Miért akarják ellehetetleníteni Soproni Tamásék az ország egyik legjobb magániskoláját?

2023. november 30. 09:10

A momentumos polgármester és a Bodnár Zoltán által vezetett kerületi vagyonkezelő üzleti lehetőséget lát a Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskolának otthont nyújtó telek értékesítésében. Frissítés: a terézvárosi sajtó válaszában azt írta: nem tervezik az értékesítést.

2023. november 30. 09:10
Soproni Tamás
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Mint arról a Mandiner.hu elsőként beszámolt, a momentumos Soproni Tamás vezette terézvárosi önkormányzat ki akarja paterolni az ország egyik legjobb magániskoláját: a Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskolát, amely nem a hatodik kerületben található, hanem a városrész tulajdonában álló, de II. kerületben fekvő Hárshegyi út 3. szám alatt.

Az iskola több mint 200 gyermeknek biztosít oktatást – külföldi diákok, sajátos nevelésű gyermekek, ukrán menekültek járnak a nonprofit intézménybe.

Mióta Terézvárosba visszatért a baloldal, szemmel láthatóan rossz irányba fordult a viszony az önkormányzat és a Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskola fenntartója között. Ennek betetőzése az iskola bérleti szerződésének felmondása és a bírósági pereskedés: az ellehetetlenítés.

Ezt is ajánljuk a témában

  • Adódik a kérdés, miért megy bele egy ilyen súlyos ügybe annak a pártnak a kulcsfigurája, fővárosi frakcióvezetője, amely nap mint nap egy jobb oktatás reményében vonul ki az utcákra?
  • Hogy kerül a képbe itt is a Kulcsár Attila-féle brókerbotrány egyik főszereplőjének, Dobrev Klára árnyéktárcavezetőjének a neve?

Soproni Tamás és a Bodnár Zoltán (DK) által vezetett Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. (TVVRT) képviselője is közölte:

üzleti lehetőséget látnak az impozáns környéken fekvő Hárshegyi úti telek értékesítésében.

Annak az ingatlanegyüttesnek a kiárusításában, amely, mint írtuk, több száz gyermeknek biztosít oktatást.

A Momentum–DK-tengely egyszer már értékesíteni akarta a Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskolának otthont kínáló telket

Majd két éve, 2022. január 27-i képviselő-testületi ülésen került a képviselők elé a következő határozati javaslat: nyilvános, kétfordulós pályázat útján kívánja a Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskolának otthont adó ingatlanegyüttest, telket. Akkor az ingatlan minimális ajánlati árát bő 1,1 milliárd forintban határozták meg a baloldali vezetők, a pályázati biztosítékot 100 millióban.

A napirendi pontot hosszas vita előzte meg, kormánypárti képviselők amellett érveltek, hogy ne értékesítsék a telket; a momentumos városvezető viszont egyértelműen kiállt az előterjesztés mellett: „Rossz konstrukcióban kijelölt ingatlanról van szó, aminek értéke jelenleg jóval magasabb, mint amin néhány évvel ezelőtt értékbecsültették, és amiből egyébként tudnánk itten lakásokat venni, amit odaadunk szolgálati lakásnak, vagy éppen szociális lakásnak. Ezek sokkal értékesebbek, mint az a második kerületben lévő ingatlan, amire semmi szükségünk nincsen.”

Bár a javaslat nem ment át, a név szerinti szavazás megmutatta: hogy működött együtt ebben az ügyben is a Momentum–DK-tengely:

  • Győrffy Máté (Momentum) – igen;
  • Heltai László (LMP) – igen;
  • Miyazaki Jun (DK) – igen;
  • Németh Helga Anna (Momentum) – igen;
  • Sajószegi Péter (Momentum) – igen;
  • Soproni Tamás (Momentum) – igen;
  • Szász Károly (DK) – igen;
  • kormánypárti képviselők nemmel voksoltak – illetve Óvári Gyula tartózkodott;
  • Bálint György (független) – tartózkodott;
  • Gaár Iván Zsolt (MSZP) – tartózkodott;
  • Szilágyi Erika (MSZP) – tartózkodott;
  • Kecskés Balázs (DK) pedig nem volt jelen a képviselő-testületi ülésen.

