Vizsgálja az RTL Sztárbox című műsorát a médiahatóság

2023. november 15. 09:10

Megvizsgálja a médiahatóság, hogy a Sztárbox című műsor mindenben megfelel-e a törvény előírásainak és a hatósági ajánlásoknak. Az RTL Klub új műsorában a celebek mellett már baloldali politikai aktivisták is ringbe szálltak.

2023. november 15. 09:10
Nagy Kristóf

Nem érkezett eddig lakossági bejelentés az RTL Klub Sztárbox című show-műsorával kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságoz (NMHH), ugyanakkor megkeresésünk nyomán hatósági ellenőrzés keretében megvizsgálják az érintett műsorszámot – tájékoztatta a Mandinert a médiahatóság.

Megkeresésünkre azt közölték, hogy az NMHH a gyermekvédelmi rendelkezések érvényesülését ellenőrző rendszeres hivatalból indított célvizsgálatok mellett állampolgári bejelentések alapján is végez hatósági ellenőrzéseket. Ha a hatóság a hatáskörébe tartozó jogsértést tapasztal, minden esetben eljárást indít.

Káromkodás, politika, szexizmus

Október végén – 18 év szünet után – ismét elővette az RTL Klub az annak idején rendkívül népszerű Sztárbox című műsorát. Az élő show-ban celebek, hírességek és ezúttal baloldali politikai aktivisták is ringbe szállnak.

A lement adásokban elhangzottakkal kapcsolatban több kritika is érte a műsort. A káromkodás, a szexuális utalások és a többi, ebben a műfajban általános kritikák mellett a legnagyobb megdöbbenést az keltette, hogy két, eredeti szakmájában kevésbé ismert színész is szerepel, akik inkább politikai szerepükkel váltak ismertté.

Miért hír a Sztárbox a Mandineren?

Az RTL-en futó műsor több szereplőjének is volt/van közéleti-politikai kötődése. Molnár Áron Noár például rendszeres résztvevője a hazai ellenzéki tüntetéseknek, megmozdulásoknak, valamint A noÁr-mozgalom fő aktivistájaként célja a „rendszer” lebontása. A színész főbb megmozdulásairól itt olvashat részletesebben.

Nagy Ervin többek között Rákay Philippel és a Megafonnal is összetűzésbe került már a hazai nyilvánosságban, valamint az ellenzéki oldal kapcsán korábban bejelentette: Márki-Zay Péter szekerét fogja tolni.

Molnár Áron noÁr, a műsor egyik főszereplője, politikai aktivista Facebook-bejegyzésében a férfiak szexuális felsőbbrendűségének kihangsúlyozását vetette a műsorvezetők szemére. Mint fogalmazott: „Amíg a férfiak küzdelmei előtti felkonferálásában és bemutatásban minden férfi kőkeménynek, erősnek volt titulálva, addig a nők küzdelmei előtt a felkonferálás a sminkről és a rúzsról szólt. Mintha a nők nem pont annyit tettek volna bele és nem pont ugyanolyan keménységgel készültek volna, mint mi.”

Iványi Gábor a Sztárboxban

A korábbi adásokban – a műfajban jellemző – a trágár beszéd és a szexuális utalások mellett a politikai vonal sem maradt el. A baloldali aktivista Molnár Áron noÁr a győzelmét Iványi Gábornak, a baloldal politikai szerepet is vállaló, lelkészének ajánlotta. Iványi rendszeresen keményen bírálja a kormányt, szerepének megítélése pedig rendkívül ellentmondásos: van, aki szerint a karitatív tevékenysége példamutató, mások szerint a baloldali szociális maffia egyik vezéralakja.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A Médiatanács egyik legfontosabb feladatának tekinti a műsorszámok korhatári kategóriákba sorolási kötelezettség és az ehhez kapcsolódó közzétételi szabályok betartásának számonkérését, és az előírásokat megsértő médiaszolgáltatók szankcionálását – emelte ki az NMHH.

Hozzátették: a törvény szerint csak a médiaszolgáltató tartozik felelősséggel a törvényben foglaltak betartásáért, a hatóság egy műsorgyártó vagy egy műsorszámban szereplő személy felelősségét nem vizsgálhatja.

Az előre borítékolható politikai utalások és a szexuális megnyilvánulások miatt tehát a korhatás besorolását is ellenőrzi a hatóság. Ha csak a 12 éven aluliak számára nem ajánlott Sztárbox műsorában elhangzottak nem felelnek meg az alkalmazott korhatár besorolásnak, az RTL Klub ellen hatósági eljárás indulhat.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Nagy Ervin és Árpa Attila a Sztárboxban – képernyőfotó

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bornemissza-3
2023. november 15. 19:16
Komolyan mondom, hogy ez egy jó műsor. Olyannyira, hogy teljesen meg is ihletett. Lett tőle egy filmtervem. Aminek a címe az lesz, hogy Sztárboxer II. Azért ez, mert észrevettem, hogy sokan elkövetik azt a hibát, hogy az első rész elkészítése után nem lesz második rész. Ezért rögtön a második résszel kezdünk. Aztán majd talán egyszer, húsz év múlva a Disney leforgatja az elsőt. A főszereplő pedig noÁr lesz. Az árvafiúból lett sztárboxer, aki azt a célt tűzte ki maga elé, hogy miután minden sorozatszínészt, sztárséfet meg reppert levert az országban, kihívja magát a nagy Gyurcsányt és leveri a ringben. Nagyon komolyan veszi és halálosan komolyan készül rá minden egyes nap. Ezért iszik minden reggel tojáslikőrből készült turmixot, és püföli különböző cégek mirelit termékeit. Míg el nem jő a nagy nap, mikor szemtől-szemben áll Gyurcsánnyal a ringben. De nem spoilerezem tovább.
Phm045
2023. november 15. 14:46
Leszarom az RTL-t, sosem nézem......... Semmi hiányérzetem nincs miatta.
bornemissza-3
2023. november 15. 13:43
A probléma ott van, mikor egy külföldi kereskedelmi csatorna, az RTL Klub akar nekünk, magyaroknak kultúrát csinálni. Ha nem nézed a Barátok köztet és nem követed naprakészen a legújabb valóságshow-kat, akkor csak kapkodod a fejed és azt érzed, hogy az általános műveltséged a béka segge körül van, és már be se tudsz kapcsolódni egy átlagos családi beszélgetésbe az asztalnál. Ha pedig szórakoztatás címén még a pártreferenciáidat is meg szeretnék adni, az súlyos veszélyt jelent nem csak az ország szellemi színvonalára, de a szuverenitására is.
komor
2023. november 15. 12:57
Látványos a műsor. Általában két verekedő hajlamú, mentalitású ember esik egymásnak, csak elvétve használnak olyan technikákat, mint a védekezés, pontos ütés. Még szerencse, hogy van bíró, mert ha az nem lenne, ütnék, vágnák, rúgnák egymást, amíg bírják szusszal. Végül is látványos, mert kocsmai verekedést nem lát az ember mindennap, erre hasonlít az egész ütközet. A magas nézettségért bármit megtennének az kereskedelmiknél...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!