Szakértő: világviszonylatban is szigorú törvényt fogadhat el a magyar parlament a vendégmunkásokra vonatkozóan

2023. november 24. 11:13

Sayfo Omar szerint sokkal szigorúbb lesz a szabályozás, mint a nyugat-európai országokban.

2023. november 24. 11:13

A Migrációkutató Intézet vezető munkatársa, Sayfo Omar az InfoRádiónak nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a kormány ma tárgyalja a harmadik országokból érkezett vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényjavaslatot – számol be az InfoStart.

A szakértő szerint a vendégmunkásokra vonatkozó törvény a világ egyik legszigorúbb törvénye lesz. Összevetve a többi országban alkalmazott hasonló törvényekkel, az figyelhető meg, hogy alapvetően két nagy modell van.

Az egyik a Nyugat-Európára jellemző modell, ahol a háború után szükség volt a munkaerőre, a másik pedig az Öböl-országokra, valamint Szingapúrra jellemző sokkal szigorúbb modell. Ez utóbbi országokban csak azokat fogadják be, akik meghívásra érkeznek, és csak addig maradhatnak, amíg van munkaviszonyuk. Itt, bár hiába magas a vendégmunkások aránya, mégsem alakulnak ki társadalmi feszültségek.

Sayfo Omar szerint a magyarországi szabályozás inkább erre a szigorúbb modellre fog hasonlítani, hiszen a kormány célja a tömeges bevándorlás megállítása.

„Ezért a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter minden évben meghatározza majd, hogy mennyi emberre van szüksége a magyar gazdaságnak és csak annyit is engedhetnek majd be az országba”

 – mondta. 

Hozzátette, a készülő törvény alapján az ilyen cégeket három kategóriába sorolnák. Az elsőbe azok a vállalatok tartoznak, amelyekkel a kormány stratégiai megállapodást kötött, míg a másodikba nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházást valósítók. A harmadik csoportot azok a cégek alkotják, amelyek kiemelt exportőr partnerségi program keretében állapodtak meg a kormánnyal.

Nyitóképünk illusztráció. Forrása: AFP/Mohammad Halid

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. november 24. 12:52
"Sayfo Omar szerint sokkal szigorúbb lesz a szabályozás, mint a nyugat-európai országokban." A nyugat-európai országokbansemmiféle szabályozás nincs. Azaz, mégis van: minden illegálisan betolakodott dokumentum nélküli megszállót jobban el kell látni mindennel ami szem-szájának ingere, mint az öslakosokat. Ez az alapszabály a magyarázat, hogy még büntettek sorozatos elkövetöit sem toloncolják ki, ha migráns az illetö.
Tommaso
2023. november 24. 12:52
Orbánék megfelejtkeznek arról az "apróságról" hogy a rosszul fizető, környezetszennyező és egészségkárositó akkugyárakba magyar emberek a jövőben sem mennek dolgozni. Igy amig az 50-es évek elcseszett iparositását másolva Orbanisztán akkukat gyárt, migránsmunkásokra szüksége lesz a profitot bezsebelő kinai tulajdonosoknak.
Tommaso
2023. november 24. 12:46
Az EU és a Világ emberjogi törvényeivel a magyar szabályozás nem mehet szembe. Nem lehetséges például, hogy a munkaidő végétől a kezdetéig a migránsok be legyenek zárva egy épületbe. A mozgásszabadság ugyanis alapvető polgári jog.
Marco Polo
2023. november 24. 12:14
Az a jó törvény amely mindkét fél megelégedettségét szolgálja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!