Koronavírus: megjelent Magyarországon is az omikron új variánsa

2023. augusztus 09. 17:46

Az Erist, mint új variánst július végén azonosították Angliában.

2023. augusztus 09. 17:46
null

Egyre több embert fertőz meg az Egyesült Királyságban a koronavírus egy újabb variánsa, az úgynevezett Eris. Egyes szakértők szerint 

ez az omikrontörzs okolható minden hetedik Covid-esetért, 

ráadásul a kórházban ápoltak száma is jelentősen megemelkedett. Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója úgy véli, egész Európában, így Magyarországon is elterjedhet az új vírusvariáns – idézte az Infostart.

Az Inforádióban Boldogkői elmondta, hogy az Erist, mint új variánst július végén azonosították Angliában, de Ázsiában a megbetegedések 20 százalékát már ez a változat okozta. Szerinte az Eris azért csak mostanában került be a hírekbe, mert a koronavírus az elmúlt időszakban kezdett el igazán erős dinamikával terjedni és a kórházba kerülések száma is nemrégen emelkedett meg: egy hónap alatt 12 százalékkal.

Az MTA doktora a beszélgetés során hozzátette: nem biztos, hogy az Erisnek tulajdonítható ez a tendencia. Nem kizárt, hogy az időjárási körülmények játszottak jelentős szerepet.

Az Eris gyorsabban terjed, mint a korábbi omikronvariánsok

Elhangzott, hogy a jelenlegi tünetek nem súlyosabbak a korábbiaknál, viszont az Eris valószínűleg gyorsabban terjed, mint az egyébként is gyors más omikronvariánsok. „Az olyan nagyon komoly tünetek, mint a légszomj, a szaglás elvesztése vagy a láz, már nem annyira jellemzőek – megjelennek, de sokkal kisebb arányban. 

Ez a vírus kevésbé okoz olyan komoly komplikációkat, mint a lélegeztetőgépre kerülés vagy a halál” 

– fogalmazott a biológus.

Boldogkői Zsolt úgy gondolja, az Eris valószínűleg jelen van már Magyarországon is, csak senki sem tudja, milyen arányban. Megjegyezte, jelenleg nincs olyan szakember, aki pontosan meg tudná mondani, mi történik majd a következő hetekben.

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Veres Nándor

 

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. augusztus 23. 23:56
Legalább a görög ABC-t ismernék ezek a képzetlen áldoktorok. :-(
bagira002
2023. augusztus 10. 03:26
Egészséges ember az oltást nem veszi fel az orvos ellenségnek nézi ordít rá , közben megkérdezi van e problémája , beteg mondja családira gondol , - orvos igen , beteg mondja nincs .Na itt kezdődik mikor az orvos problémát csinál a betegnek . nem a betegségét vizsgálja hanem tesztelgeti , de a fránya vírust még se találja. Nahát nahát a doki kijelenti egészségesen minek jön ide . Humorba illik , de megtörtént.
handral-2
2023. augusztus 10. 00:17
Kutyat se erdekli mar.
Muki46
2023. augusztus 09. 23:43
Megint előkapják a bibsik a vírust, mint az ellenünk való harc másik alapelemét. Undorító. A who nevű parazita szervezetet fel kell oszlatni, a különféle influenza elleni oltásokat és intézkedéseket a polgárok magánügyeként kezelni. Le az oltási, maszkhordási és lezárási hisztériával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!