A Fülöp-szigeteki buszsofőrök lekörözhetik a magyarokat Budapesten

2023. október 12. 10:35

Gaszt Attila iparszakértő szerint a Fülöp-szigeteki vendégmunkások 30 százalékkal jobban teljesítenek bármelyik más dolgozónál, ez pedig fontos lehet a budapesti tömegközlekedés kapcsán, hiszen ők oldhatják meg a munkaerőhiányt – ha Karácsony Gergelyék nem tesznek keresztbe.

2023. október 12. 10:35

„A Fülöp-szigeteki vendégmunkások hatékonysága bizonyított, 30 százalékkal jobban teljesítenek bármelyik más dolgozónál. Az más kérdés, hogy velük is foglalkozni kell, ápolni a lelküket, lakóparkokat építeni nekik, utaztatni őket. Cserébe viszont lelkiismeretesen, szorgalmasan bejárnak dolgozni, precízen elvégzik a feladatukat, mert így szocializálódtak" – jelentette ki a Világgazdaságnak adott interjújában Gaszt Attila iparszakértő, az érdi GIA Form Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A vendégmunkások ügye már a budapesti tömegközlekedésben is fontossá vált, hiszen a fővárosi buszok egyharmadát üzemeltető ArrivaBus Kft. megerősítette a Mandinernek, hogy megjelentek a harmadik országbeli munkavállalók a vezetőfülkében, ám egyelőre az autóbuszvezetői állomány kevesebb, mint 5 százalékát alkotják.

Később lapunk megkeresésére a BKV elismerte: magyarul nem beszélő buszsofőrökkel is tervez, ha tartós marad a munkaerőhiány és nincs más választása.

Ezt is ajánljuk a témában

Ennek ellenére Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta, a főváros saját tulajdonú cégeinél, így a BKV-nél sem jöhet szóba külföldi munkavállalók foglalkoztatása. Hozzátette, a külsős szolgáltató esetén – ahol nem a főváros a munkáltató – szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását, és hangsúlyozta, hogy

nem az utasoktól várják el a nyelvtudást.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. október 12. 14:39
Juj , az csak NETTO félmillió havonta..... éhenhalás.
survivor
2023. október 12. 14:33
Ha a magyar felemelné a seggét, és dolgozna. Igen, kemény meló.. de havi 700.000 + ért csak megéri. Nekem az utolsó netto kerestem 200 E Ft. volt.. ..3 éve...
nemecsek-3
2023. október 12. 14:20
Na ha ezeket az iparszakértő féléket ha eltakarítanák az országnak 30%-al jobban eredménye lenne. Mindig előttem lebeg a kép amikor egy nem túl rózsás év végén a dolgozói gyűlésen a vezetőség elővezette a tutti tervet a növekedéshez: " A következő évben mindenkinek jobban kell dolgozni " Na hát kb. ez a mai még lapátot sem látott iparszakértők szintje.
DrPepper
2023. október 12. 13:12
Figyelembe véve, hogy egy manilai sofőr átlagkeresete 100,000 Ft körül van, érthető miért éri meg nekik. Amúgy megnéztem pár képet, ha egy sofőr a manilai káoszban elboldogul, Pest nem fog gondot okozni neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!