Menekülteket, sajátos nevelésű gyermekeket, külföldiek gyerekeit akarja kipaterolni Soproni Tamás; de a pártja tud erről?

2023. november 28. 15:10

Veszélybe került a Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskola működése.

2023. november 28. 15:10
Soproni Tamás
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Vélhetően Soproni Tamás pártjában, a Momentumban sem tudnak még arról, hogy míg ők utcára vonulnak, demonstrálnak egy jobb oktatás reményében, addig a mozgalom alapítója által igazgatott kerületben azon ügyködnek, hogy ellehetetlenítsék a több mint 200 gyermeknek oktatást biztosító Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskola működését. Merthogy az angol nyelven képzést nyújtó köznevelési intézmény kipaterolása a második kerületben található, de a terézvárosi önkormányzat tulajdonában lévő telken lévő épületegyüttesből nem jelenthet mást,

minthogy több száz gyermek jövője kerül veszélybe.

Magyarország egyik legjobb magánintézményét akarják kipaterolni Soproni Tamásék

Az impozáns környéken, második kerületben fekvő, minden kétséget kizáróan értékes Hárshegyi úti ingatlanegyüttesről – úgymond a terézvárosiak vagyonáról – a hatodik kerületben sokáig nem lehetett hallani – köszönhetően talán annak, még az előző, jobboldali városvezetés úgy döntött, az évekig üresen álló komplexumot hasznosítani kívánja; intézményfejlesztést szeretne végrehajtani.

Ekkor jött képbe a Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskola fenntartója, ami egyedüli érvényes pályázóként 10+5 évre szerezte meg a Hárshegyi úti ingatlan használatát.

Ugyan állapota ekkorra igencsak leromlott, az oktatás elindítása és a működőképesség érdekében a fenntartó 150 millió forintot költött az önkormányzat tulajdonára, amelyből bérbeszámítással (eleve így írták ki a pályázatot) hatvanötmillió forint beépítését ismerték el.

Időközben az Association Montessori Internationale nemzetközi szervezet elismert tagjaként működő köznevelési intézmény hazánk egyik legjobb magánintézményévé nőtte ki magát. (Legalábbis a kormánypártisággal aligha vádolható Qubit nevű portál országos felmérése szerint.)

Külföldi diákok, sajátos nevelésű gyermekek, azonban ukrán menekültek is járnak ide

Külföldi diákok, sajátos nevelésű gyermekek, ukrán menekültek járnak a nonprofit intézménybe; és még járnának többen is, minden évben túljelentkezéssel kell szembenézniük a vezetőknek, csakhogy ez nem lehetséges: a Hárshegyi úti ingatlan mai napig megoldatlan, jelentős ráfordítással orvosolható problémái miatt.

Mindazonáltal 2019 óta nem csupán az itteni állapotokkal kell felvenni a kesztyűt a fenntartónak, de Terézváros új, baloldali vezetésű önkormányzatával is meg kell vívnia. Miért?

Mert bár sokáig úgy tűnt, 2030-ig a Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskolának szerződésben biztosított maradása van a Hárshegyi úton,

a magyar oktatás jövőjéért, mi több, a magyar jogállamiságért állapotáért pedig mindenképpen aggódó baloldali vezetés kisöpörné innen a tanárokat, növendékeket.

Hogyan? 2023 tavaszán, az ingatlan felértékelését követően felszólította a köznevelési intézményt, hogy lejárt a határidő tizenkét millió forint megfizetésére.

És itt jön képbe Soproni Tamás polgármester mellett Terézváros baloldali önkormányzatának második erős embere: a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékminisztere, Bodnár Zoltán, illetve az általa dirigált Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. (TVVRT).

Mikor az intézmény a tartozások igazolását kérte, egyes jogértelmezések szerint a közjegyzői okirat megkerülésével, az egyébiránt cégjegyzésre nem jogosult Bodnár aláírásával felmondták az iskola bérleti szerződését. Egy hónapra rá pedig be is futott számukra a birtokbaadásról (kipaterolásról) szóló felhívás.

