Újra elővehetjük a védőmaszkokat? – szakértő nyilatkozott a járványhelyzetről

2023. szeptember 22. 09:54

Rusvai Miklós virológus szerint újabb járványhullámra figyelmeztet.

2023. szeptember 22. 09:54
null

A kutatók nemrég felfigyeltek arra, hogy az ország több pontján megnőtt a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációaja a szennyívben. Ilyen emelkedést figyeltek meg többek között Nyíregyházán, Debrecenben, Pécsett, Kaposváron, Győrben és Szegeden is. Ezt a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ is megerősítette.

A koronavírus emiatt újra aktuális témává válhat. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott nemrég Rusvai Miklós vírusszakértő az ATV-nek. A virológus szerint a bár a fertőzés új változatainak lehetnek veszélyei, de összességében nincs ok az aggodalomra. 

A magyar lakosság már gyakorlatilag immunis, ugyanis már mindenki átesett a fertőzésen

– tette hozzá a szakértől. Ez egyaránt igaz azokra, akik beolttatták magát és azokra is, akik nem. A vírusszakértő szerint emlékeztető védőoltást csak a veszélyeztetett csoportba tartozóknak szükséges beadni. Továbbá hozzátette, hogy

a covid várhatóan két új hullámban jelentkezik majd.

Az első hullám mér jelenleg is zajlik, a másodikra pedig január-február magasságában számíthatunk majd. A most zajló hullámban a fertőzésnek enyhe légzőszervi és náthás tünetei lehetnek. Jelenleg elsősorban az óvodásokat, iskolásokat és szüleiket érinti.

Újra elővehetjük a védőmaszkokat?

Nemzetközi kitekintésben, a hivatalos adatok szerint, szeptember 14-én, és az azt megelőző héten Szerbiában

1529 új fertőzöttet regisztráltak,

ezért kijárási tilalmat ugyan nem vezetnek be, de minden egészségügyi intézetben kötelezővé teszik a védőmaszk viselését. Ez a szabályozás Magyarországon jelenleg is érvényben van.

Nyitókép: HEALTH-CORONAVIRUS / ISRAEL-PURIM

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alphaville
2023. szeptember 24. 13:49
A maszkfóbiások miért pánikolnak? A hordása nem kötelező. Amúgy a maszk nem mérgez, viselése nem fáj. Egészségügyi kockázata nincs. Ne pánikolj maszkfóbiás.
alexandrosz-2
2023. szeptember 23. 14:34
Rohadj meg rusnyai!
pandalala
2023. szeptember 22. 14:37
Nyivák, nyivák! Indujjj!! :-DDD
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 22. 14:31
Ó, hát ez csak egy influenza...aztán 44ezren belehaltak az inflzenzába. Mi a Covid19 kórélettana? Ismeretlen. Milyen szövődményeket okoz? Párat ismerünk. Okoz-e hosszútávú egészségkárosodást vagy növeli-e egyes betegségek kockázatát? Nem tudjuk Hogyan hat a termékenységre? Nem tudjuk. Mit tudunk? Magyarországon pl. az 1945-ös szintre vitte vissza az átlagéletkort a járvány alatt. A nyugdíjkassza tapsolt örömében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!