Tragédia: Meghalt egy 17 éves fiú szén-monoxid-mérgezésben Kispesten

2023. december 30. 11:51

Idén már több mint egy tucat életet követelt a mérgező gáz.

2023. december 30. 11:51

Meghalt egy 17 éves fiú szén-monoxid-mérgezésben szombat hajnalban a főváros XIX. kerületében lévő Wekerletelepen – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Mukics Dániel az OKF szóvivőjének a közlése szerint szombaton hajnali fél egykor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy szén-monoxid-mérgezés történt a Wekerletelepen lévő kétszintes családi házban. Egy 17 éves fiú életét nem tudták megmenteni, két másik gyerek pedig kórházba került – tette hozzá.

A tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei még nyitott ablak mellett is nagy koncentrációban ki tudták mutatni a mérgező gázt, amely feltehetőleg a kémény nem megfelelő huzata miatt keletkezett – írta a szóvivő.

Mukics Dániel kitért arra, hogy

idén már tizenöten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben.

A közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid színtelen, szagtalan, rendkívül mérgező gáz, ami a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők rossz levegő-utánpótlása, tökéletlen égése esetén keletkezik.

A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen. A rendszeres, ingyenes kéményellenőrzés garantálhatja a biztonságot: a családi házban élők az ingyenes kéményellenőrzésre a 1818-as telefonszámon, a 9.1-es menüpontban, vagy ezen a címen lehet időpontot foglalni. 

Kiemelte:  ha valahol új fűtőeszközt kötöttek be, új kéményt építettek, vagy a meglévő kéményt átalakították, ott a kémény használata előtt meg kell rendelni a kémény műszaki átvételét. Ez magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt kötelező. A kéménysepréssel kapcsolatban minden információ elérhető ITT.

A szén-monoxid-érzékelő olyan egyszerűen alkalmazható készülék, amely jelez, ha veszélyes gázkoncentráció képződött, így időt és menekülési lehetőséget biztosít. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája – áll a közleményben.

A szén-monoxid mérgezés megelőzéséről további részletes tájékoztató elérhető ITT.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Pixabay

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2023. december 30. 15:47
Ha nem a lölők nyelnék le a közpénzt, lehetne ezeket is osztogatni.
BAJA
2023. december 30. 14:13
Most látszik milyen, hogy Taxigerinx Xarigexi kirúgatta a kéményseprőket.
bakafant-28
2023. december 30. 13:58
Egy megfelelő érzékelő 13-15 e forint.... Cigarettából 4-5 doboz...Kétszintes családi ház,ki érti ezt? Nálunk 3 van.Sosem hallottam,hogy ne jelzett volna időben...
Welszibard
2023. december 30. 13:34
A kispesti Wekerle telepen még nagyon sok a 100 éves házakban működő hagyományos tüzelésű cserépkályha és kályha. Ezekben a napokban országszerte hatalmas a szmog, amikor a nedves pára és sűrű köd miatt nincs huzat, sőt a légnyomás visszanyomja a távozni nem tudó égésterméket a lakásba. Mindez éjszaka a legveszélyesebb, amikor mindenki alszik. Így történhetett a tragédia. Részvétem a szülőknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!