A németek kezdték, a svédek folytatják: a svéd parlament megszavazta a jogi nemváltoztatás megkönnyítéséről szóló törvényt

2024. április 17. 18:17

A módosítás értelmében a nem jogi megváltoztatásához nem lesz már szükség nemi diszfóriáról szóló diagnózisra.

2024. április 17. 18:17

Nyitókép: Oscar OLSSON / TT News Agency / AFP

A jogszabály értelmében az eddigi 18 évről 16-ra csökkentették a jogi nemváltoztatáshoz szükség korhatárt. A fiatalkorúaknak ugyanakkor ehhez szükségük lesz még törvényes képviselőjük beleegyezése mellett egy orvos, illetve a svéd Országos Egészségügyi és Jóléti Tanács hozzájárulására.

A törvénymódosítást a svéd törvényhozás jelenlévő 234 képviselője támogatta 94 ellenében. A szavazástól 21-en maradtak távol.

A konzervatív Ulf Kristersson vezette jobbközép kormánykoalíció megosztott volt a kérdésben. Míg Kristersson Mérsékelt Pártja és a Liberálisok párt nagyrészt támogatta a törvényt, addig a kisebbik koalíciós partner, a Kereszténydemokraták nem. A kormányt kívülről támogató jobboldali Svéd Demokraták szintén ellene szavaztak.

A módosítás értelmében a nem jogi megváltoztatásához nem lesz már szükség nemi diszfóriáról szóló diagnózisra, amely olyan tartós hangulati állapot, melyet valaki a biológiai neme és nemi identitása közötti eltérés miatt él meg.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­ö­­g­­­ö­­s­­­ ­l­­á­­­n­y­­o­­k­­­ ­­­v­­á­­r­n­­a­k­­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
EX_Terminator
2024. április 17. 22:03
Ti férgek csak a bűneiteket halmozzátok.
Zolotarjov
2024. április 17. 20:24
Hormonkezelt kiscsoportos..
Csendesgyöngy
2024. április 17. 19:45
Svédországban már minden rendben van, és ez volt a legnagyobb problémájuk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!