Navracsics: Várpalota ismét ipari központtá válhat

2023. július 06. 15:15

Több mint 24 milliárd forintból épül hadiipari komplexum a városban.

2023. július 06. 15:15
null

Várpalotán jelentős hagyománya van a védelmi iparnak, ám az ipari jelleg a 90-es évektől fokozatosan háttérbe szorult, a Várpalotai Védelmi Ipari Park megvalósulásával a város ismét jelentős ipari központtá válhat – mondta a területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatón csütörtökön, Várpalotán. Navracsics Tibor hozzátette: a beruházás javítja majd az itt élők életminőségét és mintegy ezer új munkahelyet teremt.

A fejlesztést a Nemzeti Védelmi Ipari Stratégia keretében valósítja meg a kormány Várpalotán, ahol máig megvan a kapacitás és a munkaerő az ipari park megvalósításához. Jelentős bázisa lehet a leendő ipari park szakemberképzésének a Pannon Egyetem, amelynek elődje egykor kiszolgálta a nehézvegyipart, és Várpalotán is elindul a szakképzés – tette hozzá. Az elmúlt évtizedekben jelentős fejlesztések zajlottak Várpalotán, egyebek mellett megvalósult a 8-as főút elkerülő szakasza, átalakították a környezetszennyező üzemeket, 

ezzel a beruházással pedig Várpalota ismét a jelentős ipari városok sorába emelkedhet

– húzta alá a miniszter.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: a több mint 24 milliárd forintból épülő hadiipari komplexum többszörösére növeli a város iparűzési adóból származó bevételeit. Az egy főre eső iparűzési adó 28 ezer forintról várhatóan 100 ezer forint fölé emelkedik a fejlesztésnek köszönhetően. A várhatóan 2026-ra elkészülő beruházáshoz kapcsolódóan megújul és könnyebben megközelíthetővé válik majd a létesítménynek helyet adó városrész. Az elfogadott kormányhatározat értelmében az ipari park megvalósításához kapcsolódóan új szakképző létesítmény épül, munkásszállót alakítanak ki egy régi épület felújításával és az ipari parknak helyet adó Készenléti lakótelep valamint Várpalota között utat építenek – tette hozzá.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott elmondta, hogy a beruházást a helyi igények feltérképezését követően valósítják meg. Fontosnak nevezte a szakképzési központ és a munkásszálló létrejöttét, valamint az érintett területek közművesítését.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a beruházással új fejezet nyílik Várpalota történetében, ami hatással lesz az ott élők életminőségére.

(MTI)

Nyitókép: Navracsics Tibor Facebook-oldala

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mimre
2023. július 17. 10:46
Magyarország akart lenni
Mimre
2023. július 17. 10:44
Várpalota a bányák bezárása óta csak leépül. Ideje volt valamit idehozni. Hajrá magyarország.
masikhozzaszolo
2023. július 07. 09:51
Navracsics nagy érdeme, hogy letárgyalta a pénzekek az Unióval! Tavaly decemberben már jön a pénz. Áprilisban már jön a pénz, március 31-ig minden szupermérföldkövet felrúgtunk, úgy, hogy csak na! Lesz megállapodás! A 3. negyedévre már biztos! Év végére jönnek a pénzek... (Kínából, Dél-Koreából, Katarból, araboktól)
Menő manó
2023. július 06. 23:02
Feltételes mód, kéretik figyelni. Navracsics úr hivatalában vágták vissza a fizetéseket az ott dolgozó hivatalnokoknak a 40 %-os inflácó idején, azzal a felhanggal, hogy mekkora előnyt jelent nekik az Önéletrajzukban majd, hogy ott dolgoztak. Görény, az Ő pénzét kellene lenullázni, elég kárt okozott már, hívják vissza a hivatalából!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!