Az unió elvesztette a józan eszét – Sótonyi Péter.a Mandinernek

2023. november 02. 05:27

Európának vissza kell térnie a normális kerékvágásba, vannak olyan emberi normák, amiket be kell tartani, különben állatokká válunk – véli Sótonyi Péter. Az Állatorvostudományi Egyetem rektorával, a Professzorok Batthyány Körének korábbi elnökével a modellváltás nyerteseiről, az Erasmus-ügyről és a pedagóguspálya presztízséről is beszélgettünk.

2023. november 02. 05:27
null
Szalai Laura
Szalai Laura

A kormány a modellváltás előnyeként hangsúlyozza, hogy a magyar intézmények előrébb kerülhetnek a nemzetközi rangsorokban, ön nemrég kifejtette, egy dolog számít: hogy Európában az állatorvosképzésben a legjobb legyen az intézményük. Ezek szerint valamelyest külön utas filozófiát képvisel a modellváltáson átesett Állatorvostudományi Egyetem? 
Talán nem ez a legjobb kifejezés. A modellváltás lényegét sokan nem értették meg, attól féltek, hogy privatizálják az egyetemeket, egyesek konkrétan arról beszéltek, hogy a vagyonukat lenyúlják. Pedig a modellváltás igazi sikertörténet, az Állatorvostudományi Egyetem esetében bizonyosan, de vélhetőleg másutt is. Korábban egy minisztériumi osztályvezető intézte az ügyein­ket, most pedig szakemberek, ami egyértelműen pozitív változás. Nem mindegy persze az sem, hogy a modellváltás nyomán kik kerültek a kuratóriumokba. E testületnek nem az a feladata, hogy az egyetemet irányítsa, hiszen az intézmény vezetését – helyesen – az autonómi­á­nak megfelelően a szenátus a professzori, oktatói, dolgozói és hallgatói gárdát együttesen képviselve látja el. Nem osztom azon kollégáim kesergését, akik szerint a hallgatókat is túlzottan bevonjuk a döntésekbe. Ők ugyanolyan egyetemi polgárok, mint az oktatók, sőt épp értük van az egyetem. Persze fontos, hogy ők is partnerként, valódi közösségként viselkedjenek.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. november 02. 20:59
Egy neres farok a professzor úr! 🤮
makapaka2
2023. november 02. 09:50
Nagy változásra lenne szükség a jövő évi EP választáson, hogy Európa ne rohanjon tovább a vesztébe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!