Ez a diéta tényleg meghosszabbíthatja az életét!

2024. január 30. 12:43

De számos előnye mellett van egy hátránya is.

2024. január 30. 12:43

Az évek óta tartó kutatásokból és diétás rangsorokból az derült ki, hogy létezik egy étrend, amely számos egészségügyi előnnyel jár, és amely nem veszített népszerűségéből sem a változó divathullámok közepette.

A mediterrán diéta ismét, immár egymás után hetedik alkalommal végzett a lista élén az U.S. News & World Report 2024-es rangsorában, emiatt pedig ismét fellángolt körülötte az érdeklődés – írta az NBC News.

Az összeállításból kiderült, hogy a mediterrán étrend, amely elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, tenger gyümölcseit, olívaolajat, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmaz, 

bizonyítottan fokozza az egészséget és a hosszú élettartamot.

Ismertették, hogy a mediterrán étrend követői vörös húsokat csak alkalmanként esznek, valamint a tejtermékeket és a baromfit is mértékkel fogyasztják. Az erősen feldolgozott vagy hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket pedig általában kerülik.

Kutatók és dietetikusok szerint ennek a diétának a hosszútávú követése növelheti a hosszabb, egészségesebb élet esélyét. Számos tanulmány szerint csökkenti a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, miközben potenciálisan lassítja a kognitív hanyatlást, de segít segít leküzdeni a krónikus gyulladásokat is.

„Ez egy életmód”

Ez egy életmód, ez egy konyha, több ezer éves múltra tekint vissza, és az elmúlt öt-hat évtizedben ez a világ legjobban kutatott konyhája”

– mondta Catherine Itsiopoulos, az ausztráliai Melbourne-ben található RMIT Egyetem táplálkozástudományi és dietetikai professzora, aki több könyvet is publikált a mediterrán étrendről.

Van egy hátránya is

Az összeállításban megjegyezték, hogy e diétának számtalan előnye ellenére van egy hátránya is: nem feltétlenül segít gyorsan leadni a kilókat, mivel az olyan élelmiszerek, mint az olívaolaj és a diófélék magas zsír- és kalóriatartalmúak. A fogyáshoz a diéta mellett rendszeres testmozgásra is szükség van. Ennek ellenére az étrend változatossága miatt élvezetesebb lehet betartani, mint a többi diétát – ismertette az NBC.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. január 31. 00:16
Ez a diéta sokszor annyiba kerül, mint normális táplálkozás. Meg eleve értelmetlenség fogyni akarni, na főleg, ha nincsen miből. Nem kell feleslegesen zabálni, akkor sohasem lesz kövér az ember, így értelmetlenné válik bármiféle fogyasztó diéta. Olcsóbb, egyszerűbb, kényelmesebb. Aki olívabogyóból meg dióból zsírt szed magára ő nagyon ügyes. :-)
m-andi-ner
2024. január 30. 15:45
Csakapacal! :)
survivor
2024. január 30. 15:05
Tenger gyümölcsei ? BROÁÁÁÁF..... O.K. a sertéspöri helyett lehet csirkepöri. Noki meg teljes kiőrlésű lisztből. Salátával.Uborkával . Deal...
Ugandai Bubu
2024. január 30. 14:33
A magyarok ragaszkodnak az étrendjükhoz. Csak és kész! Így a fentiek nem más, mint szimpla sorosista lázitás. Magyar ámber tuggya mitet kő enni. Így teljesen jó lesz így ide a világszinten is rekord szinten megjelenő vastagbélrák, mint népbetegség És vissza a cukorgyárainkat! Mimagyarok a rák pártján állunk! Mi döntjük el, nem brüsszeli bürokraták, hogy akarunk a hasfalunkon át sztómazsákba szarni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!