Ungváry Rudolf: Ez a rendszer a klasszikus fasizmus mutációja – fasisztoid

2023. augusztus 28. 13:19

„Amikor '98-ban a Fidesz nyilatkozatában azt olvastam, hogy »ellenfeleink idegenszerűek«, akkor nyilvánvaló volt, hogy itt egy potenciálisan fasiszta szörnyeteg bontakozik ki” – hangoztatja az író.

2023. augusztus 28. 13:19

A hvg újságírója Ungváry Rudolffal az Eszmélésem története című elbeszéléskötetéről beszélgetett. Az író a könyvben Budapest ostromától a forradalmon és az internálótáboron át 1989 őszéig tartó személyes és családi emlékeit dolgozza fel.

„A természettudományban van igen és nem, de a társadalomtudományban bonyolultabb a helyzet.

Orbánra nemet mondok, Hitlerre is, és a magam részéről a kommunistákra is.

Közben nem tudom igazán pontosan, ki a legfontosabb nekem az életemben. Innen nézve ő, onnan nézve ő. Olyanok vagyunk, mint a kaleidoszkóp. Itt egy indulatgörcs keletkezik bennem, amott vajszívű humanista vagyok. Ráadásul az idő változásával, ahogy a kaleidoszkópot megrázzuk, ezek teljesen másképp rendeződnek össze” – fogalmaz Ungváry.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kacsoh Dániel

Idézőjel

Ismét nagyot ment az Orbán-ellenes Ungváry Rudolf író, ezúttal a HVG-nek nevezte fasisztoidnak a kormányt. Kacsoh Dániel írása.

A beszélgetés során felmerült, meddig tartott a rendszerváltás miatti eufória, amire az író úgy felelt: „Lévén hogy tíz méterről láttam az '56-os lincseléseket, nem voltak illúzióim. Vezér? Erő? Tekintély? Kora gyermekkori élményeim miatt azonnal érzékenyen reagálok ezekre”. Mint mondta, „a Történelmi Igazságtétel Bizottságba Nagy Imre újratemetése előtt meghívtuk Orbán Viktort, hogy beszéljük meg, felszólal-e. Deutsch Tamást küldte maga helyett, akinek a szemében olyan idegenkedés ült, mint amilyet egy őskeresztény érez egy zsidó láttán. Számára vagy barát létezik, vagy ellenség. Nincs átmenet. Ez a fasiszta és kommunista szélsőjobb- és szélsőbaloldali gondolkodás lényege.

Amikor '98-ban a Fidesz nyilatkozatában azt olvastam, hogy »ellenfeleink idegenszerűek«, akkor nyilvánvaló volt, hogy itt egy potenciálisan fasiszta szörnyeteg bontakozik ki.”

Aztán így folytatta: „amikor 2002-ben a választást elvesztve azt harsogta világgá Orbán, hogy »a haza nem lehet ellenzékben«, megalkottam a társadalmunkra a fasisztoid mutáció fogalmát. Az én hibám, hogy nem tudtam a mainstream által elfogadható formában megfogalmazni. Az euroatlanti kultúra erkölcse szerint nőttem fel, aminek politikai formája a liberális polgári demokrácia. Egy fasisztának, kommunistának a szememben akkor sincs igaza, ha történetesen igaza van. Ugyanez vonatkozik a mai rendszerre.”

A Libri tulajdonosváltása is szóba került. Ennek kapcsán azt mondta: „Ez a rendszer az első őse bukásából tanulva alakváltoztatott, láthatatlanított formában támadt fel újra.

A klasszikus fasizmus mutációja: fasisztoid.

Nincs – még – rá immunválasz. Most éppen a könyvkiadást próbálja totálisan birtokba venni.”

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd 

 

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. augusztus 29. 12:51
Nos, Ungváry úr elmeállapotát és ítélőképességét most hagyjuk és inkább az emberi társadalom néhány alapkérdését vegyük vizsgálat alá. Az emberi közösségek az adott viszonyoktól függően, mindig a természetes emberi tulajdonságokra, mozgásokra, szellemi kapacitásokra és értékekre épülnek, s működésüket az éppen érvényes hatalmi viszonyok szabályozzák. Ehhez képest, az újkorban felgyülemlett lumpen felforgatók kimondták, hogy mindez egyáltalán nem érdekes és nem számít, s minden eszköz és módszer megengedett, hogy ők maguk legyenek a hatalom kizárólagos birtokosai és gyakorlói. Ezt nevezték liberalizmusnak, amit a szabadság, testvériség, egyenlőség meséjével delejeztek. Mindez azt jelenti, hogy a liberalizmus vált az újkori önkényuralom alapformájává, amit aztán más hasonlók - kommunizmus, fasizmus, egyéb - különböző változatai követtek.
alexandrosz-2
2023. augusztus 28. 23:16
Ez az ungvári is csak egy szar gyűlölettől frecsegő zsidó seggfej. De mit szenved itt, amikor haza is mehetne a zsidó tesókat boldogitani a sivatagban?
nyugalom
2023. augusztus 28. 19:16
Ez egy aberralt pszichopata!
optimiska-2
2023. augusztus 28. 19:02
Rudolph nem találja a neki megfelelő társadalmat, mert őt eddig mindenki üldözte. Talán valamelyik woke rendszert végre elfogadja és megnyugszik, de ez nem Mo-n fog bekövetkezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!