyan inflációs hullámot, amely nem következett be – egész pontosan tizenhétszer!

Ugyanezt tették aztán a 2020-as hatalmas stimulus esetében is, amelyről szintén bebizonyosodott, hogy ugyancsak nem vezetett az infláció megugrásához. Amikor pedig aztán 2021-ben, azaz jóval a monetáris könnyítések után egyszer csak mégis jelentkezett végre a magasabb infláció – az idő végezetéig csak nem maradhat alacsony –, akkor ezek a héják diadalittasan fogták rá azt a jóval korábbi válságkezelésre.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Pogátsa Zoltán

Mérce

Idézőjel

Recesszióra semmi szükség, az infláció kezelhető anélkül is.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haramia
2024. január 02. 17:37
Bőséges és kimerítő magyarázkodás. Bőségesen elég belőle és pszichésen kurvára kimerítő. Nehéz valamivel úgy érvelni, hogy annak az ellenkezője képezi a kánont. Vannak köztünk tehetségesek. Pogátsa elvtárs bizonnyal ilyen ember.
tintapaca
2024. január 02. 17:14
Pogátsa az egyeteme, hiányzott a pénzügy tárgy előadásairól. Tudhatná, hogy a kínálat szerkezetéből a túlzott hitelkínálat okozhat inflációt. A hitelből finanszírozott növekedés - makro-, és mikrogazdálkodói szinten -, növeli az inflációt, a hitelpénz teremtésével és a a javak iránti kereslet növekedése miatt. Utána a hitelkamatok kigazdálkodása hosszan fenntartja a magas árszinvonalat, mind a beruházási, mind a fogyasztási javak szintjén. Nem véletlen, hogy az un. európai fukar országok befektetők más országokban, és élvezik az onnan vissazáramló kamat- és tőkejövedelmeket, ideértve az inflációs nyereséget, és a devizaárfolyamokból származó nyereséget. EZért nagy jelentőségű, hogy hazánk felelősei folyamatosan csökkentik a devizában fennálló államadósságot. Aki a forgalomba lévő pénz mennyiságánek növekedéséből vezeti le az inflációt, az elfelejt, hogy a megnövekedett gazdaság pénzforgalma az áruk és szolgáltatások mennyiségének növekedéséből származik.
szemlelo-2
2024. január 02. 11:07
Nem vagyok bankár, de azért egy pár kijelentést nem tudok szó nélkül elfogadni. 1./ Mario Draghi akciója két szempontból is igencsak kérdéses volt. Egyrészt nem adott meg felső határt. Szerencséje volt, bejött neki, de azzal is járhatott volna, hogy fedezetlen adósság spirálba rántja Európát. Akkor most nem neveznék zseninek. Másrészt ehhez a kijelentéséhez nem volt semmiféle felhatalmazása! 2./ "a 2020-as hatalmas stimulus esetében is, amelyről szintén bebizonyosodott, hogy ugyancsak nem vezetett az infláció megugrásához. Amikor pedig aztán 2021-ben, azaz jóval a monetáris könnyítések után egyszer csak mégis jelentkezett végre a magasabb infláció " Merész dolog kijelenteni, hogy az egy évvel később bekövetkező inflációnak semmi köze nem volt a "stimulusnak" nevezett pénzszóráshoz. Érdekes ugye, hogy az emberek az ingyen pénzt nem azonnal költötték el? Nekem eléggé hiteltelen a pasi.
zakar zoltán béla
2024. január 02. 10:29
ssssssssssssstttttttttttttttttttbbbbbbbbbbbbb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!