Elindultak a minimálbér-tárgyalások: ekkora emelés várható

2023. október 12. 19:02

Ezen a rendezvényen részt vesznek a szakszervezetek, a munkaadók valamint a kormány.

2023. október 12. 19:02

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma szerdán kezdte meg a jövő évi minimálbérrel kapcsolatos tárgyalásokat – olvasható a Világgazdaságon. Ezen a rendezvényen részt vesznek a szakszervezetek, a munkaadók valamint a kormány. Az egyeztetés nemcsak a kötelező minimálbérről szól, hanem egy négyéves bérmegállapodás is napirenden van. 

Emellett tervezik a garantált bérminimum és a minimálbér összezárását, valamint emelni a minimálbért és a szakmunkás-minimálbért. Egy 15 és 10 százalékos emeléssel a kötelező legkisebb munkabér 266 ezerre, míg a szakmunkás-minimálbér 326 ezerre emelkedne – olvasható a VG-n.

Az előbbi nettója 176 ezerre, az utóbbié 217 ezer ugorhatna 2024. január elsejével.

Ennél azonban lényegesebb, hogy jövőre ez legalább 5 százalékos reálbér-emelkedést is jelentene mindkét bér esetében. 

A kormány jóváhagyása is szükséges, és az egyeztetés eredménye lehetőséget teremt a vállalkozások számára a jövő évi bérköltségek előrejelzésére.

Nyitókép: Getty Images

 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attyla
2023. október 16. 13:49
Beteges ez a minimálbér cirkusz. Minimálbér emelés utána áremelé és a változatosság kedvéért megint béremelés. Mindezt az inflációra fogva amit a mindenkori kormányok nagy szeretettel alkalmaznak, persze mindig a másik a hibás azaz Brüsszel vagy a világ ... stb. Az infláció nem más mint egy általános adó amit a parlament soha nem szavazott meg! Szóval kábítás a köbön!!!
DFK
2023. október 12. 19:57
Hagyni kéne már a minimálbért. Csak az egyéni vállalkozók szivatására jó. Vagy töröljék el a járulékminimumot.
Pandaka pygmaea
2023. október 12. 19:28
Így is lehet tárgyalni, nem kell ehhez Pankotai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!