Nagy Márton: Öldöklő küzdelem zajlik a kereskedelmi üzletek között

2023. szeptember 08. 11:37

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint ennek is köszönhető, hogy a szankciós élelmiszerinflációt már kevesebb mint a felére vágták vissza.

2023. szeptember 08. 11:37

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tovább folytatódott a szankciós infláció visszaesése, augusztusban 16,4 százalékot ért el. A kormány intézkedéseinek köszönhetően ezzel már hét hónapja tart az árak trendszerű csökkenése, amelyhez a kötelező akciózás bevezetése, majd mértékének 10 százalékról 15 százalékra emelése, valamint az online árfigyelő is jelentősen hozzájárult – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a tárca pénteki közleményében.

A miniszter úgy fogalmazott,

jelentős mérföldkő, hogy az élelmiszerinfláció augusztusban 20 százalék alá, 19,5 százalékra süllyedt,

azaz a kormány intézkedései a szankciós élelmiszerinflációt a decemberi 44,8 százalékos csúcsához képest már kevesebb mint a felére vágták vissza. Mindez élénkítheti a keresletet, ezzel is segítve a fogyasztás ismételt bővülését.

Nagy Márton az adatok kapcsán kiemelte, hogy „a kormányzati intézkedések továbbra is hatékonyak,

folyamatosan szorítják le az árakat, a kereskedelmi üzletek között öldöklő a küzdelem.

Ugyanakkor az augusztusi inflációs eredmény közel 0,4 százalékponttal magasabb szintet ért el, mint azt a kormányzat várta, ezt pedig a magas üzemanyagárak okozták”.

A nehézségek

Az elmúlt időszakban jelentősen – a KSH adatai szerint júliushoz képest 8,2 százalékkal – emelkedett a járműüzemanyagok ára.

Az üzemanyagárak alakulása mögött nemzetközi és országspecifikus okok egyaránt meghúzódnak.

A nemzetközi folyamatok közül kiemelhető, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia csökkentette termelését, míg az országspecifikus tényezők közül az orosz olaj Brenthez viszonyított árelőnyének csökkenése és a tranzitdíjak emelkedése a legmeghatározóbb.

Jelenleg a Mol a piaci átlag három és ötszörösét kénytelen kifizetni a szállításért

az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növelése miatt – olvasható a közleményben. 

Nagy Márton hozzátette, hogy „mindennek ellenére sem került veszélybe, hogy év végéig a kormány egy számjegyűre csökkentse az inflációt, azonban arra az ismertetett okokból minden bizonnyal nem októberben kerül sor”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2023. október 02. 13:41
Az inflációt a hazai multiknál legelsősorban azzal lehet letörni, hogy ragaszkodni kell ahhoz, hogy a más uniós országokban alkalmazott árak átlagától ne térhessenek el, és a minőség ugyanabban a csomagolásban nem lehet más! Azt ezt megsértőket az első figyelmeztetés után egy heti bezárás, majd a következő alkalommal a magyarokat sújtó diszkrimináció fenntartása miatt az üzlet állami kisajátítása, majd az újabb alaklommal az üzetlánc kisajátítása legyen a szankció. Egyből megszűnne a spekuláció! Ezt az árfigyelést kellene kiépíteni, akár civil közreműködéssel.
Aegopolis.
2023. szeptember 08. 15:22
Ahh, az "öldöklő küzdelem" azt jelenti, hogy eljutott odáig a gazdasági miniszter, hogy a probléma piaci alapon fog megoldódni, ez igen. Milyen kár, hogy az öldöklő küzdelemre azért van szükség, mert földbe állt a kiskereskedelmi kereslet.
Kup_Lung
2023. szeptember 08. 13:13
"jelentős mérföldkő, hogy az élelmiszerinfláció augusztusban 20 százalék alá, 19,5 százalékra süllyedt," ----- Átkosban volt a vicc : Tudják elvtársak, hogy most még csak a Föld egyharmadán van kommunizmus, de nemsokára eljön az az idő, amikor az egynegyedén, aztán az egyötödén sőt az egyhatodán is kommunizmus lesz! Na akkor mondhatjuk el h. egy nagy mérföldkőhöz érkeztün! -----
Pelso j.
2023. szeptember 08. 12:48
"jelentős mérföldkő" - birkataps indul
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!