Nagy Márton elmondta, adómentes marad-e a lakossági állampapír

2023. június 01. 11:54

A júliustól több pénzügyi eszközre is vonatkozó szochofizetési kötelezettséggel a kormány célja az állampapírok iránti kereslet növelése.

2023. június 01. 11:54
null

A Magyar Közlönyben szerdán jelent meg, hogy július 1-jétől azokra a pénzügyi eszközökre, amelyekre az szja-törvény szerint most is vonatkozik a 15 százalékos kamatadó-fizetési kötelezettség, további 13 százalékos szochofizetési teher vonatkozik majd, felmenő rendszerben. Ilyen pénzügyi eszköz például a folyószámla és a látra szóló betét, a lekötött betét, a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, valamint a kollektív befektetési papír.

Az állampapír adómentes marad

A lakossági állampapír azonban ezután is adómentes marad – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen. „Az intézkedéssel a lakossági állampapírok attraktivitása tovább emelkedik a háztartások számára” – mondta Nagy Márton, megerősítve:

a kormány célja az állampapír iránti kereslet növelése.

Azt szeretné tehát elérni a kabinet a most meghozott döntésével, hogy a lakosság állampapírban tartsa a megtakarításait. A további gazdaságstratégiai célok között pedig kiemelte a lakossági megtakarítások reálértékének megvédését, az önfinanszírozást – vagyis azt, hogy az államadósságban ne a külföldiek részaránya emelkedjen –, valamint az állam finanszírozási költségeinek csökkentését.

Arról is beszélt, hogy a bankoknak október 1. és december 31. között levélben kell majd tájékoztatniuk az ügyfeleiket arról, mennyit buknak, hogy állampapír helyett látra szóló betétben tartják a pénzüket. Ezzel kapcsolatban jelezte, hogy jelenleg nagyon magas, majdnem 10 ezer milliárd forintra rúg a látra szóló és a lekötött betétek állománya.
A gazdaságfejlesztési miniszter a szochofizetési kötelezettség bevezetésétől és a tájékoztató levelektől azt várja, hogy mintegy 500 milliárd forintnyi állampapír-kereslet jelentkezik majd.

Változik a banki extraprofitadó szabályozása

Nagy Márton elmondta továbbá, hogy a banki extraprofitadó alapja jövőre a 2022-es osztalékbevételekkel csökkentett 2022-es adózás előtti eredmény lesz, növelve egyes költségként elszámolható tételekkel. Az adó mértéke az adóalap 20 milliárd forintig terjedő része után 13 százalék, 20 milliárd fölött 30 százalék. Változás ugyanakkor, hogy

a bankok és pénzügyi vállalkozások által fizetendő extraprofitadó csökkenthető lesz a pénzintézetek tulajdonában lévő, 2027. január 1-jét követően lejáró magyar államkötvény-állomány növekményével.

Az adófizetési kötelezettségcsökkentés összege az állampapír-állomány növekményének 10 százaléka, de legfeljebb az extraprofitadó csökkentés nélkül számított, adóévre fizetendő adó összegének 50 százaléka.
„Az intézkedés ösztönzi a bankokat, hogy növeljék a hosszú lejáratú államkötvényeik állományát, ezáltal is elősegítve az önfinanszírozást” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy körülbelül 1300 milliárd forint potenciális államkötvény-keresletet generálhat a lépés a pénzintézetek részéről.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
frx00001
2023. június 01. 21:29
ez a dagadt szar szemétláda jelent be minden fos hírt , aztán mint valami gigantikus frankóságként próbálja eladni. Ez, amit most csinálnak egy aljasság.
komment2010
2023. június 01. 20:53
A becsatornázás után meg nehogy legyen egy szép esti törvény a visszavásárlási feltételek szigorításáról...
Senki Alfonz
2023. június 01. 19:15
A cucilizmusban is volt egy kényszeradó, azt akkor Békekölcsönnek hívták. Most háborús kölcsön ez??
masikhozzaszolo
2023. június 01. 19:13
Varga Mihály most találkozott Dél-Korea új követével. A gazdaság érdekében minden KÖVET megmozgatunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!