Ezt is ajánljuk a témában

Természetvédelmi terület? A területileg illetékes és tulajdonos önkormányzatban, de még a fővárosban is a baloldal diktálja a szabályokat

Már ekkor felmerültek olyan aggályok,

mi történik, ha a Hárshegyi úti telekre egy ingatlanfejlesztő jelentkezik be?

Ez ugyan okozhat problémát egy lehetséges befektető számára, miután az ingatlan övezeti besorolása szerint csupán oktatási-, tudományos- és sporttevékenységre lehet használni, építési tilalom van a területen, helyi védettségű tájvédelmi körzet a 2,2 hektáros park; azonban a baloldali csillagok 4 éve álltak össze igazán: a területileg illetékes II. kerületi, a tulajdonos VI. kerületi, illetve a fővárosi önkormányzat képesek egy irányba mozogni annak érdekében, hogy ezeken változtassanak az üzleti célú értékesítés érdekében. Nem mellékes, hogy Bodnár Zoltán nem pusztán a terézvárosi tulajdonú ingatlanokra lát rá, de a fővárosiakra is: lévén, hogy a DK árnyékminisztere egyben a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) felügyelőbizottságának elnöke is. Épp ezért érdekes, hogy a szomszédban hirdet a BFVK egy 12 436 négyzetméter alapterületű telket...

Cikkünk megjelenése előtt kérdéseket küldtünk Soproni Tamás, Őrsi Gergely polgármestereknek és a fővárosnak afelől érdeklődve, mit szólnának ahhoz, ha ingatlanbefektető venné meg Terézvárostól a Hárshegyi úti telket, s eltörölnék-e a változtatási tilalmat azért, hogy ott üzleti célú értékesítés/befektetés történhessen.

A Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskola ügye a csütörtöki, azaz mai terézvárosi képviselő-testületi ülés elé fog kerülni, Bálint György képviselő erre vonatkozó előterjesztést nyújtott be.

Frissítés: majd egy nappal levelünk megküldését követően reagáltak Terézvárosból. Meglepődtek, hogy „kormánypárti lapként” menekültekért, oktatási magánintézményekért aggódunk. Majd szerintük nem tettünk fel számukra kérdést, de egyébként is: miért nem kérdeztük meg őket előbb, s miért kérdezzük meg fél Budapestet ebben az ügyben. Válaszlevelük úgy zárult – tartalmi résszel –, hogy nem tervezik a Hárshegyi úti ingatlan értékesítését

Nyitókép: Facebook


 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Da Vinci
2023. november 30. 10:18
Ez a velejéig rohadt, rosszindulatú csürhe, kizárólag csak kiárusítani és rombolni tud!!! Hányingerek! Még jó, hogy nem ment át! De tudjuk, hogy akkor is ezen fognak mesterkedni!!!! Budapest!!!! ÉBRESZTŐŐŐ!!!!!
pguszti-2
2023. november 30. 10:15
Nyilván ezt az ingatlant is a fővárosban szokásos jutalékos formában akarják értékesíteni.
konfucius
2023. november 30. 10:10
Azért, amiért a szomszéd kerületi főpatkány annakidején izmozott a zeneiskolával, meg a zsidótévé és a cigányzenekar helyeivel: mert buta erőszakos prolik, akik azt hiszik, bármit megtehetnek. És mert hagyjuk. Nem zárjuk körül blokádokkal a városházát, nem tiltakozunk semmilyen értékelhető formában és mértékben az ámokfutásaik ellen.
Latrina
2023. november 30. 10:02
Nem szép dolog, az biztos! De ezt kérdezi a Mandi ájtatos pofával amikor épp az egyetemek esnek ki a nemzetközi kutatási vérkeringésből?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!