Az iskola fizetni akart, Soproniék viszont a koronavírus-járványra hivatkozva akarják felmondani a bérleti szerződést

A Mandiner.hu információi szerint a felek között jelenleg is zajlik egy jogi vita a Pesti Központi Kerületi Bíróságon; amely a Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskola szempontjából egyértelműen a túlélésről, az önkormányzat és a vagyonkezelő szempontjából viszont egészen másról – az üzleti lehetőségekről – szól. Miért is?

Soproni Tamásék gyakorlatilag hatalmukra kerülésük óta blokkolják, hogy a Hárshegyi úton fejlesztések, netalántán az intézmény számára is előnyös tulajdonos-váltás történjen.

Az önkormányzat és Bodnár Zoltánék által emlegetett 12 milliós tartozás egy része a koronavírus-járvány első hulláma alatt keletkezett:

akkor, amikor Soproni jelentős bérleti díjmérséklésekkel próbált segíteni a kijárási tilalommal, bezárásokkal sújtott intézményeken – kivétel ez esetben.

Érdekesség, de egyben mutatja ezt a szürreális helyzetet: a Lotti & Maxim Montessori Óvoda és Általános Iskola fenntartója a Fővárosi Önkormányzattól is bérel épületet, amelyre a Főváros Tulajdonosi Bizottsága – ahol a kerületi polgármesterek mellett Bodnár is ott ül, mint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ felügyelőbizottságának elnöke – megadta a bérmérséklést ugyanezen periódusra.

Másik fele olyan rezsiszámlákhoz tartozik, melyek közbeszerzési szerződését tavaly a vagyonkezelő felmondta, mégis fogad be számlákat az intézmény terhére, miközben a fenntartónak érvényes szerződése van a villamosművekkel; és olyan számlákhoz, amikre az önkormányzat előre kért majd kapott rezsikompenzációt, azonban azt az iskola esetében nem érvényesítette. Nem mellékes: birtokunkban van egy olyan levél is, ami azt támaszthatja alá, hogy a köznevelési intézmény részéről komoly szándék mutatkozott már 2021-ben az esetleges tartozások visszafizetésére.

Levelet küldtünk Donáth Anna és Cseh Katalin EP-képviselőknek, hogy értesültek-e erről az ügyről, például a terézvárosi polgármestertől, illetve kívánnak e segítséget nyújtani a feleknek a vita rendezését illetően. Levelünket elküldtük a Demokratikus Koalíciónak és Karácsony Gergely főpolgármesternek. Amint reagálnak, frissítjük cikkünket.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cserna János
2023. november 28. 15:47
Kedves Mandiner! Elvetted az x-gombot. Nem tudjuk a lentebbihez (dasdasd) hasonló mókamestereket távoltartani, csak akkor, ha nem is foglalkozunk a kommentfallal. Neked ez jó? Hűséges, kultúrált kommentelőket büntettek. Aztán nem lesz nagy csoda, ha a hangnem durvul, majd az ilyenek maradnak. Fájdalmas, de oké, ha ez Nektek így jó. Most még minden héten meveszem a lapot. Lassan csak ez marad. A kommentelő aktivitásom visszaesett. Félő, ennél is kisebb lesz.
papalimapapa
2023. november 28. 15:43
dasdasd-0 Trollok mindenhol vannak. Ki azért trollkodik, mert fogalmatlan barom, van aki azért mert geci és van az, akit ezért fizetnek. Te melyik vagy?
pollip
2023. november 28. 15:41
A DK oktatás és művelődés ellenes. ( Csak az olcsó jegyű színházi előadásokat kedveli). Niedermüller a zeneiskolásokat, a 100 tagú cigányzenekart és a zsidó tv-t rakta ki.
alexandrosz-2
2023. november 28. 15:37
Igazi senkikkel, deviánsokkal megtöltött szarfészket zárna be a soproni. Valamit nagyon elbaszott, mert jót tesz vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!